POPULÆRT. Raw-kuler laget av nøtter og dadler er blant de mest populære produktene som Rita Nygaard Austvold selger i butikken sin. Alle foto: Stig Bjørnar KarlsenBACK TO BASIC. Noen som husker den gamle landhandelen, der mange av varene ble solgt i løs vekt?FRA BUNNEN. Rita Nygaard Austvold lager mye av det hun selger fra bunnen. Økohjørnet er både butikk og kafé.ORDENTLIG BETALT. For Rita er det viktig at kaffebøndene har fått ordentlig betalt for den kaffen hun selger.
POPULÆRT. Raw-kuler laget av nøtter og dadler er blant de mest populære produktene som Rita Nygaard Austvold selger i butikken sin. Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
Rita (49) driver økologisk butikk og kafé i Bodø
Mellom rådhuset og domkirka i Bodø ligger en liten butikk og kafé som først og fremst satser på økologiske produkter.
Her utveksles tanker, ofte store tanker, der miljøbevisstheten står i første rekke
Rita Nygaard Austvold (49), som vokste opp på Fauske, eier og driver den hjemmekoselige og populære kafeen/butikken. Den er i høy grad blitt oppdaget av utenlandske turister også.
Økohjørnet heter bedriften, som ligger i første etasje i familiens bolighus i krysset Torvgata/Kongens Gate. I tillegg til mat og drikke, krydder og te, selger de også en del klær, krystaller til pynt eller healing, og noen hudpleieprodukter.
- Vi har, så langt det lar seg gjøre, hovedfokus på økologiske produkter og kortreist mat. Og vi driver med fair trade - rettferdig handel, sier Rita Nygaard Austvold.
Fair trade er en handelsorden under en internasjonal organisasjon. Et merke som brukes over hele verden.
I praksis betyr det at damer i Nepal som syr klær får skikkelig betalt for jobben. Og at kaffen kommer fra kaffebrennerier og bønder som får ordentlig betalt. Den er ikke brakt fram av barnehender, sier hun.
Rita Nygaard Austvold bodde på Fauske fra hun var åtte til hun var 18 og russ. Fra hun var 14 år jobbet hun på helsekostbutikken som moren, Unni Austvold, drev på Fauske.
Etter videregående bar det til Oslo for studier i informasjon og samfunnskontakt på BI for Rita.
Så vendte hun hjem i 1992 og drev helsekostbutikk på City Nord. Den eier hun fortsatt. Hun hadde også en periode en helsekostbutikk i Glasshuset som hun la ned i 2006.
Men Rita ble lei av at lys og mørke, sommer og vinter, var helt likt, slik det er inne på et kjøpesenter. Hun ville se dagslys og oppleve været. I 2017 kom bolighuset i sentrum til salgs.
Men det var mange skjær i sjøen. Omregulering fra bolig tok ni måneder. Skjenkebevilling måtte til for å få grei omsetning, men det tok lang tid. Da måtte hun konsentrere seg om City Nord, og Økohjørnet var stengt i nye ni måneder. Så kom korona og ytterligere fem måneder stengt.
En lang, tøff periode, men bedriften er populær og bærekraftig så lenge den er åpen. Særlig bra når turistene kommer. Det så hun tydelig sist de var her.
Rita lager maten fra bunnen av inne på det lille kjøkkenet. De mest populære produktene er raw-kaker som hun lager selv. De er glutenfrie og ikke stekt.
De er basert på nøtter og dadler, og er et produkt som fungerer både til frokost, lunsj og middag. Suppe som er økologisk, glutenfri og melkefri er et annet eksempel.
- Er ikke god gammeldags bondekost godt nok?
- Det var godt nok på 50- og 60-tallet, men nå er jorda så utarmet at det er ikke så mange næringsstoffer igjen i den maten vi spiser. Men jeg vil ikke snakke ned andre. La meg heller si at vi selger i stor grad usprøytet mat, ikke homogenisert og vaksinert og hva det heter alt. Her er ikke kunststoffer som skal føre til at maten ikke råtner.
Turistene ser etter slike små butikker, men Økohjørnet har også blitt populært hos de lokale.
- Det er blitt et møtested, der det utveksles tanker, ofte store tanker, og der miljøbevisstheten står i første rekke. Plastemballasje er utenkelig på Økohjørnet. Når kunder kjøper krydder i løs vekt, har de også med seg et putetrekk eller en gammel sokk som emballasje.
Hun tror samfunnsendringer og stadig økende miljøbevissthet vil gjøre hennes type bedrift stadig mer populære.
- Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye mikroplast det er i tannkrem og i vaskemidler. Jeg tror ikke alle vet at de på tur inn og ut av dusjen kan ha sendt fra seg 8.000 tilsettingsstoffer som går tilbake til jorda eller havet.
Hennes tanke og bidrag er at det hun selger skal være så rent som mulig. Hun er ikke i tvil om at dette blir et stadig større tema i årene framover. I Norge, og ikke minst internasjonalt.
- Se for deg 2024 når Bodø er europeisk kulturhovedstad. Her ligger en internasjonalt spennende butikk og kafé midt i smørøyet rett ved domkirka som alle skal innom, sier hun.
- Så du har skjønt hva som vil være mest etterspurt inn i framtida?
- Jeg følger bare min intuisjon.
- Hva om det kommer enda en korona-nedstenging?
- Da begynner jeg å selge ut av vinduet og kjøre maten hjem til folk, sier Rita Nygaard Austvold.