SAMARBEIDER OM GLASSENE. Jørgen Storhaug og Lillian Andreassen samarbeider om å sette lokk og emballasje på glassene etter at de er fylt med herlig sennep. Foto: Victoria Finstad
SAMARBEIDER OM GLASSENE. Jørgen Storhaug og Lillian Andreassen samarbeider om å sette lokk og emballasje på glassene etter at de er fylt med herlig sennep.

Reportasje

Rik på smak og omtanke

Mange tusen glass med sennep flyr ut til hele landet fra et lite bygg i Beiarn. Sennepselskerne kan takke disse beiarværingene for smaksopplevelsen.

Publisert Sist oppdatert

Lyden av de blå trekkene på skoene mine høres idet jeg entrer rommet hvor magien skjer. Det klirrer i glass. Jeg retter litt på hårnettet jeg har fått på hodet. De som arbeider er konsentrerte, men stopper opp noen sekunder for å smile til den nyankomne gjesten.

Det er mange lukter i rommet. Mest dominant er duften av nypresset sitron, men det er ikke så rart. Like ved siden av inngangsdøren står Lennart Nystad og presser sitroner. Kanna er over halvfylt av fersk, ren sitronjuice.

Reportasjen fortsetter under bildet:

FERSKE INGREDIENSER. Lennart fyller flere slike kanner med ferskpresset sitronjuice. Her arbeider han og Marit med å blande ingrediensene til sennepen. Foto: Victoria Finstad
FERSKE INGREDIENSER. Lennart fyller flere slike kanner med ferskpresset sitronjuice. Her arbeider han og Marit med å blande ingrediensene til sennepen.

BeiarVekst AS produserer Mimis sennepssaus, og alle andre Mimi-produkter for øvrig, i lokalene sine på Tollå. Akkurat nå er det den originale sennepen som fylles i de tomme glassene.

- Vi skal produsere rundt 70- og 80.000 glass i år. Vi har akkurat begynt, så nå har vi kanskje produsert rundt 10.000, smiler daglig leder Øyvind Sande.

I utgangspunktet er de rundt åtte stykker som arbeider med sennepen. I dag er de bare fem stykker på jobb, men det stopper ikke fremgangen i arbeidet. Ytterligere sitroner går i pressa, mens Øyvind forteller litt om hvordan det gikk til at de fikk produsere for Mimi.

- Den ene av eierne har hytte i Beiarn. Det var derfor han kom i kontakt med oss. Nå er det tredje året vi holder på. Det er kjempebra for oss. Sausen har balla på seg voldsomt de siste årene. Det er gjort en kjempejobb, sier han engasjert.

Men det er ikke lederne i bedriftene som får produksjonen til å gå rundt. Lillian Andreassen og Lennart Nystad har arbeidet i BeiarVekst siden 2005. Sammen med de øvrige ansatte, får de bedriften til å gå rundt.

Reportasjen fortsetter under bildet:

SENNEPSPRODUSENTER. Lennart Nystad, Jørgen Storhaug og Lillian Andreassen arbeider konsentrert om å få sennepen ned i glassene og riktig emballasje på plass. Foto: Victoria Finstad
SENNEPSPRODUSENTER. Lennart Nystad, Jørgen Storhaug og Lillian Andreassen arbeider konsentrert om å få sennepen ned i glassene og riktig emballasje på plass.

- De ansatte her er selve kremtoppen i bedriften, skryter Marit Trones varmt og smiler til Lennart og Lillian.

På Mimis hjemmesider er hun omtalt som en dyktig og tydelig arbeidsleder. Dessuten er hun også produksjonsansvarlig.

- Det er en veldig fin oppgave for våre folk. De er lette å be, flinke til å arbeide og de er blitt utrolig flinke på produksjon, legger hun til.

- Vi syns det er kjempebra, sier Lillian om å få være en del av produksjonen, og dessuten akkurat dette arbeidsmiljøet.

LES OGSÅ: Beiarn-mat forfører smaksløker

De rullerer som regel på alle arbeidsoppgavene, noe som har mange hensikter. Blant annet skal de ikke bli umotiverte og trøtte av å gjøre den samme oppgaven dag ut og dag inn. I tillegg skal alle kunne trå til i alle arbeidsoppgaver når det trengs.

Det blir lunsjtid og alle sammen går ut av produksjonsrommet og svinger til høyre mot pauserommet. De blå skotrekkene blir liggende igjen i mellomgangen. Lillian kommer etter, med armene fullesset av sennepsglass. Hun plasserer dem på et av bordene. Det er mange sorter sennep. Vanlig sennep, sterk sennep, havsennep, julesennep og den nyeste i rekken: nordlyssennep. Sistnevnte har en ekstra snert i form av chili.

Reportasjen fortsetter under bildet:

PÅ LØPENDE BÅND. Mimis originale sennepssaus fylles i glass. Sennepen blir blandet i en maskin og fylt på glass maskinelt, men alt annet arbeid er manuelt. Foto: Victoria Finstad
PÅ LØPENDE BÅND. Mimis originale sennepssaus fylles i glass. Sennepen blir blandet i en maskin og fylt på glass maskinelt, men alt annet arbeid er manuelt.

De åpner de ulike variantene og plasserer en skje i hver. Et fat med hjemmelagde flatbrød kommer på bordet. Her skal det smakes.

- Det er nok best å begynne i den enden der og avslutte med denne, sier Marit og peker på henholdsvis den originale sennepssausen og den nye nordlyssennepen.

Som sagt, så gjort. Den ene smakseksplosjonen etter den andre oppå flatbrød. Det er en trivelig lunsj. Lennarts pressede sitroner spiller en viktig rolle i oppskriften, det er det lett å kjenne. Mimis egne aioli kommer også på bordet.

- Blir dere aldri lei av sennep og sennepslukt, da?

- Nei vi er blitt så vant med det. Vi har holdt på med det så lenge, smiler Marit.

- Jeg forestilte meg at det skulle bli veldig voldsomt, men jeg syns ikke det, legger Øyvind til.

- Jeg tror faktisk jeg har spist 12 glass til nå i år. Jeg er veldig glad i grov sennep. Det har jeg på alt. Jeg har det i brunsausen, fløtesaus med sennep i, begynner Marit å ramse opp.

LES OGSÅ: Nå skal Beiarn bli attraktivt for turister.

Det er ingen tvil om at sennepen blir laget med omtanke på huset. Alle rundt bordet kommer med hver sine forslag til hva de kan ha sennep på. Grillmat, pølser i brød og fiskeretter slenges ut i luften.

Reportasjen fortsetter under bildet:

HUSET MED DET RARE I. BeiarVekst AS. Her inne produseres det meste. Geitost, lefser, sennep, aioli og flatbrød, for å nevne noe. Foto: Victoria Finstad
HUSET MED DET RARE I. BeiarVekst AS. Her inne produseres det meste. Geitost, lefser, sennep, aioli og flatbrød, for å nevne noe.

Samtalen rundt bordet sitter løst. Selv lurer jeg på hvordan de ansatte trives sammen og hvordan det er å jobbe i bedriften.

- Det er gode kolleger, ingen sure miner, greie sjefer - vi er nå et fint gjeng. Sånn det skal være på en arbeidsplass. Jeg er en sånn som ser oppgavene, hva som må gjøres og så gjør jeg det bare, forteller Lillian begeistret.

Marit og Øyvind forteller at de ansatte alltid blir enige om hva de skal gjøre og hvordan de skal delegere oppgavene. Lillian legger til at hvis de spør om å få gjøre en spesifikk oppgave, så får de som regel det.
- Dere er jo faktisk så ivrige at noen ganger må vi kaste dere ut på pause, ler Jørgen Storhaug.

- Det er en kjempegjev plass å jobbe på, sier Lillian varmt og smiler til alle fjesene rundt bordet.

Det er dette halvåret som er det travleste for BeiarVekst. Sennepsproduksjonen startet etter sommerferien. I fjor skjedde 80 prosent av produksjonen på årets fire siste måneder.

- Det er nå det tar laus, sier Jørgen.

Sennepen står ennå på bordet. Den dufter svakt i rommet.

Powered by Labrador CMS