REISEKASSEN. Nina Stolpen Bjørnvoll er en ivrig sorterer av drikkekartonger. Det ga henne 10.000 ekstra kroner på kontoen. Pengene går til reisekassen, da hun og en venninne reiser til New York i sommer. Foto: Iris Salten
REISEKASSEN. Nina Stolpen Bjørnvoll er en ivrig sorterer av drikkekartonger. Det ga henne 10.000 ekstra kroner på kontoen. Pengene går til reisekassen, da hun og en venninne reiser til New York i sommer.

Resirkulerte seg til kartong-gevinst

Nina Stolpen Bjørnvoll fra Rognan har vunnet 10.000 kroner for å skylle og stappe melkekartonger.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL/BODØ: ? Jeg trodde det var en spøk når Iris ringte og fortalte om gevinsten. Jeg har jo hatt et håp om at jeg skulle bli trukket ut, for er det noe jeg har gjort i alle år så er det å skylle, brette og stappe kartonger. Dette var bare helt fantastisk, sier Nina Stolpen Bjørnvoll, som er bosatt Bodø.

Full uttelling

I fjor var det to damer fra Rognan og en fra Valnesfjord som stakk av med 10.000 kroner. Men denne gangen gikk premien til Bodø.

? Ja og litt Rognan, for det er der jeg er fra, sier den heldige vinneren med en smil.

Det er tydelig at folk fra Rognan har ekstra flaks når det gjelder Returkartonglotteriet. For flyvertinnen i Widerøe ble det i alle fall full uttelling. Og pengene, ja de blir plassert i reisekassen når hun og søstera setter kursen for New York i sommer.

Tusenvis av kroner

? Returkartonglotteriet er en ekstra inspirasjon til å kildesortere. Vi er flinke med matavfall, drikkekartonger og glass. Men plasten går i restavfallet fordi vi har så liten lagringsplass.

Fire ganger i året trekker Iris Salten ut tre vinnere, som er med i det nasjonale returkartonglotteriet. Her foretas det også fire trekninger i året, alle med en hovedpremie på 100.000 kroner og 30 premier på 10.000 kroner.

Flere liv

Alle som sender emballasje ut i det norske markedet er pålagt å delta i en returordning. Returordningen for plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartonger administreres av Grønt Punkt. For å stimulere forbrukerne til å levere inn returkartonger, og ikke kaste de i restavfallet, er det etablert et eget lotteri.

Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig materiale. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv foran seg, blant annet som pizzakartong.

Kastes løst

I Norge forbruker vi 720 millioner drikkekartonger hvert år. Rundt 70 prosent av befolkningen sorterer ut drikkekartongene. Men det er ikke alle som skyller, bretter og stapper seks kartonger i den sjuende og skriver navn og telefonnummer på som Nina Stolpen Bjørnvoll.

? Jeg har også fått med meg at drikkekartongene skal kastes løst i papirdunken og ikke legges i en egen pose, sier den heldige vinneren.

Powered by Labrador CMS