Illustrasjonsfoto. Foto: Ole Martin Wold/NTB
Illustrasjonsfoto.

Debatt:

- Råd til politikerne i Fauske og Sørfold

- En ting må være helt klart: Nettverket rundt Green Blastr Steel AS er en profesjonalisert organisasjon som har spesialisert seg på å utarbeide konsesjoner for vindkraft.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

I AN (publisert den 27.05) presenteres vi for en gjennomført spørreundersøkelse, gjennomført av Kantar AS på oppdrag fra Green Blastr Steel AS.

AN’s journalister konkluderer her med at Fauskes befolkning «entydig» ønsker en slik konsekvensutredning av prosjektet. For så vidt har jeg forståelse for at folk i Sørfold og Fauske ønsker å vite mer om disse planene, som ifølge Kantar’s innledning til spørsmålet både «vil kunne skape arbeidsplasser lokalt/regionalt, samt bidra til betydelige inntekter for kommunene».

I følge Kantar’s innledning til spørsmålet skrives også følgene: «Første fase i et eventuelt utbyggingsprosjekt består av at kommunestyrene i Fauske og Sørfold beslutter om de er interessert i en konsekvensutredning for å fremskaffe dette beslutningsunderlaget.». Høres for meg fullstendig ufarlig ut.. Men, er det dette som faktisk ligger i å beslutte en «konsekvensutredning»?

Dette er første punkt i vedtak til formannskapet i Sørfold som skal behandles den 31.05:

«1. Kommunen viser til anmodningen fra Blastr Green Steel AS og er positive til at det igangsettes arbeid med planprosesser og konsesjonssøknad med tilhørende konsekvensutredninger i tråd med fremlagte planer for utbygging I Fauske og Sørfold kommune.».

Med andre ord medfører ikke vedtaket kun en utredning av planene, som kommunen kan bruke til beslutningsunderlag for om de ønsker videre fremdrift i dette prosjektet.

Dette er derimot en tillatelse til å starte arbeidet med å utarbeide en søknad om vindkraftkonsesjon for området.

Ifølge saksfremlegget til formannskapet (s.54) vil neste beslutningspunkt for kommunen (etter høring av startmeldingen), være om 1,5 til 2 år når konsekvensutredning er gjennomført og konsesjonssøknad er klar for innsending til NVE. Her står i saksfremlegget; «3. Endelig vedtak i kommunestyrene for eller mot vindparkene. Da kommunen har vetorett, vil de respektive vindparker som ikke vedtas få avslag på konsesjon».

Etter å ha lest om saksgang for NVE sin konsesjonsbehandling av vindkraft i veilederen, finner vi ikke at det er dekning for å påstå at det finnes en slik høringsrunde for kommunen i forkant av innlevering av søknad til NVE. Vi kan ikke se at kommunen står i noen annen stilling her enn øvrige med rettslig interessenter i dette prosjektet. Dvs. kommunen kan klage på vedtaket dersom konsesjonen vedtas, eventuelt påklage til OED for endelig avgjørelse.

En ting må være helt klart: Nettverket rundt Green Blastr Steel AS er en profesjonalisert organisasjon som har spesialisert seg på å utarbeide konsesjoner for vindkraft. De er eksperter på å tråkle seg gjennom «systemet» for å oppnå sin hensikt: Nemlig å oppnå en ferdig utarbeidet vindkraftkonsesjon som kan videreselges til et driftsselskap for ufattelig mange milliarder kroner.

Dette er ikke selskaper som er etablert «for å redde verden». Dette er kyniske spekulanter som er i ferd med å bli «kvalmende rik» på å utnytte politikeres ambisjoner om et «grønt skifte». Det har heldigvis gått opp for de fleste at vindkraft i store områder med urørt natur hverken er grønt eller bærekraftig, men den politiske elite henger dessverre igjen i gamle dogmer.

Av saksfremlegget fremkommer for øvrig nøkkeltall fra Njård på totalproduksjon på 6 THW og installert effekt 1500 MW og 170 kvkm. som skal forhånds-innmeldes inn til NVE. Sånn sett er det jo litt forunderlig at de opererer med 100 turbiner med effekt 10 MW, når dette presenteres for politikerne. Enkel matematikk tilsier vel 150 monsterturbiner?

Fine formuleringer om medvirkning og demokrati gjør seg utvilsomt godt i saksfremlegget fra Green Blastr Steel AS. Så langt har vi sett særdeles lite av disse egenskapene fra tiltakshaver. Kun et lite tett nettverk får ta del i selskapets taushetsbelagte planer, mens folket og mange kommunalpolitikere fortsatt befinner seg i «tåka» i forhold til fremtidige planer. Her forventes det da tydeligvis at politikerne kun skal gi blankofullmakt til et prosjekt de kun har sett konturene av.

Motvillig har Green Blastr Steel AS også hatt møter med reindriftsområdene, som klokelig og unisont sier nei til videre naturnedbygging. Dette forhindrer selvsagt ikke denne selskapet fra å gå videre med sine planer. Høyesterettsdommen fra Fosen har dessverre null verdi her.

For så vidt er dette ikke overraskende: Det ligger kort og godt ikke i «utbyggers natur», å opptre demokratisk, da dette ville stoppet all vindkraftutbygging.

Mitt råd til politikerne i Fauske og Sørfold er helt klart: Og det er et klart og utvetydig NEI til konsekvensutredning.

Powered by Labrador CMS