FYLKESLEDER. Odd Eidner er fylkesleder i for Leve i Nordland. Tirsdag er han til stede på Leve-kafé på Fauske. Foto: Lars Olav Handeland
FYLKESLEDER. Odd Eidner er fylkesleder i for Leve i Nordland. Tirsdag er han til stede på Leve-kafé på Fauske.

Rachel og Odd inviterer til Leve-kafé på Fauske. - Det er mange på indre strøk som har opplevd selvmord

Siste tirsdag i måneden er det Leve-kafé på Røde kors aktivitetshus.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Vi er i gang og på de første Leve-kaféen var vi ti personer, forteller Rachel Furnes.

Tirsdag klokka 18 i neste uke er det duket for kafemøte nummer tre i rekken, på Røde Kors aktivitetssenter på torget. Da vil også fylkesleder i Leve Nordland Odd Eidner være til stede.

Flere møteplasser

Leve-kafeens målgruppe er etterlatte etter selvmord. Og Leve er en landsforening for etterlatte ved selvmord som har som formål å sikre omsorg og støtte til etterlatte ved selvmord. Organisasjonen har cirka 1.200 medlemmer.

Furnes har tatt initiativ til disse kafé-møtene på Fauske, som også arrangeres i Bodø og andre plasser i landet.

Inn i varmen

- Det er mange på indre strøk som har opplevd selvmord i familien, og derfor ønsker jeg at dette tilbudet skal også være her i lokalmiljøet. For det kan være langt for folk å kjøre til Bodø. Jeg ser at det er et behov for en slik møteplass, sier hun.

I januar var det gått fem år siden Rachel Furnes mistet sin unge sønn Marius, som helt uventet valgte å forlate livet.

Rachel har stilt opp i flere medier, blant annet i Saltenposten, og fortalt om hennes sønns selvmord. For henne har Leve vært et godt holdepunkt og nå sitter hun i styret til Leve Nordland.

- Jeg ble tidlig tatt inn i varmen til Leve, som ikke bare er ei sorggruppe, men ei gruppe som består av likesinnede, og hvor det er åpenhet rundt et tabulagt tema.

Likemannskurs

Leve jobber også forebyggende, og de tilbyr likemannskurs.

- På kursene er åpenhet og kunnskap om hvordan en skal opptre når man møter pårørende etter selvmord aktuelle tema.

Årlig tar 600 mennesker livet sitt i Norge, men også her er det mørketall. Det er et skremmende høyt tall, som dessverre har hatt en økning de siste årene.

Rachel forteller at det har vært tøft å finne tilbake til en normal hverdag etter sønnens død.

Om sorgen

- Men man må klare å finne nye veier og leve på et nytt vis.

Sorgen som hun bærer på har endret karakter på disse fem årene, og at savnet er sterkere.

- Jeg følger med på hva vennene til Marius gjør nå og hvor de står hen i livet. Og så lurer jeg på hvor Marius hadde vært om han var i live.

Hensikten med kafe-møtene er å ha ei god stund i lag.

- En kan jo selv velge å ønske om en vil si noe rundt egen situasjon.

- En kompleks sorg

Fylkesleder for Leve i Nordland, Odd Eidner var nylig og snakket om sorgen etter selvmord på Fauske, hvor det var et godt oppmøte selv om dette fant sted midt i mellom begravelsene til de to unge guttene som omkom i trafikkulykken i februar.

- Jeg har sett at dette lavterskeltilbudet som Leve-kafeene er, er et godt tilbud her i Bodø og jeg synes det er positivt at vi prøver å få det til på Fauske også, som er nært både Saltdal og Sørfold. Og det er hyggelig at vi har Røde Kors med på laget.

Eidner har ikke selv mistet barn til selvmord, men han har som prest erfart at sorgen etter selvmord er mer kompleks, sammensatt og annerledes. Det er årsaken til at han har latt seg engasjere i Leve-foreningen.

Ble fordømt

- Du vet for 100 år siden så fordømte kirken de som tok selvmord, og dette skulle straffes med døden, selv om personen var død. Det er klart at for familien rundt ble det mye skam og skyldfølelse, forteller Eidner.

Skyldfølelse, skam og sinne er følelser og reaksjoner de etterlatte etter selvmord fremdeles kan stri med, og at de i Leve har den styrken at de har en felles forståelse.

- Det som han Terje Nilsen synger i Mjelle-sangen. «Du må ha vært der førr å kunn forstå.»

På kafeene er det alltid noen fra styret som lede samtalen og kvalitetssikre at det som kommer fram av personlig karakter ikke spres utenfor kafé-veggene.

Nullversjon

- Vi sitter også litt skjermet i lokalet.

Selv om selvmordsstatistikken er bedrøvelig er Eidner og Furnes er glade for at Nordland fylkeskommune har vedtatt en nullversjon når det gjelder selvmord.

- Av gode tiltak som fylkeskommunen har satt i gang er eksempelvis mobbeknapp som kommunene skal ha ved varsling av mobbing, og at skoleansatte ved videregående blir kurset i å lære å oppdage signalene som personer med selvmordstanker sender ut.

Eidner nevner også den forebyggende innsatsen og oppfølgingen fra Leve som gode tiltak.

Powered by Labrador CMS