- SNAKK OM DET. Victoria Andal sto fram i Saltenposten sist helg og var åpen om sin egen angst-sykdom, fordi hun er klar på at det eneste som kan gjøre det å slite med psykiske problemer mindre tabubelagt er å normalisere det. Foto: Helge Simonsen
- SNAKK OM DET. Victoria Andal sto fram i Saltenposten sist helg og var åpen om sin egen angst-sykdom, fordi hun er klar på at det eneste som kan gjøre det å slite med psykiske problemer mindre tabubelagt er å normalisere det.

Leder

Psykisk helse hele året

Vi burde nok hatt et helt år med ekstra fokus på psykisk helse for å komme langt nok.

Publisert Sist oppdatert

Mange har psykiske lidelser, uten at vi er klar over det

Lørdag ble verdensdagen for psykisk helse markert i over 150 land for å øke kunnskapen og skape åpenhet om vår mentale helse.
Noe som er svært viktig, ettersom halvparten av befolkningen rammes av psykiske lidelser.

Saltenposten fortalte om 21 år gamle Victoria Andal som har slitt med angst i mange år. Mange kjenner henne som leder av Fauske AUF og engasjert i Nei til EU.
Hennes budskap er at det er ingen skam å slite psykisk.

I Avisa Nordland stilte Børre Arntzen opp med sin historie. Han har bakgrunn blant annet som journalist og redaktør. Samtidig har han slitt med depresjon. 8. mars var han nær ved å ta livet sitt.
Budskapet hans er at det er hjelp å få.

Å få to slike sterke historier fra personer som er godt kjent i Salten, gjør inntrykk. Det forteller også at mange har psykiske lidelser, uten at vi er klar over det.
Mer åpenhet kan også føre til at det er lettere å søke hjelp for de som blir rammet.

Noen blir så fortvilet at de vurderer å ta sitt eget liv. Årlig er det mellom 500 og 600 mennesker som velger den utveien. Her kan vi bidra til å berge liv dersom vi bryr oss.
Vi trenger ikke kurs i førstehjelp, der kan være nok å spørre folk om hvordan de har det.

Børre Arntzen oppfordrer oss til å gjøre det. Dersom svaret forteller at noen er deprimert, skal vi spørre «Har du vurdert selvmord».
Det krever mot for å stille slike spørsmål. Men det kan være en god rednningsplanke.

Nå er verdensdagen for psykisk helse over, og det tar et år før hele Norge igjen blir opptatt av psykiske helse.
Forhåpentlig er vi da kommet et skritt videre.

Da må de som jobber med psykisk helse får mer penger å rutte med, slik at de kan hjelpe flere. I dag taper psykiske lidelser mot fysiske plager.
Trolig holder det ikke med markering bare en dag i året. Vi burde nok hatt et helt år med ekstra fokus på psykisk helse for å komme langt nok.

Powered by Labrador CMS