Foto: Arkiv

Debatt

På nytt er Fauske rådhus i fokus

"Hva gjør vi hvis dette blir borte?", spør Frøydis Einset om rådhuset.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

- En særegen historie som samtidig forteller kommunens etterkrigshistorie

I et åpent brev (SP 10.12.22) til ordføreren i Fauske tar Fauske SV opp ”mulighetene for at rådhuset skal tømmes og administrative ressurser samlokaliseres” i følge kommunedirektøren.

For noen år tilbake var det på tale å rive Fauske Rådhus og føre opp et kulturhus/bibliotek på tomta. Vi danna da ei gruppe med mål å bevare rådhuset, noe som vi fikk stor støtte hos innbyggerne i Fauske gjennom et folkemøte og en underskriftskampanje, blant annet.

Rådhuset ble stående.

På nytt er altså Fauske rådhus i fokus. Vårt ærverdige (men høyst oppegående) rådhus har en særegen historie som samtidig forteller kommunens etterkrigshistorie. Arkitekt Esben Paulsson, Oslo, ble av kommunestyret engasjert å utarbeide ny plan for Fauske sentrum. Paulsson ble også bedt om å tegne et forslag til herredshus. Forslaget ble antatt. Grunnsteinen ble lagt ned 7. September 1951, og kommunestyret var forsamla på tomta. Et kobberskrin gitt av Sulitjelma Gruber med fasadetegninger og en kort historikk ble lagt ned. Ordfører Joakim Kosmo holdt tale, og Ja vi elsker ble avsunget.

Herredshuset (senere rådhuset) stod ferdig i 1953. Byggekostnadene på 1 million kroner var finansiert med lån, krigsskadeerstatning og avsetninger over budsjett.

Herredshuset ble plassert på Fauske sentrums mest sentrale tomt. Bygget markerte sin posisjon uten å være prangende. Politisk representerte det Arbeiderpartiets uavbrutte dominans i hele etterkrigstiden fram til kommunevalget 2007.

Den offisielle innvielsen fant sted på høsten 1953.Hit kom innbudte gjester fra nabokommunene, fra fylkesadministrasjonen med flere. Senere kom det delegasjoner fra andre kommuner for å bese bygget og de planløsninger som var valgt. Her var kinoen i en særstilling – det het seg at den var flotteste og mest funksjonsdyktige nord for Saltfjellet. Kommunens eldre ble også innbudt til egen fest med filmframsyning. Mange av de eldre hadde aldri vært på kino før, så det var stor stas.

Fauske rådhus har en sterk stilling i fauskefolks bevissthet. Det er jo her våre folkevalgte skal ha sitt sete og ta sine politiske beslutninger. Og kinoen har jo fungert som et kulturhus. Hva gjør vi hvis dette blir borte?

Frøydis Einset

Powered by Labrador CMS