Hva om rent vann blir Norges store eksportvare etter oljen? Foto: Victoria Finstad
Hva om rent vann blir Norges store eksportvare etter oljen?

Synspunkt:

Om ungdom som protesterer og rent vann

Å tappe seg et glass rent, klart og iskaldt glass med kaldt vann, er en helt vanlig selvfølge i Norge

Publisert Sist oppdatert

. I alle fall for de fleste. Men etter å ha lest Saltenposten og reportasjene fra Breivik om drikkevannet som smakte salt og etter hvert av klor, så er jo ikke dette bildet helt riktig.

I lille Breivik har de altså hatt sine utfordringer med drikkevannet de siste årene. Noe som har ført til magesjau og diaré hos flere.

Det er for øvrig vanlige kroppslige reaksjoner på urent vann. I tillegg har innbyggerne i Breivik opplevd at rør og utstyr ruster, og det fører med seg et økonomisk tap og et spørsmål om hvem som skal ta regninga.

I 2050 tror klimaforskere at Norge er et av de få landene med rent drikkevann. Da kan vann bli vår neste eksportvare etter oljen. 2050, tenk på det da! Det er ikke lenge til.

Men det blir verre ifølge klimaforskere som NRK har pratet med: « I Sør-Europa er det begynnende ørkenspredning. Turistindustrien er borte på grunn av varmen, spanjoler, italienere og grekere rømmer nordover. I Afrika er store områder blitt ubeboelige på grunn av tørke. 140 millioner mennesker er på flukt, dobbelt så mange som i dag.»

Men her og nå, ute i verden og i dagen, er det ungdommer som reagerer og er opprørt. Et ungdommelig engasjement det er lenge siden vi har vært vitne til. Jenta med musefletter og og aspergers syndrom som gjestet Skavland nylig eksempel. Greta Thunberg.

Hun er modig og målbevisst. Det er demonstrasjoner i gatene i flere land i Europa og i Australia. Greta går ikke på skolen. Hun er i streik for klimaet, for at ikke gjøres nok med å stoppe klimaendringene.
Det startet med en film hun så om en «plastøy» så stor som Mexico i Stillehavet, og hun klarte ikke å glemme skrekkbildene og begynte å lese alt om klimaproblematikken.

Greta begynte også å endre livsstilen sin, hun har sluttet å fly og å kjøpe unødvendige ting. Hun er også aktiv i klimaarbeid, og hun startet en streik.

Hver fredag streiker hun. Først satt hun alene utenfor Riksdagen, men etter hvert fikk hun flere med seg og streiken spredte seg fra Sverige til Finland, Skottland, Belgia, Storbritannia, Canada og Australia. På seks måneder streiket nær 200.000 unge i 270 byer. På Twitter har Greta over 150.000 følgere.

Hvem blir ikke imponert over denne jenta? Hun tror på at et menneske kan gjøre en sto forskjell. I hennes tilfelle er det på en måte sant.

Greta ble også hyret inn som taler på klimatoppmøte, da det gikk av stabelen i Katowice i Polen i fjor.

Her var ordene hennes sterke: – Dere sier dere elsker barna deres over alt på jord. Men, dere stjeler framtida deres rett foran øynene på dem. Dere snakker bare om å fortsette med de samme dårlige ideene som skapte dette problemet, sa Greta.

Velstanden er om bord i et Titanic-skip som alle higer etter å være med på. Ikke så mange vil av den båten frivillig. I alle fall ikke de fleste av oss som har vent oss til et liv i materiell fråtsing. Og hvordan snur man skuta på tvers av grenser? Det hjelper ikke bare å skaffe seg en el-bil. En har ikke gjort nok for klimaet da.

Samtidig som jeg leser om ungdommene som har saksøkt statsledere i USA for ikke å ha en klimaplan, og for at utslippene bare øker. En av disse ungdommene bor i Oregon, som har vært kraftig rammet av skogbranner og tørke de siste årene. Jordbruket rammes hardt.

Tirsdag dreide nyhetene seg om at flere av verdens insekter er i ferd med å dø. Og at dette kan føre til en kollaps i naturens økosystemer.

The Guardian viser til den første globale vitenskapelige gjennomgangen av forskning på feltet. Ifølge en rapport som er publisert i Biological Conversation, faller bestanden av mer enn 40 prosent av verdens insektarter. I tillegg er en tredjedel av alle insekter utrydningstruet.

Dystre nyheter er harde å svelge. Jeg tror jeg må ha et glass vann.

Powered by Labrador CMS