ULIKE MILJØER. Direktoratet for Naturforvaltning stilte med Siw Taftø (t.v.) og Gudny Okkenhaug, mens fra gruveindustrien stilte Øystein Rushfeldt som representerte Nussi og Størker Bjørnstad fra nye Sulitjema Gruver. Foto: Arild Bjørnbakk
ULIKE MILJØER. Direktoratet for Naturforvaltning stilte med Siw Taftø (t.v.) og Gudny Okkenhaug, mens fra gruveindustrien stilte Øystein Rushfeldt som representerte Nussi og Størker Bjørnstad fra nye Sulitjema Gruver.

Ny gruvedrift koster 6-700 millioner kroner

Den gamle infrastrukturen i Sulis kan godt brukes, likevel vil det koste 6-700 millioner å starte opp ny gruvedrift.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det var daglig leder for selskapet Nye Sulitjelma Gruer AS, Størker Bjørnstad som fortalte dette på et miniseminar på Fauske Hotell tirsdag.

Et seminar som hadde samlet personer knyttet til gruvedrift og forskermiljø.

Rettigheter

Her fortalte Størker Bjørnstad forsamlingen om de planer som selskapet Nye Sulitjelma Gruver AS har, et selskap som ble etablert allerede i 2011.

I dag sitter de på rettigheter for særlig tre aktuelle områder for gruvedrift i Sulitjelma.

To andre

Også Australske Drake Resourcer LTD har rettigheter for gruvedrift, men de har flyttet til virksomhet over på andre områder og er dermed lite aktuell for å gjøre noe mer i Sulis.

Det finnes også et tredje selskap som har rettigheter i Sulitjelma, men per tiden er det bare Nye Sulitjelma Gruver AS som jobber videre med sine planer for ny gruvedrift.

Infrastruktur

Størker Bjørnstad fortalte at de har fått utarbeidet en rapport fra et selskap som sier at de gamle infrastrukturene i Sulis er fullt ut brukbart. Det vil si veier, bygninger og andre installasjoner. Dette er installasjoner etter den gamle gruvedriften som gikk fra 1887 til 1991.

- Men selv om de kan bruke de gamle infrastrukturene vil oppstarting av ny gruvedrift komme på 6-700 millioner kroner. Selv om bygningene står der, er de uten innhold. Kostnadene er i første omgang til nytt oppredningsverk og maskin-installasjoner.

Gode priser

Malmprisene har falt 10 prosent de siste årene, men er fortsatt høye og gir et godt grunnlag for drift.

Ellers er planene for det nye selskapet at de skal bruke Langvannet som deponi for overskuddsmassene fra drift. Selskapet har et område som er 37 meters dypt der de har planlagt et deponi.

Neste fase

Størker Bjørnstad gjorde klart at en av utfordringene deres er en avklaring for den gamle forurensningen.

Den neste fasen for selskapet er å få på plass en områdeplan som skal behandles av kommunen i løpet av sommeren.

Nytt samarbeid

Ellers kom det fram på konferansen at Nye Sulitjelma Gruver ved Størker Bjørnstad og Øystein Rushfeldt i selskapet Nussir, som planlegger gruvedrift i Repparfjord, for lengst har innledet et samarbeid.

Foreløpig ser det ut til at de i Nussir blir ferdig først med sin søknad om konsesjon for gruvedrift etter kobber i Kvalsund kommune i Finnmark.

Powered by Labrador CMS