Når er det greit (og lov) å frese snø?
Er det brudd på loven om helligdagsfred å fyre opp snøfresen? Vi har spurt både lensmann og prest.
Loven om helligdager og helligdagsfred regulerer dette spørsmålet.
(Denne saken ble først publisert i mars 2023).
Lovens paragraf 1 inneholder lovens formål, som innebærer ”å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet”.
Spade og skuffe
Sogneprest Arnt Håkon Nordkil sier han mener folk bør vente til etter klokken 12, altså etter kirketid, på søndager - dersom det ikke er helt spesielle grunner til at det må feses snø før den tid.
- Herrens veier er uransakelige, men de bør ikke være uframkommelige på grunn av snø, smiler han.
Nordkil bruker selv spade og skuffe, men legger til:
- Jeg hadde jo blitt glad dersom noen kom og freste snø hos meg, også på en søndag. Etter kirketid, vel og merke.
Loven sier nei
Politistasjonssjef Ronny Borge bekrefter at det ikke er et generelt forbud mot å jobbe på søn- og helligdager, men man skal holde på med ting som ikke er støyende.
- I andre tider av året enn den vi er inne i nå er spørsmålet ofte knyttet til plenklipping. En snøfreser bråker like mye, det er det ikke tvil om, og ser man på loven så er det ikke tillatt, sier Borge og fortsetter:
”Sovende” bestemmelse
- Får vi mange meldinger på dette? Nei. Hva gjør vi med det? Ikke så mye. Det er nok en litt sovende bestemmelse. Jeg er av den oppfatning at jeg i form av min stilling ikke kan og skal klippe plen eller frese snø på søndager. Det ville ikke sendt et godt signal.
Det er ikke forbudt å jobbe på søndager, så det koker litt ned til hva man definerer som støy.
Ingen straffesaker
- Nå på vinteren snakker vi også om framkommelighet. Vi må nok ha noen praktiske tilnærminger til det. For noen så er det i helgene de har tid og mulighet til å gjøre det, for eksempel ukependlere, sier han videre.
- Her vi bor er det ikke alltid vi er forspent med så mange dager uten nedbør, selv på sommeren. Det kan regne hele uka, og bli fint vær i helgen. Da velger mange å klippe plenen, og jeg vet ikke at vi i min tid har opprettet straffesak på det. Men vi har gitt muntlige pålegg om å slutte, fortsetter Borge.
Kan bli tilgitt
- Så har vi dette med nødverge og nødrett. Er man innesnødd og noen i husstanden blir syk og må kjøres til lege, så freser man innkjørselen i stedet for å ta fram spaden, slik at man kommer seg ut raskt. I slike situasjoner kan man gjøre ting som normalt ville ført til reaksjon, men blir trumfet av at det er nødsituasjon, sier han videre.
Politistasjonsjefens råd er å ta hensyn og ha en klok tilnæring, sommer som vinter.
- Ikke klipp plenen eller fres gårdsplassen før kirketid på søndag. Det gjelder for øvrig ikke bare søndager men også helligdager som påske og pinse, opplyser Borge.
Viktig med felles lov
Han sier videre at lover stadig revideres og at denne nok er en som mange mener burde vært avskaffet, men sier også at det trolig er like mange som er imot og mener den er viktigere enn noengang og at det å ha en dag i uka til hvile og ro er fint.
- Det er fint at vi har noen lover og regler som er felles for oss alle, og at ikke samfunnet styres av hva hver enkelt mener. Jeg tror det beste er at vi har en fornuftig tilnærming både fra folk flest og fra oss som forvalter lovverket. Det er ikke om å være veldig firkantet, man kan løse mye med kommunikasjon og dialog, mener Borge som ikke kjenner til at det har vært noen snøfreserreaksjoner fra politiet denne vinteren.
- Ikke forstyrr!
Han blir av og til tagget i sosiale medier i slike spørsmål og diskusjoner, men prøver å ikke bli for mye med i diskusjonen, men heviser gjerne til politiets nettpatrulje på for eksempel Facebook.
Der har de tusenvis av følgere og lager innlegg som når bredt ut.
En grei kjøreregel er at gjør du noe som forstyrrer allmennheten på en søndag eller helligdag er det per definisjon ikke tillatt.
Må tas hånd om
Men, i motsetning til gressklipping, vedkapping og andre ting man like gjerne kunne gjort på lørdag eller utsatt til mandag ettermiddag, så kan ikke snøen måkes før den har falt.
Og da skal den gjerne tas hånd om før folk skal ut å gå eller kjøre, eller før det blir væromslag og den blir til sørpe som igjen kan bli til ruglete og skummel is.
Men ifølge loven skal det altså ikke gjøres på søndager eller helligdager.