LAGER RAPPORT. Paulina Zvezdova er trainee i Sørfold kommune og jobber spesielt med samfunnsplanen. Nå har hun fått resultatene fra spørreundersøkelsen. Foto: Eva S. Winther
LAGER RAPPORT. Paulina Zvezdova er trainee i Sørfold kommune og jobber spesielt med samfunnsplanen. Nå har hun fått resultatene fra spørreundersøkelsen.

Nå har folket svart

Arbeidsplasser, møteplasser, boliger, og satsing på barn og unge står høyt på ønskelista. Det viser den digitale innbyggerundersøkelsen i Sørfold.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Tidligere i år ble det gjennomført en digital spørreundersøkelse i Sørfold. Dette er en del av arbeidet med samfunnsplanen, og en av måtene innbyggerne medvirker på.

- Vi ville få litt følelse av hva folk mener om Sørfold og få ideer til diskusjonspunkter på folkemøtene, sier Paulina Zvezdova.

Hun er trainee i Sørfold og arbeider spesielt med kommuneplanens samfunnsdel.

Kunne vært flere

Det var 90 personer som deltok i spørreundersøkelsen. De svarte anonymt, og det var bare seriøse svar. Nå jobber Zvezdova med en rapport som etter hvert kommer ut på hjemmesiden til kommunen.

- Jeg er overrasket over at jeg fikk 90 svar. Da jeg begynte med undersøkelsen, visste jeg ikke hva jeg kunne forvente. På den ene siden er jeg glad for at så mange har tatt seg tid og svart, men samtidig kunne det ha vært enda flere svar. Jo flere svar, jo mer representativ er den for befolkningen, sier hun.

Nærhet og tilbud

Noe av det som kom fram i spørreundersøkelsen som folk synes er positivt med Sørfold, er naturen, nærheten til ting og at det er potensiale i kommunen.

Det som er viktig for folk i hverdagen er blant annet jobb, godt skole-, barnehage- og fritidstilbud, og sosiale møteplasser.

Å beholde eller øke innbyggertallet er noe de som har svart mener bør prioriteres. Noen har skrevet fine setninger som at det skal være «lys i alle husan» eller «liv og røre i hele Sørfold».

Samlet eller spredt?

Andre interessante ting som kom fram, var synet på hvordan tjenestene i kommunen bør organiseres. Noen mener at det bør samles, mens andre mener det bør være desentralisert.

Selv om undersøkelsen var gjort anonymt, kan Zvezdova se hvor de som har svart kommer fra og hvor gamle de er. De fleste svarene kom fra personer i aldersgruppen 45 til 59 år.

Flere var opptatt av at det er hele kommunen som bør utvikles, både når det gjelder næringsliv, boliger og aktiviteter.

Inviterer folket

Nå planlegges det tre folkemøter i april, organisert i samarbeid med grendelag i kommunen.

- Der får folk info om samfunnsplanen og det blir idémyldring. Jeg oppfordrer folk til å delta og komme med innspill. Folk har stor påvirkningsmulighet i og med at planen er under arbeid, sier Zvezdova.

Det blir møte på Røsvik samfunnshus torsdag 7. april klokken 18, på Kobbelv vertshus tirsdag 19. april klokken 18 og i rådhussalen på Straumen mandag 25. april klokken 18. Det er satt av cirka to timer til møtene.

Møter og workshops

Traineen skal delta på møtet med kulturlivet mandag 21. mars, og mest sannsynlig blir det også et eget møte med næringslivet.

Det blir workshop for enhetslederne i kommunen 1. april, og i løpet av mai skal det være workshops for barn og unge.

- De forslagene til visjoner og satsingsområder som kommer ut av dette tar vi med til en workshop for politikerne der de skal velge hva det skal satses på, forklarer Zvezdova.

Veien videre

Samfunnsplanen skal stake ut en kurs for utvikling av Sørfold-samfunnet fram mot 2035, og den skal inneholde viktige satsningsområder.

Det er kommunestyret som skal vedta planen, men før de kommer så langt skal det gjennomføres en prosess med medvirkning. Spørreundersøkelsen og folkemøtene er en del av det.

Powered by Labrador CMS