LÆRTE OM GEOLOGI. Elever fra Nordsia oppvekstsenter var på grottetur forrige uke. Her er de lengst inne i grotta. Bak fra venstre Maren Andrea Engan, Vitor Pereira, lærer Johnny Bergfall, Anna Reffhaug og lærer Randi Pedersen. Foran fra venstre Daniels Minzars, Heika Hætta Berg, Kjersti Susanne Paclibar og Fernando Paclibar. Framst sitter Edvard Horndal. Alle foto: Liv Reffhaug
LÆRTE OM GEOLOGI. Elever fra Nordsia oppvekstsenter var på grottetur forrige uke. Her er de lengst inne i grotta. Bak fra venstre Maren Andrea Engan, Vitor Pereira, lærer Johnny Bergfall, Anna Reffhaug og lærer Randi Pedersen. Foran fra venstre Daniels Minzars, Heika Hætta Berg, Kjersti Susanne Paclibar og Fernando Paclibar. Framst sitter Edvard Horndal. Alle foto: Liv ReffhaugDRYPPSTEIN. Her har de funnet eksempler på stalaktitter, en type dryppstein som er vanlig i kalksteingrotter.BRU. Bonådalen er et grotteområde, og denne jordbrua er et eksempel på hvordan vannet har gravd seg vei gjennom stein.

Tok undervisningen inn i fjellet

Nå har elevene lagt igjen noe innerst i grotta

Da geologi sto på timeplanen, passet det godt å ta en høsttur til ”Skolegrotta” i Bonådalen.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Forrige uke var elever og lærere på 5. til 10.trinn ved Nordsia oppvekstsenter i ”Skolegrotta”. Dette var en del av realfagsatsningen i Sørfold, tema geologi.

Den såkalte skolegrotta ligger i Bonådalen og er en relativt stor kalksteinsgrotte som skolen har besøkt mange ganger.

- Elevene har lært om dannelse av grotter og ferdsel i grotter. De har videre lært å observere noen kjernebegrep som karst, synkehull, månemelk, trykkledning, nøkkelgang, stalagmitt og stalaktitt, forteller lærer Liv Reffhaug.

Eldgammel stein

I løpet av ekspedisjonen i grotta så de på stalaktitter (dryppsteiner) som hang i taket på grotta. De nådde ikke opp til de lengste, men fikk undersøkt flere andre.

- Noen av dem ble målt, og den lengste vi målte var 19,5 cm. I Norge vokser stalaktitter med et gjennomsnitt på cirka 0,01 millimeter i året. Det betyr at stalaktitten vi målte var rundt 19.500 år gammel!

La igjen bok

Skolegrotta består av flere store ganger, hvor den lengste gangen er målt til 300 meter.

- Vi gikk helt inn, og der plasserte vi en boks med bok i der man kan skrive seg opp, forteller Reffhaug.

Turen til grotta er lettgått og i et nydelig område, men selve inngangen ligger vanskelig til, så man må gjerne ha med noen som har vært der før. Alle hadde hjelm og hodelykt på seg, samt refleksvester og klær som kunne tåle en trøkk.

- Det var helt grei temperatur inni grotta, og ikke så kaldt og rått som vi hadde trodd på forhånd. Men da vi kom ut igjen slo varmen mot oss for det var en fin og varm dag.

Spennende og artig

- Hva syntes elevene om turen?

- De syntes det var veldig spennende og artig, både små og store. Man må nesten på alle fire for å komme opp til åpninga, og grotta er litt smal i starten før man kommer inn i ei større hule. Vi hadde en lærer som gikk framst og en som gikk bakerst. På et tidspunkt prøvde vi å slå av alle hodelyktene, men det varte bare noen sekunder. Det var en flott tur med blide og fornøyde elever, oppsummerer Liv Reffhaug.

Powered by Labrador CMS