NY PLASSERING. I år flytter matfestivalen til parkeringsplassen mellom Amfi og Krølle. Det blir to store utstillertelt og ett serveringstelt, og Bluesklubben og Rørleggern hjelper festivalen med teltene. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
NY PLASSERING. I år flytter matfestivalen til parkeringsplassen mellom Amfi og Krølle. Det blir to store utstillertelt og ett serveringstelt, og Bluesklubben og Rørleggern hjelper festivalen med teltene.

- Nå er vi endelig tilbake til normalen

Denne uka er det duket for årets utgave av Salten Mat.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Fjorårets utgave av Salten Mat startet med koronarestriksjoner, og endte uten. I år kan de endelig arrangere festivalen på "gammelmåten" igjen.

- Det er mye gøyere det! Da kan vi gjøre ting litt tett og nært, og håpe at det kommer mye folk, sier Hege Ruud, styreleder i Salten Mat.

Mat til folket

I år blir det mer grilling og aktivitet.

- Vi vil ha større fokus på at folk skal kunne sette seg ned og spise et godt måltid. Orlando kommer ut på gata med sin grill, Byfesker'n skal steke sine fiskekaker, og hvalbåten "Nybræna" kommer også, sier Ruud.

Hun berømmer Fauske kommune for å legge godt til rette for festivalen.

- Uten støtte fra dem og næringslivet i Fauske og Salten, så hadde ikke dette vært mulig.

Smaking og sanking

To nye innslag i årets festival er for det første en kveld med akevittsmaking på Orlando.

- I år har vi fått med oss Meir akevitt, og det har vi ikke prøvd før. Det blir snacks, smaksprøver og mingling torsdag kveld, sier Hege Ruud, som tar imot påmelding innen onsdag.

I tillegg skal det være et kurs om sanking og bruk av ville vekster. Det er et samarbeid mellom NIBIO, Steinbakken gård og Heges Matopplevelser.

- Selv har jeg alltid vært veldig opptatt av å sanke fra naturen. Jeg var på et kurs i mai, og da fikk jeg en idé om at vi også kunne gjøre det på høsten. Det blir ingen sanketur, men vi lager noe av det som allerede er sanket, forklarer hun.

Kårer beste utstiller

Det blir omtrent like mange stands som i fjor, både nye utstillere og mange kjente fjes. Festivalen avsluttes med kåring av beste stand.

- De som har vunnet før, har ofte gjort det ganske enkelt, og kommunisert bra hva som var produktet, sier Hege Ruud.

Det blir også åpen gård, som var en stor suksess i fjor.

Vil skape liv

- Jeg forventer at det blir en bra helg med mye liv i Fauske sentrum. Det er noe vi er veldig opptatt av, og derfor vil vi gjerne samarbeide med matfestivalen. Med grilling i sentrum kommer vi ut av huset og viser oss på gata bokstavelig talt, sier Jøran Jensen, daglig leder ved Orlando bar og grill.

Han håper det blir mye folk på Fauske i helga, og at det også blir en bra torsdagskveld med akevittsmaking.

Powered by Labrador CMS