FØRSTEGANGSPRØVERE. Arild og Rita fikk prøve møsbrømlefsa for første gang på Ljøsenhammeren. Han er fra Norge og hun fra Portugal, men utgangspunktet var det samme, og begge syntes det var godt.
FØRSTEGANGSPRØVERE. Arild og Rita fikk prøve møsbrømlefsa for første gang på Ljøsenhammeren. Han er fra Norge og hun fra Portugal, men utgangspunktet var det samme, og begge syntes det var godt.KLASSIKER. Alle vil ha møsbrømlefsa, og de har selvsagt den på menyen på Ljøsenhammeren kafe. Egil Hansen gjør klar nok en runde med den klassiske retten fra Indre Salten.GODT UTSTYRT. Kjøkkenet på Ljøsenhammeren er stort nok til å lage mat til en fullsatt kafé. Inger E. Hansen lager en bestilling av karbonadesmørbrød med ertestuing, mens mannen Egil Hansen hjelper til.HEKTISK. Lisa Johanne Hansen fra Rognan jobber på kafeen i sommer, og synes det er fint når det er hektisk. Men hun skvetter fremdeles når hun ser elg-statuen som står utenfor vinduet.

Nå er Ljøsenhammeren klar for storinnrykk

Det satses knallhardt på å ivareta både turistene og de lokale på kafeen på Misværfjellet.

Publisert Sist oppdatert

Det breker høyt over de grønne og frodige slettene som leder ned mot kafeen og setra ved Ljøsenhammeren.

En hvit ledergeit tar styringen, og viser vei for alle de andre ut i terrenget som skal besøkes i dag.

Samtidig fylles parkeringsplassen ved det røde kafébygget stadig mer opp, og flaggene vaier høyt i flaggstengene. Sultne turister tar bilder av alt fra elgstatuen til husene på tunet.

Det er ingen tvil om at det er et tilbud som har sitt publikum som nå skal satses på, og satses på hele året.

Inne er det full fres på kjøkkenet. Det er ikke alt som er helt strømlinjeformet ennå, men humøret, det er mer enn godt.

- Vi må jo bare det, for det er mye som skal på plass. I dag måtte vi starte opp uten strøm, men da må man bare være kreativ. Kaffe hadde vi, og vi solgte vafler fra dagen før til reduserte priser til gjestene før vi fikk alt i gang. Men de tok det med godt humør, sier Inger E. Hansen mens hun fyrer i gang en bestilling av karbonadesmørbrød med ertestuing.

Sammen med mannen Egil Hansen skal hun drive kafeen midt i den grønne fjellheimen. Hun som kokk og kjøkkensjef, og han som vaktmester og altmuligmann. Det er noe de gleder seg til.

- Det er jo så fantastisk flott her oppe, så det blir veldig gøy. Nå er det bare at folk vil komme hit, så skal vi ta vare på dem, sier de to og smiler mellom bestillingene.

Med på kjøkkenet står Lisa Johanne Hansen fra Rognan. Hun jobber i kafeen med servering og ekspedering av gjestene.

- Det har vært spennende å se hvor godt besøket skulle bli, men det har gått bra så langt. Det er både folk fra distriktet og turister langveisfra. Akkurat som det skal være, sier hun.

For til Ljøsenhammeren kommer det både svensker og finner, tyskere og italienere. Selv om de åpnet for en drøy uke siden, har de også hatt kunder fra Asia.

Ute på plattingen sitter Arild og Rita. Han fra Norge og hun fra Portugal. Felles for dem begge er at de fikk smake sin aller første møsbrømlefse på Ljøsenhammeren torsdag.

- Jeg har bodd noen år i nord, så jeg burde jo ha smakt den før. Men det var sent, men godt når det endelig ble noe av sier han og ler.

Rita syntes også det smakte godt.

- Vi har ikke noe som likner på dette hjemme i Portugal, så det var veldig spennende å smake. Men det var veldig godt, selv om det heller mer mot dessertsmak enn middag for meg, sier hun.

Det er selskapet Northern Light International AS skal drive turistvirksomhet på helårsbasis på Ljøsenhammeren. Om sommeren skal kafeen være åpen, og om vinteren skal det være åpnet for mindre grupper.

NLI som selskapet er forkortet til, har inngått en treårs-avtale med SMA Nordland AS om leie av Ljøsenhammeren kafé.

NLI har også ansatt Janne S. Stokvik som daglig leder for selskapet. Hun tiltrer stillingen 16. juli. Hun har både nasjonal og internasjonal erfaring fra turistbransjen.

Selskapet planlegger å starte mottak av internasjonale turister i små grupper fra 1. september.

Både eiere og drivere har troen på at det vil være mange potensielle kunder som vil passere forbi i løpet av sommeren. Men de skal også være der for de lokale som vil komme å ta en kaffekopp, lunsj eller middag.

Akkurat det i midten kommer Jan Nilsen i Statskog og reineier Per Ole Oskal til setra for å gjøre. For her får man en aldri så liten lokal spesialitet i tillegg til møsbrømlefsa.

For på en geiteseter, der må man nesten servere noe som har med det å gjøre. Og på Ljøsenhammeren får man kjøpe kje-kjøtt. Et produkt som blir stadig mer populært, men som tidligere bare gikk til spille.

For en guttekilling, den lever ikke lenge etter fødselen i det moderne dyreholdet. Men der kjøttet tidligere ble kastet, blir det nå brukt til mat.

- Det smaker helt fortreffelig, jeg håper mange benytter denne muligheten, sier Jan Nilsen til Saltenposten.

Så gjenstår det å se om helårsdriften på kafeen vil bære frukter. Det er ingen tvil om at utgangspunktet er godt.

Powered by Labrador CMS