JAKTEN HAR STARTET. Fjerdeklassinger i hele landet er nå i gang med å samle inn så mange batterier som mulig. Foto: Miljøagentene
JAKTEN HAR STARTET. Fjerdeklassinger i hele landet er nå i gang med å samle inn så mange batterier som mulig.

Nå er årets batterijakt i gang

De neste tre ukene skal over 16.000 fjerdeklassinger konkurrere om å samle inn brukte batterier til gjenvinning.

Publisert Sist oppdatert

NORDLAND: Batterier på avveie er fortsatt er et stort miljøproblem, og det vil landets fjerdeklasser gjøre noe med. Mandag gikk startskuddet for skolekonkurransen Batterijakten. De neste tre ukene konkurrerer fjerdeklasser over hele landet om å samle inn brukte batterier til gjenvinning. I Indre Salten er det fem skoler som deltar.

Elevene sjekker skuffer, skap og gamle fjernkontroller, og for de heldige vinnerne vanker det penger til klassekassa.

Målet med Batterijakten er å lære elevene om hvordan vi kan bli bedre til å ta vare på jordas ressurser. Skolekonkurransen blir arrangert av Miljøagentene for tolvte gang i år, i samarbeid med Clas Ohlson, Varta og Batteriretur, går det fram av en pressemelding fra Miljøagentene.

Færre unge sorterer

80 prosent av nordmenn oppgir at de sorterer batterier hjemme, mens kun 65 prosent av unge mellom 18-25 oppgir det samme, viser innsikt fra Loop og Opinion. Det er et stort problem både for miljø og for brannsikkerhet.

- Hvert år brenner det i flere titalls søppelanlegg fordi brukte batterier har blitt kastet feil. Batterier skal teipes, og så leveres til gjenvinning, forteller Ingvild Swane som er prosjektleder for Batterijakten.

Deltagerne i Batterijakten redder mange batterier fra å havne i restavfallet. Det er viktig for miljøet også.

- Batterier inneholder sjeldne stoffer. For eksempel inneholder vanlige husholdningsbatterier stoffet sink, som det er viktig at vi gjenvinner. Det er enormt sløseri å miste stoffene i batterier ved at de kastes feil, og dette ønsker vi å lære elevene om i Batterijakten, fortsetter Swane i pressemeldingen.

Vekker miljøengasjement

Hvert år siden Batterijakten startet har fjerdeklassingene vært veldig aktive i innsamlingen, og til sammen har de samlet inn nesten 1.000 tonn batteriet i løpet av de tolv årene Batterijakten har blitt arrangert.

- Deltagerne er alltid ivrige. Vi tror Batterijakten har blitt en så populær konkurranse fordi elevene får bidra med noe håndfast. Vi ser at den virkelig engasjerer barna, og skaper et samhold i klasserommet, sier Swane.

Miljøagentene ønsker at konkurransen skal bidra til å skape gode miljøvaner tidlig.

- Vi må bli flinkere til å ta vare på jordas ressurser, og derfor er det viktig å lære om natur og miljø tidlig. Å gjøre praktiske handlinger for miljøet bidrar gjerne også til bedre miljøholdninger, avslutter hun.

Fakta

• Batterijakten arrangeres hvert år av Miljøagentene, barnas miljøvernorganisasjon, i samarbeid med Clas Ohlson, VARTA og Batteriretur.

• Alle batterier skal leveres til gjenvinning. Mange batterier inneholder miljøgifter, som bly, kvikksølv og kadmium, som kan gjøre stor skade på naturen. Alle batterier har materialer som kan brukes om igjen i nye produkter.

• Du kan levere brukte batterier hos butikker som selger batterier, eller hos en gjenvinningsstasjon. Forhandlere er forpliktet til å ta imot batterier av samme type som de selger.

• Batterier kan ha restenergi igjen i seg og utgjøre brannrisiko. Derfor bør du teipe over polene på batteriene før du leverer de inn. Vær særlig nøye med Litium-batterier, 9-voltsbatterier og knappcellebatterier.

Kilder: "Den store innsiktsundersøkelsen om kildesortering" (LOOP/Opinion 2021 & 2023), Batterijakten.no og Batteriretur.no

Powered by Labrador CMS