MOTSATT SYN. Advokat Anneli Bendiksen mener det er gjort altfor lite, mens Thomas Benson mener det er gjort mye i mobbesaken fra Fauske. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
MOTSATT SYN. Advokat Anneli Bendiksen mener det er gjort altfor lite, mens Thomas Benson mener det er gjort mye i mobbesaken fra Fauske.

Saksøker Fauske kommune:

- Mobbingen var så omfattende at han ikke har gått på skole siden 6. klasse

- Mobbing gjør at en 19-åring fra Fauske ikke har gått på skolen siden han gikk ut av sjetteklassen på barneskolen.

Publisert Sist oppdatert

o Denne publiseringen var del av en klage til PFU. PFU konkluderte med at Saltenposten har brutt god presseskikk på punkt 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten. Her kan du lese hele PFUs uttalelse (lenke).

FAUSKE: Unntaket er sporadiske forsøk med hjemme-undervisning og noen dager innom skolen nå og da. Han har ikke papirer på fullført ungdomsskole og har heller ikke gått videregående.

Barneskolen

Nå har foreldrene saksøkt Fauske kommune fordi de mener kommune ikke tok ordentlig tak i det de kaller omfattende mobbing fra medelever gjennom alle år på barneskolen.

Ifølge advokat Anneli Bendiksen, som representerer gutten og hans foreldre, har kommunen ikke klart å gi han et psykososialt miljø for helse, trivsel og læring, slik opp-
læringsloven krever.

Kommunens plikt

- Dermed utviklet han så sterk skolevegring at han ikke klarte å gå på skolen. I dag har han utviklet en sterk invalidiserende sosial angst. Han fikk ikke vitnemål fra ungdomsskolen, og han har ikke arbeid.

Advokaten fra Tromsø viste til at om miljøet har vært godt, beror på elevens subjektive oppfatning. Hun viste til at kommunen har en undersøkelsesplikt og en handlingsplikt. At de skal gjennomføre tiltak og evaluere om de virker.

Om at det også noen ganger i perioden skriftlig kommer fram at eleven ikke følte seg mobbet, sa hun at barn ikke nødvendigvis vet hva som er mobbing. At de ofte vil skjule at de blir mobbet, og at mobbeofre godt kan ta mobbere i forsvar.

Hakkeylling

Hun viste til at Fauske kommune i 2005 vedtok en plan mot mobbing, og at kommunen dermed påla seg selv regler som man må forvente at lærerne kjenner til.

Advokaten fortalte om episoder med erting og plaging, stygge kommentarer om kropp og utseende. Han vegret seg for å ta skolebussen, og skolehverdagen føltes utrygg, spesielt på SFO.

- En gruppe på åtte-ti elever brukte han som hakkekylling. De voksne forstår ikke de underliggende årsaker, og mobbeofferet blir den om ansvaret legges på, refererte hun i et skriv som moren hadde sendt skolen.

Dyttet i snøen

I et eksempel hadde en lærer sett flere elever gå mot gutten i et lekeapparat. De ba han fjerne seg. Han gjorde ikke det, og da ropte de inn i øret hans før de dyttet han ut i snøen og sparket snø over han.

Da grep læreren inn, og sa etterpå at hun skulle ha kjørt han hjem den gangen.

Gråtende hjem

Samme dag kom gutten gråtende og hyperventilerende inn døra hjemme.

Advokat Anneli Bendiksen viste til et skriv der rektor og lærere ikke helt skjønte hvordan de skulle håndtere saken.

Det kom også en beklagelse fra skolen. Det mener advokat Bendiksen betyr at skolen hadde noe å beklage.

Nærtagende

Skolen var klar over utfordringene. De iverksatte enkelte tiltak, men de var ikke tilstrekkelige, og de evaluerte ikke at de faktisk virket.

- Fra skolen ble det sagt at «han måtte lære seg å tåle dette, og at han var nærtagende». Det betyr at de ikke tok hans opplevelser på alvor, sa Anneli Bendiksen. Hun viste også til at PPT oppfattet skolen som tilbakelent i saken.

Millionbeløp

Det økonomiske kravet blir beregnet senere i saken, men advokat Bendiksen bekrefter at det er snakk om millionbeløp.

Det er satt av fire dager til saken i Salten og Lofoten tingrett i Bodø.

Powered by Labrador CMS