Maria Dønnestad, nestleder i Utdanningsforbundet Fauske og barnehagestyrer. Foto: Mariell Tverrå Løkås - Barnehage.no
Maria Dønnestad, nestleder i Utdanningsforbundet Fauske og barnehagestyrer.

Debatt:

Maria med klar tale til ministeren

- Dere krever alt av oss, samtidig som dere ikke gir oss endrede rammer.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det skriver Maria Dønnestad, nestleder i Utdanningsforbundet Fauske og barnehagestyrer i Fauske idrettsbarnehage i et debattinnlegg på barnehage.no.

- Kjære kunnskapsminister Guri Melby. Så bra at du hadde en super opplevelse når du leverte barna dine I barnehagen etter Korona-stenging.

Jeg hørte deg på pressekonferansen i går, 20. april. Du fortalte om en fin oppstart for barna dine i barnehagen etter at den har vært stengt i mange uker, innleder Dønnestad.

Som styrer i barnehage er hun enig i at det var en super dag - med mange glade barn og ansatte.

Hun beskriver gjensynsgleden som stor, til tross for at kontakten med mange besto av vinking eller snakking gjennom vinduer.

Dønnestad skriver at hun, i tillegg til å være styrer i en liten enkeltstående barnehage, også har vært tillitsvalgt på fylkes- og lokalnivå i Utdanningsforbundet.

- Jeg vet derfor svært godt hvor viktig trepartssamarbeidet er.

- Jeg vet også at årsaken til at det har fungert så godt som det har gjort i dag, er for at lærerne i barnehagen ikke har hatt plantiden sin. Alle lærerne skal ha minimum fire timer i uken til planlegging, for- og etterarbeid, skriver hun videre.


I mange barnehager har lærerne i samarbeid med leder gått bort fra denne avtalen.

- Skal vi tilby et godt pedagogisk tilbud over tid, må lærerne få planlegge og evaluere dette pedagogiske tilbudet. Og da kan de ikke stå i det direkte arbeidet med barna I 7,5 timer, som de gjør denne uken, fortsetter Dønnestad.

Hun peker på at redusert åpningstid er en suksessfaktor, og ser med undring på de som mener at de nå må tilby normal åpningstid for noen eller alle barna fra neste uke.

- Vi har en normal åpningstid på 10 timer. Vi har satt sammen kohortene slik at det er en lærer og en fagarbeider i de to kohortene som samarbeider. Om barna og de ansatte fortsatt skal være i kohorter, som ikke har kontakt med andre ansatte og barn, vil det bety at fagarbeideren blir alene med opp til 12 barn over tre år i tre timer og 15 minutter per dag. Vi er helt innenfor pedagognormen som er bestemt av regjeringen, mener hun videre.

Hun opplyser at det ved sykdom settes inn vikar, og at de i denne situasjonen - som hun beskriver som både rar og vanskelig - har forholdt seg til alle krav, råd og anbefalinger som er kommet.

- Både som leder og som tillitsvalgt ser jeg at det dere krever nå, ikke vil være mulig å gjennomføre på en forsvarlig måte. Vi kan ikke ha ansatte som er alene så lenge med en gruppe barn. Vi kan ikke tilby et godt pedagogisk tilbud uten planlegging, evaluering og samarbeid, skriver hun videre, og legger til at siden tariffavtalen er ikke tilsidesatt i denne tiden, må og skal de forholde seg til den.

- Ansatte i barnehagene er ekstremt samvittighetsfulle og setter lojaliteten til barna først. Slik ønsker vi at det skal være,, men det dere legger opp til nå setter alle ansatte i en særdeles vanskelig situasjon. Skal driften være smittevernsmessig forsvarlig, helsemessig forsvarlig eller pedagogisk forsvarlig?, spør hun.

- Dere krever alt av oss, samtidig som dere ikke gir oss endrede rammer. Vi ønsker å gi alle barnehagebarn et godt og trygt tilbud, men da må dere gi oss muligheten til det! Dere må enten bevilge midler, slik at vi kan øke grunnbemanningen, slik at den gjelder hele dagen (noe vi barnehagefolk har bedt om lenge). Eller så må dere lempe på kravene til oss, eller i det minste la oss gjøre de reguleringene vi må gjøre lokalt for å kunne stå i dette over tid, avslutter Maria Dønnestad.

Powered by Labrador CMS