Pangstart for kafeen:
Mange er nysgjerrige på stedet
Mona Mosti holder på sommertradisjonen med fjellkafé på Jakobsbakken, og kundene strømmer til for sellkaker, møsbrømlefser, nydelig utsikt og gamle historier.
SULITJELMA: Det var kul på veggene da Saltenposten var innom på onsdag og Mona Mosti og Thor-Åge Jensen jobbet på spreng med å få mat i gjestene.
- Vi har ikke skjønt helt ennå at det er vanlig å måtte vente litt på maten, og vil gjerne servere så fort som mulig, sier hun og kikker opp fra møsbrømlefse-forberedelsene.
Blitt en tradisjon
Første gang hun hadde kafé i Messa på Jakobsbakken var i 2017, da i lokaler lånt fra daværende eier Elkem.
Nå er det innarbeidet tradisjon hos mange, både lokale og litt mer langveifarende å ta turen innom på Jakobsbakken for å smake på spesialitetene.
Kunne ikke slutte
- Vi kuttet ut Fjellfarer-aktiviteten og la ned ned. Men at folk skal komme til Jakobsbakken uten å få noe å spise eller en kaffekopp ville skuffet mange, så det kan vi ikke la skje, smiler Mona.
De drifter ikke bare en kafé, de er også historieformidlere og svarer på spørsmål om stedet.
Sulis 1907-effekten
- Noen vil vite om gode fiskevann, andre om hva som har vært her før. I år er det mange som kommer fordi de har sett Sulis-filmen, og det synes vi jo er artig. De snakker om hvor bra den var og hvor fint det er her. Det er nok et forbedringspotensial hos for eksempel kommune å få ut informasjon om hva som kan gjøres og oppleves her. Jeg la merke til at de på turistinformasjonen sa at det var Sulis og Saltstraumen de fikk mest spørsmål om, sier hun.
Mange unge innom
Hun forteller at det har være trøndere innom for å se på det helt spesielle utvalget av fjellblomster i Sulis, og at gjennomsnittsalderen på de besøkende (i alle fall denne uka) har vært vesentlig lavere enn tidligere sommere.
- Det har vært masse unge folk innom. Det kan være på grunn av at filmen har gjort dem nysgjerrige på stedet og historien og at de vil vite mer og se med egne øyne. Det har blitt en grunn til å dra til Sulis som de kanskje ikke hadde tidligere, tror hun.
Åpent hver dag
De selger et produkt som heter ”kaffe med utsikt” og mange som besøker Jakobsbakken for første gang, spesielt på godværsdager, blir omtrent lamslått av utsikten.
Planen er å holde kaféen åpen hver dag mellom 12 og 17 fram til og med søndag 25. august.
Mona og Thor-Åge utgjør kjøkkenstaben nå, men skal ha et par uker der de - som vanlig - overlater den til Maia og Sofie Timonen Sjø, som tross sin unge alder har god erfaring med kaféen.
Smaksgaranti
Tradisjonsretten sellkaker fra Vatnbygda og Møsbrømlefse er fortsatt flaggskipene, men det finnes også vafler, softis, og kanelknuter på menyen.
- Møsbrømlefsa er godt kjent, men sellkaker er det ikke alle som vet hva er. Jeg har ennå til gode å høre noen som ikke liker dem. De kommer rett og slett med smaksgaranti, sier hun fornøyd.
Og skulle noe ha lyst på flere så er det mulig å kjøpe med seg flerpakninger hjem og putte i fryseren der de holder seg i månedsvis. Hvis du klarer å la dem være der, vel og merke...
Arctic Race-interesse
Noen av gjestene har også fått med seg at Jakobsbakken er målgang for den tredje etappen i sykkelrittet Arctic Race of Norway og da blir det også et diskusjonstema.
- Folk kommer hit for maten og naturopplevelsen. Er det fullt i kaféen anbefaler vi gjerne at de tar seg en gåtur og det er det flere som gjør, sier hun.
Inne i messa er det 16 sitteplasser og ute står fem bord og et par benker til bruk særlig på godværsdager.
Som å komme på besøk
- Vi prøver å være effektive, men det kan bli litt ventetid inne. Men de fleste sier de har ferie og god tid, så de sitter gjerne og ser på utsikten eller blar i bøkene vi selger om historien til Jakobsbakken. se på utsikten.
- Folk synes også det er litt artig at de må ta av seg skoene før de kommer inn i Messa. Det er for å bevare de fine gulvene, og vi har skotrekk til de som ikke vil lufte føttene. Men de fleste sier det er som å komme på besøk hjem til noen, og det er også det vi tenkte med kaféen. Det skulle være hjemmekoselig, avslutter Mona Mosti.