Klungset leir. Politiøvelsen omfattet over 30 politifolk, de fleste fra Fauske og noen fra Bodø. I tillegg deltok også ambulansepersonell fra Fauske. Foto: Arild Bjørnbakk
Klungset leir. Politiøvelsen omfattet over 30 politifolk, de fleste fra Fauske og noen fra Bodø. I tillegg deltok også ambulansepersonell fra Fauske.

Lokalt politi hadde øvelse mot terror

- En eller flere personer er drept eller skadet, gå inn få kontroll på situasjonen. Det var øvelses-meldingen for et 30-talls politifolk.

Publisert Sist oppdatert

Øvelsen som først og fremst var for politi og ambulansepersonell, var lagt til Klungset leir og omfattet et 50-talls personer.

Da øvelsen startet kom det fire politibiler med mannskaper til stedet i tillegg til tre ambulanser.

Skoleskyting og lignende terroraksjoner i Europa de siste årene har gjort at politiet også her i landet intensiverer sine øvinger.

- Helt siden Utøya-aksjonen har vi intensivert vårt øvingsarbeid, særlig de siste fem åren, sier øvingsleder Vegard Kristiansen.

Denne gangen var det først og fremst et 30-talls politifolk og noen fra ambulanse-tjenesten som deltok. De fleste fra Fauske, men også noen fra Bodø.

Da de første politifolkene kom inn porten i Klungset leir smalt en rekke løsskudd mot dem. Dette var starten for mannskapene. Forflytningene for politifolkene og etter hvert også ambulansepersonalet skjedde raskt.

- En eller flere personer er døde eller skadet inne i leiren. Dere skal ufarliggjøre gjerningsmennene og skape arbeidsforhold for andre grupper som ambulanse og brann,.

- Slik var meldingen som mannskapene fikk på vei inn i leiren, forteller øvingslederen. Han legger til at målet er at dette går raskt og at de får kontroll over de personene som har trengt seg inn.

- Vi er så heldig at vi har både politihøgskolen og sykepleieskolen like ved. De stiller med markører, i dette tilfellet nærmere 20 personer. Hver etat har sine egne øvelser, men denne gangen var det både politi og ambulanse som deltok, forteller Kristiansen.

Dette er den mest alvorlige meldingen de kan få, og både politi, ambulanse og brannfolk skal øve årlig på dette. Politiets hovedoppgave er å få kontroll på situasjonen, slik at andre grupper kan jobbe trygt med å berge liv.

- Vi har ansvar for alt personell nord for Saltfjellet til Tysfjord. Dermed øver vi to ganger i uka i seks uker når disse øvingsperiodene pågår, sier han.

Bjørn Tore Rønning som er seksjonsleder for orden ved Fauske lensmannskontor var selv til stede for å følge mannskapene fra Fauske under øvelsen.

- Mannskapene hadde etter hvert flere ulike scenarier å arbeide etter under øvelsen, hvor øvingsledelsen legger dette opp. Så er det opp til mannskapene å løse dette på best mulig møte, sier Rønning.

ARILD BJØRNBAKK

Powered by Labrador CMS