FLYTTER. Daglig leder Yvonne Løvgavlen og Saltenlaks flytter til Bodø, der fabrikken Salten Salmon tar over produksjonen til selskapet. Foto: Lars Antonsen / Designia
FLYTTER. Daglig leder Yvonne Løvgavlen og Saltenlaks flytter til Bodø, der fabrikken Salten Salmon tar over produksjonen til selskapet.

8 arbeidsplasser forsvinner til Bodø:

Legger ned egen fabrikk

Saltenlaks har besluttet å flytte sin produksjon fra Holstad til Bodø, og regner med å være i drift i nye lokaler allerede fra 1. oktober.

Publisert Sist oppdatert

RETTELSE: I første versjon av denne saken skrev Saltenposten at 12-13 arbeidsplasser forsvinner, men det rette tallet er åtte, opplyser Salten Aqua.

- Det stemmer det, sier Jarle Solemdal når Saltenposten ringer angående tips om at flere tiår røyking av laks på Holstad nå er over.

Solemdal er viseadministrerende direktør i Salten Aqua.

- Det er litt vemodig at vi flytter, det er et flott lite røykeri det har vært drift i lengde på Holstad, men nå følte vi at det var tid for å gjøre den endringen, sier Solemdal.

Bedriften har hatt 8 ansatte, men etter flyttingen vil det kun være to igjen. Resten vil jobbe for Salten Salmon som overtar produksjonen av produktene.

Trangt

- Hvorfor flytter dere produksjonen?
- Det er et ledd i en langsiktig tanke vi har hatt siden vi startet, at når det kommer opp til et visst volum blir det for trangt i lokalene på Holstad. Ved fabrikken til Salten Salmon har det vært drevet med røyking i stor stil, og når vi har en filetlinje der så er det også enklere å drive derfra ut fra logistikken, sier Solemdal.

- Dere er blitt for store for Holstad?
- Vi kunne kanskje fortsatt en stund, vi har noe kapasitet der, men vi skal utvide med nye produkter og da er det mye enklere å produsere på fabrikken i Bodø sammenlignet med Holstad. Å holde på to steder blir lite effektivt, sier Solemdal.

Saltenlaks har blant annet lansert nye frossede porsjonspakker, som en del av satsingen på flere produkter.

Skuffet

- Hvordan har beskjeden blitt mottatt i bedriften?
- De var selvfølgelig litt skuffet, men de har skjønt ganske lenge at det går den veien. Noen var veldig positiv til å flytte på seg og jobbe i et større miljø på en større fabrikk, mens andre som ikke bor i Bodø var det verre på grunn av pendling. Noen har takket ja til å forsette Salten Salmon, mens noen har funnet seg annet å gjøre, sier Solemdal.

Det blir to ansatte i Saltenlaks framover, mens resten vil jobbe for Salten Salmon. Fabrikken på Rønvikleira produserer fileter og røyketjenester for både selskaper i og utenfor Salten Aqua-konsernet.

- De leverer blant annet mye til Lidl og produkter som går til USA. Saltenlaks er blitt en egen kunde der nå, sier Solemdal.

Ny drift

- Hva vil skje med lokalene på Holstad?
- Det er Wenberg fiskeoppdrett som eier lokalene og har investert mye penger der, de er i tale med aktører om mulig leie, men det er ikke klart, sier Solemdal.

- Vi har stor tro på at det blir aktivitet der, men jeg kan ikke si noe mer om det. Vi skal heller vøre tidlig ute å si det når vi kan det. Men det skal ikke drives røyking i lokalene på Holstad, så mye kan vi si.

- Når ikke kapitalsterke aktører som dere ser det liv laga å drive videre på Fauske, hvem kan gjøre det?
- Wenberg fiskeoppdrett er fortsatt stor og har ansatt flere og bygget nytt og stort lokale i Skysselvik.

- Når er flyttingen gjennomført?
- Vi regner med at vi i slutten av måneden er klar, vi har begynt med testproduksjon. Om alt går som planlagt skal vi ha flyttet 1. oktober, sier Solemdal.

Samarbeidsavtale gir nye muligheter

I en pressemelding skriver Salten Aqua at samarbeidsavtalen som er inngått mellom Saltenlaks og Salten Salmon innebærer at Salten Salmon håndterer produksjon av røkte produkter på vegne av Saltenlaks.

Salten Salmon er i dag en filetfabrikk, men lokalene har tidligere vært brukt til å produsere røkelaks. Hovedpunktene i samarbeidsavtalen viser til økt kapasitet, større produktportefølje og forbedret logistikk. Flyttingen skal med andre ord gi et bedre grunnlag for å sikre langsiktig lønnsomhet og fremtidig vekst, står det i pressemeldingen.

- Dersom vi skal komme oss dit vi ønsker å være, så må vi ha riktige forutsetninger på plass. Vi stenger dørene på Holstad, men vi skal samtidig nå flere kunder enn hva vi gjør i dag. Flyttingen gir oss nye muligheter, forteller Yvonne Løvgavlen (39) daglig leder i Saltenlaks.

Tommy Pettersen (43) er fabrikksjef hos Salten Salmon AS, og belyser langtidseffekten ved flyttingen:
- Vi inngår et tett samarbeid med Saltenlaks, hvor vi kommer til å overta drift og vedlikehold av produksjonsutstyr. Vi får økt produksjon her og Saltenlaks kan nå et større publikum, i tillegg til at vi får redusert reisetiden på matvarene, forteller Tommy Pettersen.

OVERTAR. Tommy Pettersen og Salten Salmon-fabrikken i Rønvika vil overta produksjonen av Saltenlaks-produktene. Foto: Bård Selfors
OVERTAR. Tommy Pettersen og Salten Salmon-fabrikken i Rønvika vil overta produksjonen av Saltenlaks-produktene.

Forsikrer høy kvalitet

Siden oppstart har røykeriet på Holstad produsert høykvalitets røkelaks til hotell, restauranter og butikker i Nordland. Produktene har vunnet flere priser, deriblant NM-gull i røkelaks senest i 2017.
Saltenlaks har vokst og blitt en kjent merkevare i de fleste husholdningene i Salten-regionen. Tommy Pettersen, forsikrer Saltenlaks og deres kunder om at kvalitetsarbeidet skal ivaretas:

- Vi har ansatte med flere tiårs erfaring innen røkt fisk, og vil samarbeide tett med Saltenlaks i produksjonen for å sikre høy kvalitet, forteller Pettersen.
I dag er Saltenlaks AS Global GAP- og ASC-sertifisert, og selskapet vektlegger kvalitetsarbeid som en viktig faktor i produksjonen:

- Vi skal ha samme, høye kvalitet på produktene som før. Våre ansatte er blitt tilbudt ny jobb på Salten Salmon for å kunne jobbe videre med røkelaksen som før, men i nye lokaler. Vi fortsetter også med de sertifiseringene vi har i dag, utdyper Løvgavlen.

Powered by Labrador CMS