TRYGGEST. Ifølge Trygg Trafikk er det i de fleste tilfeller tryggest om flest mulig av skolebarna går eller sykler til skolen. De oppfordrer foreldre om å la bilen stå så langt det er mulig.
Sylvia Bredal
– La barna gå eller sykle til skolen
Mange foreldre kjører barna til skolen i den tro at det er tryggest. I mange tilfeller er det omvendt, ifølge Trygg Trafikk.
7 råd for sikker skoleveiBeregn god tidFartsgrenser ved skoleneLyskryss og fotgjengerovergangerSikring av passasjererOppmerksomhetVidere ferdsel
Beregn god tid
Nok tid sånn at dere unngår stress er alfa og omega du følger barn til skolen enten dere går, sykler eller kjører buss eller bil. Hvis det ikke er droppsone ved skolen, kan du sette av barna 200 - 300 meter unna for å unngå trengsel ved skolen.
Fartsgrenser ved skolene
Ved alle skoler er det satt lavere fartsgrenser for å øke sikkerheten for barna. Vis respekt for fartsgrensene.
Lyskryss og fotgjengeroverganger
Vær spesielt oppmerksom på lyskryss og utvis aktsomhet når du nærmer deg lyskryss og fotgjengeroverganger. Husk at barn har store problemer med å bedømme fart og avstand til et kjøretøy. En førsteklassing vil faktisk ikke kunne bedømme om en bil står stille eller er i fart når den er et stykke unna.
Sikring av passasjerer
Selv på en kort skolevei skal alle i bilen være sikret. Det er sjåførens ansvar at alle passasjerer er sikret på forsvarlig måte. Barn som er lavere enn 150 cm skal ikke sitte i forsetet med kollisjonspute hvis kollisjonsputen ikke er frakoblet. Unngå store og tykke jakker i bilen, det hindrer setebeltet i å virke optimalt ved en kollisjon.
Oppmerksomhet
Vær svært oppmerksom når du setter av barnet ved skolen. Unngå å kjøre inn i skolegården. Bruk på/avstigningslomme der slike finnes. Det beste er å parkere noen hundre meter unna det mest trafikkerte området og gå sammen med barnet resten av veien.
Hvis du må parkere ved skolen eller barnehagen
Det sikreste er å rygge inn på den ledige plassen når du kommer. Da har du den beste oversikten over trafikkbildet. Når du skal videre har du god oversikt når du skal ut av parkeringsplassen igjen.
Videre ferdsel
Når du har satt av eget barn utenfor skolen, vis respekt for andre barns skolevei og kjør pent!
INDRE SALTEN: Skolestart betyr at mange 1. klassinger får sitt første ordentlige møte med trafikken. Det innebærer også mye biltrafikk rundt skolene. Trygg Trafikk-lederen i Nordland har en klar oppfordring til foreldre.
– La barna gå eller sykle til skolen der det er mulig. Mange barn både kan og ønsker å gå eller sykle til og fra skolen. Disse barna skal ha det så trygt som mulig på skoleveien, og derfor bør vi foreldre unngå unødvendig skolekjøring i Salten, sier regionleder for Trygg Trafikk i Nordland, Kari Vassbotn.
Åtte av ti
Nesten åtte av ti barneforeldre - altså 79 prosent - mener at det ideelle for barna er å gå eller sykle til skolen. Det viser en landsrepresentativ Kantar-undersøkelse blant foreldre med barn i skolealder gjennomført av Trygg Trafikk.
Likevel er unødvendig skolekjøring et problem mange steder, ifølge Trygg Trafikk. Undersøkelsen viser at det er særlig de foreldrene med små barn under åtte år som kjører oftest, hele 35 prosent av de spurte.
- Ikke tryggest
– Det er ulike grunner til at foreldre kjører barna. Det kan være fordi det er praktisk eller langt å gå. Men mange gjør det fordi de tror det er tryggest. I de aller fleste tilfeller er det heller omvendt. Den tryggeste og hyggeligste skoleveien er den hvor barna i hovedsak går eller sykler. Derfor er det viktig at både skolene og foreldre tilrettelegger for det. For de som må kjøre, er det viktig å huske på å kjøre ekstra forsiktig, og være spesielt oppmerksomme, sier Vassbotn.
"Hjertesone"
Trygg Trafikk ønsker at foreldre og skoleri Salten etablerer «hjertesone» rundt skolen.
- Det er en trafikksikker sone rundt skolen med lite biltrafikk, og hvor de barna som blir kjørt slippes av i droppsoner utenfor hjertesonen. «Hjertesone» kan også innebære tiltak som følgegrupper, foreldre som står hjertesonevakt på utsatte steder eller bedre sykkelparkering.
Hjertesone er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Syklistenes Landsforening, Politiet, Helsedirektoratet, Miljøagentene, Foreldreutvalget for grunnopplæringen og Trygg Trafikk.
Samarbeide
Regionlederen informerer om at flere skoler i Nordland jobber med å få til hjertesone, og at Mosjøen allerede har hatt det i ett år.
– Alle skoler er unike, og derfor det er viktig at foreldre, skole og kommune samarbeider for å finne de gode løsningene for den enkelte skole. Ta kontakt med skolen, kommunene eller FAU for å finne ut hvordan du kan bidra til Hjertesone rundt din skole, avslutter regionlederen.