KOSESTUND I STALLEN. Solveig Holmegård og Synøve Langø tok turen innom hestene i stallen for å gi dem gulrøtter, som sistnevnte hadde med. Begge to trives i stallen sammen med hestene. Selv Synøve som tidligere var redd hester, synes hun at de er trivelige dyr nå.Lise Ailin Rosvoll Berntzen
- Kunne ikke drømt om et finere tilbud enn dette
Det er beskrivelsen fra Synøve Langø (83) om aktivitetstilbudet hun deltar på. Til og med heste-skrekken hennes er kurert.
VALNESFJORD: Hver tirsdag blir et knippe damer plukket opp hjemme av Marita Hammarnes i en minibuss. Turen går til Stall Elverhøy for sosialt samvær, god mat og diverse aktiviteter.
Når Saltenposten ankommer det lille huset på tunet til overnevnte stall, er det bare store smil å se rundt kjøkkenbordet. Frokosten er fortært i godt selskap, og nå venter kaffe og besøk fra journalisten.
Vi møter Synøve Langø (83), Harriet Lundbakk (92), Solveig Holmegård (82), Brit Tove Christensen (60), Hanna Lindstrøm (91) og de to aktivitetslederne Karine Krogh og Ida Griegel Solhaug.
Annonse
Annonse
SAMLET GJENG. Fra venstre rundt bordet Synøve Langø (83), Harriet Lundbakk (92), Karine Krogh, Solveig Holmegård (82), Brit Tove Christensen (60), Hanna Lindstrøm (91) og Ida Griegel Solhaug. Evelyn Løkås bruker å være med hver tirsdag, men var ikke tilstede i dag.SAMLET GJENG. Fra venstre rundt bordet Synøve Langø (83), Harriet Lundbakk (92), Karine Krogh, Solveig Holmegård (82), Brit Tove Christensen (60), Hanna Lindstrøm (91) og Ida Griegel Solhaug. Evelyn Løkås bruker å være med hver tirsdag, men var ikke tilstede i dag.
Aldri for gammel
Annonse
Den første som tar ordet er Synøve Langø. I en alder av 83 år har hun endelig fått kurert heste-skrekken sin.
- Jeg var livredd for hester før jeg ble med på dette, men nå har jeg med gulrøtter til dem og jeg har ridd to ganger, forteller hun stolt.
Harriet Lundbakk nikker samtykkende.
Annonse
- Det viser bare at man aldri er for gammel til å lære noe nytt og at man er aldri er ferdig utlært.
Musikkstund. Karine Krogh som jobber for Gode øyeblikk dro frem et instrument hun forteller heter gitalele. Både spillinga og sangen fra Karine var helt fortryllende.Musikkstund. Karine Krogh som jobber for Gode øyeblikk dro frem et instrument hun forteller heter gitalele. Både spillinga og sangen fra Karine var helt fortryllende.
Varierte dager
Aktivitetstilbudet var i gang allerede i april i år. På den tiden som har gått siden oppstarten, har damene vært med på mange ulike aktiviteter.
- Vi har blant annet plukket bær, sådd egen grønnsakshage, spist god mat, gjort håndarbeid og spilt kort og crockett, sier Brit Tove Christensen.
Nå som vinteren snart vil melde sin ankomst, er tiden snart inne for å planlegge juleverksted.
- Kanskje vi kan lage noen flotte julegaver, foreslår Hanna Lindstrøm.
Venter på godbit. Synøve Langø har både med seg gulrøtter til hestene og godbiter til gårdshunden hver tirsdag. - De må jo også få noe godt, sier hun.Venter på godbit. Synøve Langø har både med seg gulrøtter til hestene og godbiter til gårdshunden hver tirsdag. - De må jo også få noe godt, sier hun.
Kjevlestrid
Aktivitetsleder Karine Krogh har lyst til å lære seg å bake møsbrumlefser, og nevner at Solveig Holmegård er en meget dyktig lefsebaker.
Før vi vet ordet av det, har det plutselig oppstått en godlynt diskusjon rundt bordet om hvilken kjevle som skal brukes til formålet.
Hanna Lindstrøm mener kjevla skal ha mønster, mens Brit Tove påstår hardnakket at den skal være glatt.
Etter litt frem og tilbake gir Brit Tove seg.
- Jaja, jeg vet jo egentlig ikke. Jeg har jo aldri bakt lefser før, sier hun før latteren bryter ut rundt bordet.
Det er tydelig at damene trives i hverandres selskap, og at litt godlynt erting er helt innafor.
Annonse
Et samarbeidsprosjekt
Siv Helskog i Gode Øyeblikk, og Marita Hammernes ved Hest i nord gikk ut i Saltenposten tidligere i år.
Da manglet de deltakere til det nye dagaktivitetstilbudet, som de sammen med Fauske kommune hadde søkt og fått bevilget penger til å starte opp.
Etter at artikkelen hadde vært på trykk i avisen, ble flere klar over at tilbudet fantes. Nå er de seks damer som møtes hver tirsdag.
Positiv virkning
Målsettingen for prosjektet er å motvirke ensomhet og skape mestringsfølelse og gode øyeblikk.
Siv Helskog som er markeds- og avdelingsleder i helse- og omsorgstjenesten Gode Øyeblikk, forteller at prosjektet så langt har vært en dundrende suksess.
- Vi gjorde en brukerundersøkelse før sommeren for å se om deltakerne ble mer aktiv og sosiale de andre dagene i uka, og det viste seg at aktivitetstilbudet har hatt ønsket virkning.
Hun opplyser om at det fortsatt er to ledige plasser på aktivitetstilbudet.
- Dersom de som leser dette tenker at dette er noe som kan passe for dem selv, eller noen i familien så er det bare å ta kontakt med meg på telefonnummer 91 76 48 45, sier Helskog og poengterer at aktivitetstilbudet er gratis for deltakerne.
SAMARBEID. Marita Hammernes her sammen med Siv Helskog i Gode Øyeblikk. Sammen med Fauske kommune har de skapt et kjærkomment tilbud for eldre gjennom prosjektet.Sylvia Bredal