FULGTE MED. Distriktsmusiker og tillitsvalgt i Creo, Sveinar Aase, var til stede under kommunestyrets møte mandag 8. april. Der vedtok de å kutte distriktsmusikerordningen med ett årsverk fra nyttår, noe som innebærer en nedleggelse av ordningen. - Dette kuttet berører folk som bor her, og det går på identiteten løs, mener han. Foto: Eva S. Winther
FULGTE MED. Distriktsmusiker og tillitsvalgt i Creo, Sveinar Aase, var til stede under kommunestyrets møte mandag 8. april. Der vedtok de å kutte distriktsmusikerordningen med ett årsverk fra nyttår, noe som innebærer en nedleggelse av ordningen. - Dette kuttet berører folk som bor her, og det går på identiteten løs, mener han.

- Kulturskolen og kulturlivet vil bli rammet

Sveinar Aase er skuffet etter at et flertall av kommunestyret vedtok å legge ned distriktsmusikerordningen fra nyttår.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Dette er trist, og det er vanskelig å si at ikke dette vil ha innvirkning på kulturskolen og kulturlivet i Sørfold, sier distriktsmusiker og tillitsvalgt Sveinar Aase.

- På hvilken måte?

- Det er jo ei stilling som skal bort. Det vil si to halve stillinger som distriktsmusiker. Det er vanskelig å omplassere dette til noe annet ledig i kommunen, så noen må gå.

Les også: Går videre med kuttforslag

Saklig?

Sveinar Aase har tidligere påpekt at besparelsen er langt mindre enn det rådmannen sier. Rundt 30.000 kroner i stedet for 200.000 kroner, fordi de to distriktsmusikerne har mest inntjening, men ikke nødvendigvis er de som må gå først.

- Det er dersom vi skal ta utgangspunkt i ansiennitet og hvem som har jobbet lengst hos oss, sier Aase.

Ingen er oppsagt foreløpig, og det blir nå opp til rådmannen hvordan saken håndteres videre.

- Som tillitsvalgt er det min jobb å ivareta de enkeltes interesser og se til at lov- og avtaleverk blir fulgt. Vi vil også vurdere sakligheten ved en oppsigelse, sier han.

Massiv støtte

Etter kommunestyrets vedtak, skrev Aase på Facebook «Og der ble det vedtatt at distriktsmusikerordningen i Sørfold legges ned fra nyttår». Etter litt over et døgn hadde han fått nesten 100 kommentarer på innlegget.

- Det har vært overveldende. Og ikke bare der har jeg fått støtteerklæringer, jeg har også fått telefoner, mail og meldinger, og ellers reaksjoner fra andre her i organisasjonen, sier han.

- Historieløst

De som har kommentert Facebook-innlegget skriver blant annet at det er trist, tragisk, og at de er skuffet. Noen mener også at Sørfold ikke lenger kan kalle seg for en kulturkommune.

- Folk er rett og slett sjokkert. De synes vedtaket er historieløst, at det er å spare seg til fant og spør om hvorfor i all verden man skal begynne å kutte der, forklarer Aase.

Han mener at kulturkuttet dreier seg om lite i kroner øre.

- Rådmannen estimerer det til 200.000 kroner, og det er ingenting når driftsbudsjettet totalt er på nærmere 190.000.000 kroner.

Multiverktøy

Samtidig mener han at de får mye ut av disse pengene.

- Å utøve, å undervise og å skape. Sammen. Det er essensen i denne ordningen.

Han beskriver den som et multiverktøy som gjør det mulig å gjennomføre lovpålagte oppgaver.

- Vi jobber effektivt, bare i fjor fikk vi inn over 150.000 i sponsor- og støttemidler til nytt piano i Røsvik og ulike tiltak knyttet til UKM. Dette er i tillegg til tilskudd fra fylket og salg av distriktsmusikertjenester på til sammen 850.000 kroner. Jeg har ikke kapasitet dersom jeg skal jobbe i halv stilling.

Alternative kutt

- Jeg synes ikke kommunen oppfyller sine kulturelle forpliktelser. Ifølge kulturloven har kommunen ansvar for å fremme profesjonalitet og kvalitet i kulturtilbudet og legge til rette for deltakelse i kulturaktiviteter, sier Sveinar Aase.

- Hvor mener du de burde ha kuttet i stedet?

- I for eksempel rådmannens stab og politisk virksomhet. I kulturenhetens budsjett kunne vi for eksempel sagt opp avtalen med fotballklubben om å leie Aktivitetshuset Bakeriet for 200.000 kroner i året. Det burde være mulig for dagens brukere av Bakeriet å møtes andre steder som ikke koster kommunen like mye.

- Hul argumentasjon

Ett av argumentene for å legge ned distriktsmusikerordninga er at den ikke er en lovpålagt oppgave.

- Det er også andre ikke-lovpålagte ordninger som ikke er berørt. Argumentasjonen blir derfor litt hul, synes Sveinar Aase.

Han mener at rådmannen burde ha lagt fram en oversikt for politikerne over hvilke ordninger de har som ikke er lovpålagte, for nå virker det som om det bare er distriktsmusikerordningen.

- Jeg synes også at de tar litt for lett på dette når det gjelder oppsigelser av fast ansatte, og hadde forventet noe annet av Fagforbundet og av Ap, som jo oppsto fra fagbevegelsen.

Powered by Labrador CMS