FORSTERKES. Pappeskene må forsterkes med pakketeip. Teipen må surres minst to runder da den lett kan løsne fra esken når den blir våt. Da henger teipen fast i seg selv og blir som et bånd rundt esken. Sett teip både på toppen, i midten og nede på esken. Foto: Alle foto: Inger Maria Sjöberg
FORSTERKES. Pappeskene må forsterkes med pakketeip. Teipen må surres minst to runder da den lett kan løsne fra esken når den blir våt. Da henger teipen fast i seg selv og blir som et bånd rundt esken. Sett teip både på toppen, i midten og nede på esken.

Her får du tips til aktiviteter ute

Kreativ og artig utelek med snøforming

Inger Sjöberg har holdt på med snøforming i mange år, både på jobb og hjemme. Hun deler gjerne av sin kunnskap.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Det er mange tips å finne på Facebook om hva en kan gjøre sammen med sine barn i disse tider. Jeg hiver meg med på den karusellen og kommer her med en aktivitet som jeg har sansen for, som gjøres ute og noe en kan gjøre rett ved husveggen.

Men, den krever tilgang på snø og det er det ikke alle som er like heldige å ha. Dere som har snø der dere er, kan lese videre.

Jeg vil herved slå et slag for snøforming. Kanskje en skremmende tanke for noen, da de umiddelbart husker alle tidligere mislykkede forsøk på å skape noe som helst. Gi ikke opp, dette kan gå bra. Det som trengs er snø og en form til å pakke snøen i. Hvis du har en pappeske stående, kan du bruke den. Jo større den er og jo tykkere i pappen, jo bedre.

Du åpner den i begge ender. Forsterk esken med minst to runder pakketeip rundt toppen, midten og nede. Dette er for at esken skal henge sammen og ikke skal revne når du pakker snøen i den. Sett esken i snøen (åpen i bunn og topp) og pass på at den står mest mulig rett. Fyll den med den snøen du har.

Den beste snøen er tørr løssnø, det gir de beste blokkene. Selv om du trur det er lurt, ikke ha vann i. Den fryser til is og dermed for hard til å skjære i. Fyll den litt etter litt med snø, imens du tråkker/pakker sammen snøen med føttene eller hendene. Jo hardere du pakker den sammen, jo hardere blokk får du. Men, ikke tråkk så hardt at
esken revner. Hvis det er klumper i snøen, knuser du de eller fjerner de. Dette er i grunn samme måte som vinden lager snøskavler på. Knuser snøfnuggene og pakker snøen sammen slik at den blir kompakt og hard.

Det er ofte her angsten slår til for fullt, hva og hvordan skal en lage en skulptur? Trøst deg med at barn oftere er flinkere enn de voksne å finne på noe. En kan lage en snølykt. Hule den ut og lage noen hull i sidene sånn at lyset slipper ut. En figur av et eller annet, troll, dyr, abstrakt figur ol. Noen kan ha stor glede av å bare sage å skjære i den til dess det ikke er noe igjen.

Når esken er fylt, lar du den stå en stund. Jo tørrere snøen er, jo lengre tid trenger den å stå, la den gjerne stå en time. Jo
lengre den står, jo fastere blir den. Er det kramsnø, trenger den kun å stå en kort stund. Når den har stått lenge nok, skjærer du opp esken i siden og fjerner pappen. Da har du en jevn og fin snøblokk som nå kan brukes til å lage en skulptur av.

Hvis en ikke har pappesker til form, kan en bruke liggeunderlag. Denne kan holdes sammen med et par reimer, eller ved å bruke en søppelsekk. Åpne den i begge ender. Lag en runding av underlaget og ta søppelsekken på innsiden og brett endene rundt kantene på underlaget slik at du får en slags tønne uten bunn. Fyll med snø og la den stå litt. Fjern underlaget og dra av eller skjær opp søppelsekken.

Verktøyet en bruker er det en finner hjemme. En sag (tursag perfekt), øks, meisler, murskje, spader og lignende. Risten fra en engangsgrill kan fungere som pusse-
papir (brett inn de skarpe kantene, river fort hull i klær). Noen liker å bruke farge. Bruk da vannfarge, slik at det er mulig å vaske vekk det som ev kommer på klærne. De gamle gode blokkene med vannmaling er fine å bruke. De kan brukes med pensel, eller en bruker de til å lage farget vann som en spruter på med sprayflaske eller en tom ketchupflaske eller lignende. For de som vil være mer avanserte, kan en fryse inn litt farget vann i ulike former som en feller inn i blokken som dekorasjon. Kun fantasien som setter grenser.

Et annet forslag er å lage sitteplasser av snø rundt en bålpanne/grill i hagen din. Bruk samme fremgangsmåte, men la formene stå litt lengre slik at snøblokkene de blir harde nok til å sitte på. Da kan det helt plutselig bli til en heldagstur. De aller ivrigste kan lage blokker som brukes til å bygge levegg rundt bålplassen. Da er vi nok kommet over på flerdagerstur i hagen.

Powered by Labrador CMS