LETER PÅ NETT. Vi bytter ut kokeboka med nettbrett i stadig større grad. Foto: Helge Simonsen
LETER PÅ NETT. Vi bytter ut kokeboka med nettbrett i stadig større grad.

Kokebok ut, nettbrett inn

Vi bruker internett i stadig større grad under matlagingen.

Publisert Sist oppdatert

Seks av ti nordmenn finner helst oppskriftene på nettet når de lager mat på kjøkkenet.

Det er ikke lenger kokebøkene vi griper til når vi står ved grytene. Mobil, nettbrett og PC er blitt nordmenns viktigste kilde til matoppskrifter på kjøkkenet.

I en fersk spørreundersøkelse svarer 64 prosent at de oftest finner oppskrifter på nettet når de lager mat på kjøkkenet. Bare 23 prosent foretrekker kokeboka. Blant personer i alderen 18-34 år velger 80 prosent skjerm foran papir, viser undersøkelsen som YouGov har laget for Elkjøp.

– Undersøkelsen bekrefter det vi har trodd. På nettet finner man oppskriftene kjapt, og nettbrettet ligger aldri langt unna. Folk vil prøve nye retter de ser i matprogrammer på TV, og da nytter det sjelden å lete i kokeboka etter den riktige oppskriften, sier kjøkkenansvarlig Jenny Nordendahl i Elkjøp.
Besøksrekord

Matprat.no er Norges største oppskriftstjeneste på internett. I desember opplevde nettstedet besøksrekord med 1,6 million unike brukere i løpet av en måned.

– Vi merker at pågangen bare vokser, og desember er toppmåneden. Folk velger nettet fordi det går mye raskere å google seg fram til en oppskrift enn å tråle gjennom flere kokebøkers innholdsfortegnelser. Valgmulighetene er enorme på internett, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Selger fremdeles

Selv om de tradisjonelle kokebøkene har mistet førsteplassen på kjøkkenet, kjøper folk dem fortsatt.

– Markedet for kokebøker er veldig stabilt. Dette er flotte gjenstander som folk vil lese på senga, kose seg med og drømme seg bort i. Og så handler det om estetikk, og der ligger vel nettet litt etter, sier forlegger Lars Røtterud i Gyldendal.

Røtterud har fortsatt troen på kokebøker av papir, men mener at bokbransjen bør ta iPad-utfordringen på alvor.

– Vi bør bruke den nye kunnskapen som inspirasjon til å utvikle enda bedre prosjekter som kan utgis på flere plattformer. Vi bør tenke i nye baner gjennom kombinasjoner av nett og bok, sier Røtterud.

Powered by Labrador CMS