TØFT Å SATSE. Både Valentina Mariotti (28) og Lorenzo Pirra (42), her med familiens hund Gaia, måtte jobbe dobbelt det første året etter de overtok Arctic Cabins. Så kom 2020 med sine utfordringer. Foto: Maria Edvardsen
TØFT Å SATSE. Både Valentina Mariotti (28) og Lorenzo Pirra (42), her med familiens hund Gaia, måtte jobbe dobbelt det første året etter de overtok Arctic Cabins. Så kom 2020 med sine utfordringer.

Knalltøff start for nye eiere av Arctic Cabins: – Ingen hjelp å få av kommunen

For to år siden overtok det italienske paret Arctic Cabins. Først i går kunne Lorenzo Pirra ta ut lønn.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR: For å ha rett på koronastøtte fikk Lorenzo Pirra og Valentina Mariotti beskjed om at de må vise til et fall i inntektene.

Siden de startet omtrent på null da de overtok stedet i desember 2018, var det ikke mye som skulle til av inntekter i 2020 før det kunne kalles en økning, til tross for korona-pandemien.

Jobbet dobbelt

Pirra viser til at det hadde vært liten, og så godt som ingen aktivitet i tida før de overtok.

- Stedet var omtrent nedlagt, sier han.

For å få hjulene å gå rundt, måtte han derfor fortsette i jobben sin som kjøkkensjef ved Elveseter hotell i Lom gjennom hele 2019. Noe som igjen gjorde at de ikke kunne kjøre på for fullt med Arctic Cabins det første året.

Oppgraderinger

De startet å pusse opp og gjøre et par investeringer. Blant annet har de fått på plass en ny hytte, oppgradert kjøkkenet til godkjent standard, bygget dobbeltsenger i de fleste hyttene, bygget om saunaen og investert i et utendørs boblebad.

Kona Valentina hadde jobb på sykehjemmet i Skjåk fram til sommeren 2019. Deretter gikk hun ut i barselpermisjon og fødte deres andre barn, før hun fikk fast jobb ved Hjemmetjenesten i Misvær.

- Så vi har levd på hennes lønn, forteller Lorenzo Pirra.

Startet så bra

2020 skulle bli året da de satset for fullt. Det startet bra, med masse snø i alpinbakken og overnattingsgjester i kø. I løpet av februar fikk de restauranten opp og gå. Det skulle likevel ikke bli det oppstartsåret som de så for seg.

- Vinterferien i fjor var siste uka vi jobbet. I mars var det full stopp, på grunn av at det dukket opp korona. Mellom mars og juni hadde vi ingen inntekt, sier Pirra.

Sommeren ble livbergende, med massevis av turister, de fleste nordmenn, men også noen utenlandske turister.

- Hva er det turistene kommer hit for å oppleve?

- De som kommer fra utlandet, vil oppleve Norge, og villmarka. De lokale turistene er folk som vil være tett på naturen. De ønsker seg en helhetlig opplevelse med mat og natur, og slappe av.

Pluss tross alt

Den gode sommeren var ikke nok til å få ting til å gå skikkelig rundt. Siden mange av gjstene er folk som bruker alpinbakken, så de fram mot vinteren. En sesong som viste seg å bli nesten fatal med tanke på fraværet av snø. Først på tampen av vinteren kunne Vestvatn alpinanlegg åpne.

Til tross for åpen bakke nå i påska, har Arctic Cabins tjent bare halvparten av det de kunne ha fått inn, dels grunnet korona-restriksjoner.

- Men vi har klart å gå i pluss hele tida, sier Pirra, som endelig kunne ta ut litt lønn i går.

Det skyldes den utfordrende situasjonen, og at de har puttet halv million direkte i investeringer i anlegget i løpet av de to årene.

Bare avslag

Som andre bedrifter som har slitt under koronatida, har også Arctic cabins henvendt seg til Bodø kommune og Innovasjon Norge og bedt om hjelp. De har fått avslag begge steder.

-På grunn av at vi har hatt en økning, og ikke har gått i minus, får vi ikke støtte. Men det er ganske naturlig at vi har hatt en økning, siden vi startet helt fra null. Det eneste vi har fått, i likhet med andre som driver med overnatting, er en reduksjon i moms fra staten.

- Jeg er sint for at kommunen ikke har vært her og hørt hvordan vi har hatt det, sier Pirra.

En balanse

Han skyter inn at lokalpolitikeren Ingrid Lien (Sp) har tatt kontakt, men som et privat initiativ, noe han har satt pris på. Men han savner at det offentlige kan slakke på sine krav, at det kan være en viss balanse.

- Samme dag som vi fikk full skjenkestopp kom fakturaen på eiendomsskatt, sukker kokken og gründeren.

Han skjønner restriksjonene og føringene som legges.

- Men vi må også overleve. Det kan ikke bare kreves og kreves av oss når vi ikke får noe inn selv.

Små og unike

Pirra mener de som blir prioritert, er de større bedriftene.

- Men det er vi små bedrifter som utgjør det unike, det du ikke finner andre steder. Vi bygger ikke milliarder, men når du legger oss sammen, utgjør vi mye og står for mange arbeidsplasser ute i distriktene.

- Litt mindre press

Selv tilbyr de et pakkekonsept med overnatting i villmarka, kombinert med komfort og italiensk mat. For å bøte på skadene fra både korona og snømangel, har paret satset innovativt. De har startet med utkjøring av mat, noe som har blitt en aldri så liten suksess. Det samme har siste skuddet på stammen, nemlig sjokoladeproduksjon.

- Hva kunne dere ønsket dere fra det offentlige nå?

- Litt mindre press rundt alt som vi må betale. Sånn at vi kan overleve til tross for at vi har færre gjester nå.

Og få mulighet til å investere i markedsføring og andre løsninger som gjør oss levedyktige.

- Å gå videre med prosjektet vårt her. Det er ikke et mål å bli kjempestore, men vi vil tjene nok til å kunne leve normalt godt. Vi ønsker å skape flere arbeidsplasser her i bygda. Vi ser at flere og flere unge må ut av bygda for å skaffe jobb.

Powered by Labrador CMS