KONGENS SJEFSKOKK. Chris Jarholm Ingebrigtsen Jarholm er kjøkkensjef på Kongeskipet. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
KONGENS SJEFSKOKK. Chris Jarholm Ingebrigtsen Jarholm er kjøkkensjef på Kongeskipet.

Kjøkkensjefen på Kongeskipet

Chris Thomas Ingebrigtsen Jarholm fra Fauske er ansvarlig for gi kongeparet med gjester den beste mat de kan få under sine opphold på Kongeskipet.

Publisert Sist oppdatert

Kongeskipet er et militært fartøy og Chris Jarholm er yrkesoffiser. Formelt har han derfor den mer ukjente og militære tittelen forpleiningsoffiser.

I praksis er han det som på landjorda kalles en kjøkkensjef. Han har seks kokker og seks servitører i staben.

Han møter og snakker med både kongen og dronningen om bord, men først og fremst kommuniserer han med andre i staben. Men de to majestetene er i høyeste grad med på å bestemme menyen, og de sier hva de synes om maten som blir servert.

Chris Thomas Ingebrigtsen Jarholm sier at han liker å tro at hans nysgjerrighet på å utvikle retter og interessen for å lære nye ting er egenskaper som han ført han til den spesielle jobben.

Han tar ofte jobben med seg hjem i betydningen at han lager mat hjemme som han senere tar med seg til menyen på kongeskipet. I sin kokkegjerning er han veldig opptatt av livskvalitet, dyrevelferd, økologi og å ta vare på bonden og kjøpe lokal mat.

Mange av produsentene oppsøker kongeskipet for å komme på menyen. Hadde for eksempel Salten Laks vært frampå da Kongeskipet var i Bodø i fjor, kunne de fort ha fått innpass.

Chris Jarholm har hatt jobben siden sommeren 2015, og han beskriver jobben som krevende og hektisk. Det er forholdsvis liten plass i båten og det må ordnes mange bordsetninger når både kongefamilien, gjestene og mannskapet skal serveres mange ganger i løpet av dagen.

I likhet med kongen selv, fyller Kongeskipet Norge 80 år i år. Det er kongens båt, og Chris Thomas har bare ett mål når han er på jobb med kongen om bord; å gjøre det beste han kan for Hans Majestet og eventuell øvrige kongefamilie og gjester.

- Har du frie tøyler til å meske deg med de flotteste råvarer uansett pris?

- Nei, jeg nå nok holde meg til et budsjett, jeg som alle andre.

- Så da kan det fort bli Grandiosa mot slutten av budsjettåret?

- Absolutt ikke. Hadde jeg kommet med det på bordet, hadde jeg neppe hatt denne jobben lenger. Nei, her er det rom for god mat av høy kvalitet.

ANNONSE

-
Spiser k
ongen brunost?

- Det vet jeg ikke.

- Hva er k
ongens livrett?

- Det vet jeg heller ikke, men om jeg hadde visst det, ville jeg ikke ha svart på det. Det er deres fritid vi snakker om og deres private valg, sier Chris Thomas Ingebrigtsen Jarholm.

Han er sønn av Siv Ingebrigtsen Stien, og han flyttet til Fauske som 11-åring. Etter et vanskelig valg ble det kokk- og servitør på Fauske videregående før han ble lærling. Først på Løvold, så på Svendgård.

Nå bor han i Moss, og pendler til Oslo der Kongeskipet ligger når det ikke er ute på tur. Hjemme har han en samboer som også er kokk og en sønn på tre og et halvt år.

Powered by Labrador CMS