GLEDER OG SORGER. De tre damene som jobber på Coopen, Margit, Birgit og Linda, er kvinner av tre generasjoner som deler gleder, sorger, erfaringer og bygdesladder. Rollene innehas av Eirin Edvardsen, Stine Mari Langstrand og Rønnaug Sundling. Alle foto: Maria E. Trondsen
GLEDER OG SORGER. De tre damene som jobber på Coopen, Margit, Birgit og Linda, er kvinner av tre generasjoner som deler gleder, sorger, erfaringer og bygdesladder. Rollene innehas av Eirin Edvardsen, Stine Mari Langstrand og Rønnaug Sundling. Alle foto: Maria E. TrondsenBYGDEFEST. Det hele kulminerer i en vaskeekte bygdefest på samfunnshuset, med trekkspillmusikk og dans. Og kjærligheten, den finner nye veier.FESTKLAR. Margit, spilt av Eirin Edvardsen, gjør seg klar til bygdefesten på samfunnshuset.HELGEHANDELEN. Når helga nærmer seg, forvandler butikken seg til et surrende mylder av folk som står i kassakø.FLØTE OG SMØR. Ronny forsøker å få kjæresten Linda med på å flytte ut av bygda for å studere, og forsøker å smigre henne ved å si at hun er som fløte og smør. Men Linda, som er gravid, sier nei.MELLOM SLAGENE. En kikk i de nyeste ukebladene er greit tidsfordriv når det er stille på coopen. Og stilen til Margit, spilt av Eirin Edvardsen, er det ikke noe å si på.PÅ BENKEN. Gubbene på benken vet alt, kan alt og har opplevd alt, og kommer med gode råd. Ansgar (t.v.) sitter på butikktrappa og drikker bort kjærlighetssorgen.HANEKAMP. Det blir bygdefest, og når melkemannen, Per legger an på Birgit blir det slåsskamp.BYGDESLADDER. Det er mangt som faller for øret når man er butikkdame på bygdas Coop-butikk.

Damene på Coopen

Kassadamer lagde storslått show

Damene på Coopen har alt en vaskeekte musikal skal ha, fra hverdagens strev til kjærlighet og en dose glamour.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 29. april 2016 var første gang bygdemusikalen «Damene på Coopen» ble satt opp i Fauske idrettshall. Mottakelsen blant publikum var strålende, og det er tydelig at settingen, det daglige livet på en Coop-butikk, er noe som folk flest har en sterk relasjon til.

Hvor som helst

Historien er lagt til et hvilket som helst sted i bygde-Norge. Den humoristiske skildringen av hverdagens slit og strev, men også med noen dryss av glamour, er svært vellykket. Det samme er blandingen av profesjonelle og amatører.

De tre damene på Coopen spilles av Eirin Edvardsen, Stine Mari Langstrand og Rønnaug Sundling. De tre gjør alle svært gode og energiske tolkninger av rollefigurene Margit, Birgit og Linda.

De to sistnevnte, som er profesjonelle sangere med teatererfaring, klarer ikke å overgå vår egen «eventyrdame», Eirin Edvardsen, som er og blir scenens midtpunkt.

Livsvisdom

Eirin har både sjarm, sangstemme og den riktige utstrålingen til å spille hovedrollen i en musikal.

Hun er Margit, den eldste av de tre kvinnene, som øser av sin livsvisdom til de to yngre kollegene. Hun har hatt sine frustrasjoner og vet godt hva lidenskap er, og nå gir hun av sin omsorg til de andre, som sliter med kjærligheten, hver på sitt vis.

De tre får boltre seg på en realistisk scene med et svært så hverdagslig uttrykk. Vi blir tatt rett inn på nærbutikken, og de gjenkjennbare elementene som handlekurver og reklameplakater gjør at vi blir dratt inn i handlingen.

Ned på jorda

Den 17 år gamle Linda prøver å komme seg opp og fram i bygda og i verden. Men hun treffer bakken med et brak når hun finner ut at hun er gravid. Når kjæresten Ronny, spilt av Hallvar Djupvik, prøver å få henne med på planene om å flytte ut av bygda, må hun si nei. Han blir knust.

Knust er også ordet vi får bruke om eksmannen til Birgit, Ansgar, som spilles av Kjetil Støa. Han har vært utro og dum og prøver å få henne tilbake, men det nytter ikke når han sitter og drikker på butikktrappa. Mens Birgit prøver å etablere seg på nytt og jobber hardt for å brødfø barna deres.

Kamp om damene

Så blir hun beilet til av melkegubben Per, stødig spilt av fauskeværingen Helge Simonsen. Det ender med en hanekamp mellom de to mannfolkene, og Birgit tvinges til å ta et valg.

Vi får være med inn i scener med helgehandel med lange køer og bygdeslarv over frysedisken. Det er så herlig hverdagslig, og samtidig så storslått. Så støvete og stjernedryssende på samme tid. Musikken gir til tider frysninger, med Rønnaugs og Stine Maris klangfulle sopranstemmer og Eirins mer dype, fyldige alt.

Ordentlig musikal

De tre damene gjør en formidabel jobb med å fortelle historien gjennom sang og dans. Det humørfylte retropreget på kulisser og klær utgjør prikken over i'en.

Det er Ketil Hugaas som har laget musikken i samarbeid med kona Turid Skjølberg Hugaas, som har skrevet manus og replikker.

Et kor på rundt 60 sangere, med hjelp av Vocal Art, og et orkester hovedsakelig bestående av musikere fra NOSO gjør jobben til fulle, og lager trøkket som skal til for å få den vaskeekte musikalstemninga.

Ny kjærlighet

Det kulminerer med bygdefest på samfunnshuset. Her blir det flørting, slåssing og dans til trekkspillmusikk, og kjærlighet finner nye veier.

Musikalen skulle egentlig settes opp i fjor, men ble lagt på is da Bernt Gøran Lund, som var produsent, gikk bort. Det var derfor ekstra sterkt for de lokale aktørene å endelig gi historien liv.

Musikalen blir også mulig å se i dag klokka 14 og 18.30, i Fauske idrettshall.

Powered by Labrador CMS