NYTT KRAFTVERK. Leder av styret i Rognlia kraftverk AS, Johan Arne Toftebakk, peker mot fjellet der Mølnelva kommer ned. Den skal nå danne grunnlag for et kraftverk som skal gi 6,8 GWh, nok til å forsyne 300 husstander med strøm. Foto: Lars Olav Handeland
NYTT KRAFTVERK. Leder av styret i Rognlia kraftverk AS, Johan Arne Toftebakk, peker mot fjellet der Mølnelva kommer ned. Den skal nå danne grunnlag for et kraftverk som skal gi 6,8 GWh, nok til å forsyne 300 husstander med strøm.

Kan snart starte på Rognlia kraftverk

Fredag anbefalte NVE at Rognlia kraftverk i Misvær får konsesjon.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR. Nå mangler det bare at olje- og energidepartementet gir sin tillatelse, så kan byggingen av småkraftverket starte.

Glede

På et styremøte i Rognlia kraftverk AS i Misvær søndag kveld var det glede og optimisme etter at anbefalingen om tillatelse til bygging av kraftverket var gitt.

- Der er artig at vi har fått positiv innstilling på søknaden vår, sier Johan Arne Toftebakk som er leder av styret i Rognlia kraftverk AS.

- Men det er ennå litt for tidlig til å la champagnekorkene smelle i taket. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, mens vi venter og håper på et endelig og positivt svar fra departementet, legger han til.

Arbeidet videre

Han forteller at de nå går inn i en fase med å samle inn informasjon for veien videre, snakke med andre som har hatt slike prosjekter, og ikke minst må en finansieringsplan på plass.

Styret i Rognlia kraftverk AS består foruten Johan Arne Toftebakk, av Espen Opli og Heidi Vinje Berg.

Tok styringen

Det var grunneierne på gården Oppigård i Misvær i Bodø kommune som for tre år siden begynte å sysle med tanken om bygging av et kraftverk i Mølnelva som renner ut fra Rognlivatnet.

Den direkte foranledningen for prosjektet var at et firma fra Sør-Norge hadde vist interesse for fallrettighetene i elva. Da bestemte de ellers så sindige bønder i Misvær seg for at dette ønsket de å gjøre selv, for å kunne ha styring med det som skulle skje.

Det er da også grunneierne på gården Oppigård som eier fallrettighetene i elva.

Befaring

Etter mye arbeid, også med støtte fra eksterne konsulenter kunne søknad om konsesjon endelig sendes til NVE i januar i 2014.

Samme sommer var det så befaring i vassdraget. Deretter har det gått slag i slag til nå som anbefalingen om løyve er oversendt departementet.

Minst mulig inngrep

Inntaket for rørgaten vil gå et stykke nedenfor Mølnelvas utløp fra Rognlivatnet. Rørgaten vil bli nedgravd og vil følge vassdraget nedover mot Oppigården der det skal bygges en kraftstasjon på cirka 80 kvadratmeter.

Alle arbeidene og anleggene skal gjøres med minst mulig inngripen i naturen rundt.

Drift i 2020

Kraftstasjonen er planlagt å levere gjennomsnittlig 6,8 GWh, nok til rundt 300 husstander.

Når kraftverket kan komme i drift er i første omgang avhengig av godkjennelsen fra departementet. Toftebakk antyder at henimot 2020 kan være et årstall, ettersom godkjennelse i forbindelse med «Grønne sertifikater» må foreligge før dette tidspunkt.

Kraftverk før

Det har også tidligere vært kraftanlegg i Mølnelva. I forbindelse med Misvær Ysteri ble en liten kraftstasjon anlagt som også leverte strøm til gårdene rundt. Denne kraftstasjonen ble nedlagt etter at Oldereidvassdraget var ferdig utbygd og kunne levere strøm tidlig på 1950-tallet.

Og enda tidligere eksisterte det et lite kraftverk i Mølnelva. Dette leverte strøm til et gårdsverksted i Oppigård.

Det er således en lang tradisjon for utnyttelse av naturkreftene i Rognlivassdraget som nå har fått nytt liv.

Powered by Labrador CMS