GILD. Beate Setså Borge har sagt ja til å være leder for forliksrådet i Fauske de neste fire årene, og Fylkesmannen mener det neppe vil være problematisk at hun er gift med lensmann Ronny Borge. Foto: Arild Bjørnbakk
GILD. Beate Setså Borge har sagt ja til å være leder for forliksrådet i Fauske de neste fire årene, og Fylkesmannen mener det neppe vil være problematisk at hun er gift med lensmann Ronny Borge.

Fylkesmannen:

- Kan ikke se at relasjonen gjør dommer ugild eller inhabil

Fylkesmannen i Nordland mener det neppe er problematisk at lensmannen og leder av forliksrådet er ektemann og kone.

Publisert Sist oppdatert

- Domstolloven § 106 oppnevner tilfeller hvor en dommer er ugild eller inhabil. Vi kan ikke se at relasjonen lensmann/leder av forliksrådet faller innenfor denne bestemmelsen om man ikke er part i saken som skal behandles, skriver seniorrådgiver Linda Karin Storjord i et svar til Saltenposten.

Fylkesmannen er tilsynsmyndighet for forliksrådene og Saltenposten har derfor bedt dem om en vurdering av hvorvidt det er problematisk eller ikke, at lensmann Ronny Borge og forliksrådsleder Beate Setså Borge er gift.

Vanskelig

Saltenposten har fått flere henvendelser om hvordan dette stiller seg fra lesere.

Storjord understreker at inhabilitet etter domstolloven § 108 bygger på en skjønnsmessig vurdering, og at det derfor er vanskelig å være helt klar i besvarelsen, men:

- Det er i utgangspunktet vanskelig å se for seg at det skal innebære inhabilitet at en dommer er gift med lensmannen. Han er ikke part i sakene hun skal behandle og han har neppe noen generell interesse i hvilket resultat sakene skal få, skriver Storjord.

Enkeltsaker

Hun mener man heller ikke kan man anta at Setså Borge har noen grunn til å ikke være objektiv i saker som behandles i et distrikt der ektemannen er lensmann.

- Jeg tenker en må kunne legge til grunn at de ikke diskuterer saker og parter seg imellom og på den måten skulle kunne få sympatier for eller antipatier mot en part. Selvsagt kan det tenkes tilfeller og enkeltsaker der det vil kunne foreligge forhold som gjør er egnet til å svekke tilliten til dommeren, men da tenker jeg det er noe som ikke direkte er knyttet til det faktum at dommer og lensmann er gift, skriver Storjord.

Ny organisering

Hun påpeker at lensmannen har taushetsplikt om det han får vite som namsmann i saker han er involvert i.

- De kan neppe sies å være inhabil på generelt grunnlag, men det kan ikke utelukkes at det være enkelttilfeller som vil skille seg ut og som det må tas stilling til da, skriver Storjord.

Når Beate Setså Borge tiltrer som leder av forliksrådet 1.1.2021, vil det samtidig gjøres endringer i hvordan forliksrådene er organisert.

- Fra samme tidspunkt vil vi ha ett namsmannsdistrikt med en namsfogd på toppen og ikke som i dag hvor det er 11 namsmannsdistrikt med 10 namsmenn og en namsfogd. Det vil dermed bli en ny organisatorisk tilhørighet for dagens ansatte, skriver Storjord.

Habil

Da nytt forliksråd ble valgt i kommunestyret deltok også Ronny Borge i voteringen, og det er helt uproblematisk i denne type saker, ifølge Fylkesmannen.

- Kommunelovens § 11-10, siste ledd bestemmer følgende: «en folkevalgt er ikke inhabil når det skal velges personer til offentlige tillitsverv, eller når det skal fastsettes godtgjøring o.l. for slike verv.», skriver Storjord.

Det er forøvrig samme begrunnelse Ronny Borge ga, da det ble stilt spørsmål med dette i kommunestyret.

Uproblematisk

Saltenposten har også snakket med Svein-Harald Wennevik i Osloadvokatene som har bred erfaring fra blant annet forliksråd.

Han er enig i Fylkesmannens vurdering.

- Helt generelt tenker jeg at dette er uproblematisk fordi det ikke er et ansettelsesforhold mellom forliksrådets dommere og lensmannen, og lensmann har heller ingen instruksjonsmyndighet overfor sekretariatet eller dommerne. Det er vantette skott, lensmannen har egentlig bare ansvar for å ansette de som skal utøve sekretariatsfunksjonen, sier Wennevik.

Powered by Labrador CMS