FÅR ET TILBUD. På Sørfold mottak i Røsvik har 27 enslige mindreårige flyktninger fra Afghanistan og Syria fått et nytt midlertidig hjem. Nå planlegges skoletilbud og andre aktiviteter også. Arkivfoto: Maria Trondsen
FÅR ET TILBUD. På Sørfold mottak i Røsvik har 27 enslige mindreårige flyktninger fra Afghanistan og Syria fått et nytt midlertidig hjem. Nå planlegges skoletilbud og andre aktiviteter også. Arkivfoto: Maria Trondsen

Kan få skole i februar

Skoletilbudet på Straumen for asylsøkerne i Røsvik kan være på plass i februar.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: - Det er snakk om å leie lokaler i bygget der banken holdt til før på Straumen. Samtidig må vi rekruttere lærer, og vil trolig lyse ut én stilling. Jeg håper vi kan komme i gang med skoletilbudet i løpet av februar, sier rådmann Ørjan Higraff i Sørfold.

Bedt om flere

Siden i fjor vår har en arbeidsgruppe jobbet med å utrede hva som måtte på plass i kommunen før de kunne bosette flyktninger fast.

Kommunestyret har vedtatt å ta imot inntil 20 flyktninger i perioden 2016 til 2019, men etter det har de fått en henvendelse fra IMDI og Fylkesmannen om å ta imot 20 allerede i 2016, og 25 i 2017.

- Det skyldes den økte flyktningstrømmen, forklarer NAV-leder Elisabeth Laksosnes.

Vil hjelpe

- Kommunestyret vil få en sak om dette på sitt første møte i år. Jeg vet ikke hva det er konkludert med, men vi håper jo å kunne bidra så godt vi kan, selv om vi er litt noviser på dette feltet, sier Laksosnes, som vil få det øverste ansvaret for flyktningetjenesten som NAV-leder.

Hun leder for øvrig arbeidsgruppa som ellers består av Rita Berg fra teknisk, Steinar Strand fra kultur, kommunelege og helsesjef Jarand Gjestland, og helsesøster Sissel L. Olsen.

Bolig-behov

Boliger for flyktninger er en av utfordringene, og dette er det en prosess på.

- Det kan bli aktuelt å bygge flyktningeboliger, men jeg tror vi skal klare å finne en midlertidig løsning også, sier rådmannen.

Ifølge NAV-lederen har de skissert ulike løsninger. Både å ta i bruk kommunale boliger som er ledige, og at kommunen går ut på markedet og kjøper boliger.

Helse og fritid

Arbeidsgruppa jobber også i forhold til ungdommene som har kommet til mottaket i Røsvik.

- De ser totalen i det. Foreløpig er det nok mest helseavdelingen som er involvert, forklarer Higraff.

Det jobbes nå med å øke helsetjenesten med en halv stilling som sykepleier.

Ellers er det også dialog med lag og foreninger for å få i gang aktiviteter, og det er Steinar Strand i arbeidsgruppa som har dratt i gang kontakten opp mot foreningene.

15 søkere

I midten av desember gikk fristen ut for å søke på stillingen som flyktningekoordinator i Sørfold kommune. Det kom inn 15 søknader (se egen oversikt).

- Vi har så vidt kommet i gang med å se på det etter at vi startet opp igjen etter juleferien, men det ser bra ut, sier Ørjan Higraff.

Steinar Strand som er folkehelsekoordinator og idrettsleder i Sørfold er en av søkerne. Ermin Krehic som er flyktningkonsulent i Fauske er en annen. Det skal gjøres intervjuer i neste uke.

- Vi håper å få tilsatt noen raskt, slik at vi kan få fortgang i det videre arbeidet, sier Elisabeth Laksosnes.

Avtale for tre år

Sørfold mottak for enslige mindreårige i Røsvik har fått forlenget driftsavtalen sin med UDI. Den var opprinnelig bare på seks måneder, men før jul fikk Nord-Norsk Mottakssenter beskjed om at de har fått en treårs-kontrakt med opsjon om ytterligere tre år.

- Det betyr mye for de ansatte og den gode kompetansen vi skal bygge opp der. Det betyr også mye for ungdommene som vil få en mer forutsigbar tilværelse, skriver driftssjef Are Andreassen i en epost til Sørfold kommune.

- Nå blir det mer stabilt og forutsigbart for alle parter, sier Laksosnes, som er godt fornøyd med avgjørelsen.

Powered by Labrador CMS