ALDRI SETT MAKEN. Trond Bakke har bodd hele sitt liv ved Øvre Tverrelv, men har aldri opplevd at den har gått sånn over sine bredder vinterstid. Foto: Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen
ALDRI SETT MAKEN. Trond Bakke har bodd hele sitt liv ved Øvre Tverrelv, men har aldri opplevd at den har gått sånn over sine bredder vinterstid.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende

- Vi har hatt flom i vårløsninga noen ganger, men jeg har bodd her hele mitt liv, og noe sånt som dette vinterstid har jeg aldri opplevd.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det sier Trond Bakke på Drageid i Øvre Saltdal. Han bor like ved der Øvre Tverrelv gikk over sine bredder tidligere denne uka.

Årsaken ligger i at kvister har gjort at elva har rent saktere og frosset, så har det samlet seg vann og frosset videre oppover, ifølge kontrollingeniør Kenneth Bruun i Nordland fylkeskommune.

Problemet har oppstått etter at det har vært en lang kuldeperiode, så mildvær i flere dager før det igjen ble sprengkulde.

På andre siden av Gammelveien fra Trond Bakke bor Silje Mari Brandt og Mats Vassbotn, som begge driver aktivt med hest. De var med og grunnla, og sitter begge i styret i Salten brukshestlag. De har to hester selv og to andre på fôr på gården.

Takknemlige hesteeiere

- Vi er først og fremst takknemlig for at de kom med gravemaskin og åpnet opp. Hadde det det blitt verre nå, måtte vi ha flyttet hestene. De kunne ikke ha stått i vann i 23 minus. Nå berget vi det greit. De står tørt både inne og ute, sier hun.

Vi var en stund redd for at fjøsen skulle «stikke av gårde». De kjøpte gården for tre år siden, og er i ferd med å innrede den til en større og bedre hestestall.

- Hva betyr det at vannet ligger oppover marka?

- Det kan jo bety at det kommer en ny flom til våren når alt skal tine vekk, sier Silje Mari Brandt.

Manges ansvar

Også Trond bakke er svært takknemlig for at det ble tatt tak i og at gravemaskinen kom onsdag ettermiddag.

- Jeg har ikke vært direkte engstelig, men jeg føler meg i hvert fall litt tryggere nå, sier Trond Bakke.

Formelt er det mange offentlige etater som i verste fall kan vise til hverandre når det oppstår en sånn situasjon. NVE har ansvar for
elva, grunneierne for eiendommene, fylkeskommunen for veien og kommunen har i dette tilfellet påtatt seg en mer koordinerende rolle.

Telefon onsdag

Det var tirsdag til onsdag at vannet bredde seg så mye utover eiendommene at det ble slått alarm. Kommunen tok da en telefon til fylket, og onsdag ettermiddag hadde fylkeskommunen besørget gravemaskin på plass.

- Det ble gravd 20-30 meter
i hver retning ut fra veien, og problemet var løst. Vannet begynte å sige ned. Det gikk greit å få kontroll, og vi har kontroll på situasjonen, men i samarbeid med kommunen følger vi med videre,
sier Kenneth Bruun.

Kunne blitt verre

- Hvor galt kunne det ha gått om ingenting hadde blitt gjort?

- Jeg tør egentlig ikke si det, men det kunne fyltes oppover jordene og kommet inn i stallen. I verste fall kunne veien ha vært i fare?

- Er og blir det en stor diskusjon mellom alle om hvem som har ansvaret og skal betale?

- Nei, vi gjør jobben og ferdig med det, sier Kenneth Bruun, som representerer vei-eier Nordland fylkeskommune.

Powered by Labrador CMS