GÅR FORAN. - Vi ønsker Linn lykke til og alt godt i framtiden, hun er en god rollemodell for jenter i tømrerfaget, sier Lene Laxaa. Fra venstre: Linn Isaksen, Lene Laxaa (ISOK), (bak) senson Magne Alvestad, kollegaer Oddbjørn Angelsen og John Maurdal, mamma Elin Pedersen og pappa Geir Isaksen. Foto: Erica Restoften
GÅR FORAN. - Vi ønsker Linn lykke til og alt godt i framtiden, hun er en god rollemodell for jenter i tømrerfaget, sier Lene Laxaa. Fra venstre: Linn Isaksen, Lene Laxaa (ISOK), (bak) senson Magne Alvestad, kollegaer Oddbjørn Angelsen og John Maurdal, mamma Elin Pedersen og pappa Geir Isaksen.

Linn har spikret framtiden sin:

- Jeg håper å være et forbilde

- Det er svært positivt for rekrutteringen til faget at Linn nå går foran.

Publisert Sist oppdatert

ROGNAN. Det sier daglig leder i Indre Salten opplæringskontor (ISOK) Lene Laxaa, til Saltenposten.

Linn Isaksen (20) er den første kvinnen som tar svennebrev som tømrer i Indre Salten.

Forbilde

- Jeg håper å være et forbilde for andre jenter som kan ha lyst å velge samme retning, og velge utradisjonelt, forteller Linn.

- Det er sjeldent men viktig yrkesvalg for Indre Salten. Det er viktig at noen går foran og viser at det er et mulig veivalg også for jenter, forklarer Laxaa.

Linn har vært lærling i familiebedriften Byggmester Isaksen i to år, og i denne uka bestod hun svenneprøven.

Hoppet av

Det var ikke alltid slik at Linn Isaksen (20) skulle bli tømrer.

- Jeg begynte på faget Design og håndverk som jeg hadde søkt meg til, men hoppet av der etter tre uker, forteller Linn.

Linn hadde sommerjobb i familiebedriften sommeren før hun skulle ta til med videregående opplæring. Etter sommeren var over så hadde hun skiftet syn på hva hun ville bruke fremtiden sin på.

- Jeg tok en telefon til skolen for å se om det var noe å gjøre med saken. De fortalte at klassen i utgangspunktet var full, men at de alltids kunne sette inn en ekstra pult, forklarer pappa Geir.

Trives

Linn gikk på vg1 Bygg- og anleggsteknikk og vg2 Byggteknikk ved Fauske vgs, før lærlingetiden i familiebedriften på Rognan.

Svenneprøven i tømrerfaget går over fem dager, hvor man får vis fram kompetansen sin både teoretisk og praktisk.

- Jeg trives veldig godt. Det er ingen dager som er lik i denne jobben. Planen min nå er å bli her og jobbe i all overskuelig fremtid. Jeg liker best å holde på innendørs, legge plater, fore og slikt, forteller Linn.

Stor dag

- Indre Salten Opplæringskontor har aldri hatt jenter som har bestått svenneprøven i Tømrerfaget, så dette er en stor dag også for oss, understreker Laxaa.

- Linn har alltid vært flink med finmotorikken og var bare 5-6 år den gangen hun tegnet sitt første hus. Det har jeg tatt vare på, forklarer mamma og personalansvarlig, Elin Pedersen.

I Nordland er det veldig få jentelærlinger i tømrerfaget sammenlignet med gutter. De siste fem årene har det vært 12 jentelærlinger som har bestått svenneprøven sammenlignet med 381 guttelærlinger, slik at det er en veldig stor forskjell.

Positiv utvikling

- Vi ser at det er en endring i kjønnsfordelingen når det gjelder valg av utdanningsprogram. Flere jenter velger byggfag, industrifag og elektrofag i forhold til tidligere. Det er en positiv utvikling at faktisk flere tør å velge utradisjonelt, forklarer Laxaa.

- Det er bra om vi klarer å få litt mer kjønnsmessig balanse også i dette yrket. Det har noe med arbeidsmiljøet å gjøre, kanskje litt mindre gutta-stemning og mer variasjon, forklarer pappa Geir Isaksen.

Balanse

- De fleste bedrifter som betegnes som typiske mannsdominerte, ønsker veldig gjerne kvinner inn, slik at kjønnsbalansen blir utjevnet. Det samme gjelder i typiske kvinnedominerte yrker innen helse og oppvekstfag. Her er det kamp om å få tak i guttelærlingene, forteller Laxaa.

Ifølge ISOK finnes det et nasjonalt prosjekt fra 2014, som heter «Menn i helse» som rekrutterer menn i helsearbeiderfaget, som er rettet mot menn i alderen 25+. Dette prosjektet fins også i Indre Salten, og Saltdal kommune har i år tatt inn én lærling gjennom denne ordningen.

- Vi ønsker at flere unge tør å velge det de selv har lyst til å jobbe med, og ikke bare blir påvirket av venner eller familie. Det er tøft å tørre å velge utradisjonelt selv om det er det man helst ønsker, forklarer Laxaa.

Prøv det

ISOK anbefaler at ungdom i 9. og 10. klasse, som er litt usikre på yrkesvalget, om å prøve ut ulike yrker når de har arbeidsuke, eller har Arbeidslivsfag som valgfag. Ta gjerne kontakt med oss for å finne bedrifter.

- Vi håper at de som kommer etter legger merke til hva Linn har fått til og følger på. Det er ingen jenter på vg1 Bygg og anleggsteknikk i år, men tre jenter som går vg2 Tømrer på Fauske vgs, forklarer Lene Laxaa.

Powered by Labrador CMS