I SIKKERHET. For Sigrid Jordbru (59) ble det en dramatisk ferd over isen på Kosmovannet tirsdag ettermiddag. Hun kom seg selv opp av råka, og med hjelp fra en mann i nærheten kom hun seg inn i varme og sikkerhet. Foto: Maria Edvardsen
I SIKKERHET. For Sigrid Jordbru (59) ble det en dramatisk ferd over isen på Kosmovannet tirsdag ettermiddag. Hun kom seg selv opp av råka, og med hjelp fra en mann i nærheten kom hun seg inn i varme og sikkerhet.

Sigrid (59) falt gjennom isen:

- Isen ga etter under meg etter hvert som jeg forsøkte å komme meg opp

Sigrid Jordbru er kjent i området, men ble overrasket av tynn is. Nå advarer hun andre turgåere.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Tirdsdag ettermiddag var Sigrid Jordbru ute på tur og skulle krysse vassdraget innerst ved Straumhaugen i Valnesfjord, det som lokalt er kjent som Merrhåla. Kjent som hun er i området, aner valnesfjordkvinnen fred og ingen fare i det fine, men kalde vinterværet. I lufta er det rundt 14 minusgrader.

-Skjer så fort

Plutselig gir isen etter, og hun forsvinner.
- Isen knakk etter hvert som jeg prøvde å komme meg opp. Jeg ble veldig redd, det skjedde så fort. Første tanke var at jeg skulle komme meg bort til iskanten og få slengt opp beinet.

Hun kommer seg delvis opp, men så gir isen etter under henne igjen. Og igjen. Og hun når ikke bunnen. Hun dukker opp og roper om hjelp, kaver i det iskalde vannet i tykk skijakke og skibukse, som trekker vann og gjør henne tung.

USIKKER IS. Isforholdene ved utkantene av Kosmovannet kan være ytterst usikre enkelte steder. Det fikk Sigrid Jordbru erfare da hun gikk gjennom isen her nedenfor Strømhaugen tirsdag ettermiddag. Foto: Maria Edvardsen Foto: Maria Edvardsen
USIKKER IS. Isforholdene ved utkantene av Kosmovannet kan være ytterst usikre enkelte steder. Det fikk Sigrid Jordbru erfare da hun gikk gjennom isen her nedenfor Strømhaugen tirsdag ettermiddag.

Kjempekrefter

Så skjer det som Sigrid tror kan ha hjulpet henne der hun strever ute i vannet. Hun ser folk på land.

- Jeg fikk kjempekrefter til slutt, da jeg fikk respons på at folk hørte meg.

Der inne på land står Magne Strømhaug (79) og jobber med noe småskog nedenfor gården sin. Han registrerer noe ute på isen.

- Jeg ser at mennesket går der, og plutselig er hun bare vekk

- Jeg ser at mennesket går der, og plutselig er hun bare vekk. Jeg ser at hun kommer seg opp, men så er hun borte igjen, forteller Magne.

REDNINGSMANN. Magne Strømhaug (79) drev med noe skogsarbeid i nærheten av vannet der Sigrid gikk gjennom isen. Han hjalp henne inn i varmen. Foto: Maria Edvardsen
REDNINGSMANN. Magne Strømhaug (79) drev med noe skogsarbeid i nærheten av vannet der Sigrid gikk gjennom isen. Han hjalp henne inn i varmen.

-Ei guds lykke

Han tuter med traktoren, vil vise at han er der, at han følger med. Samtidig føler han seg handlingslammet.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Det kunne gått riktig ille, sier mannen, som skjønte at han selv kunne gå gjennom om han forsøkte seg utpå.

- Og om man havner under isflata og blir tatt av strømmen under tykkere is,får man ikke kommet seg opp.

Men hun hører tutingen, og føler at hun får motivasjon.
- Jeg visste at jeg måtte prøve å komme meg bortover dit.

- Det var ei Guds lykke at det var folk i nærheten. Magne ble min redningsmann denne dagen

Heldigvis klarer Sigrid å karre seg opp, etter to-tre mislykkede forsøk. Hun kommer seg inn til land, der hun får hjelp, og kommer seg inn i varmen raskt. Så får hun skyss hjem.
- Det var ei Guds lykke at det var folk i nærheten. Magne ble min redningsmann denne dagen, sier Sigrid.
Hun er usikker på om hun ville klart å ta seg hjem på egen hånd, kliss våt opp til halsen i den bitende kulda.

Sigrid, som var på tur til fots, kom fra Strømhaugsiden og skulle krysse over vannet til Flatøysiden. Hun gikk da gjennom nesten ved land på Flatøysiden.

ISKART. Kartet viser sikre og utrygge områder på Kosmovannet. Illustrasjon: Inger Sjöberg
ISKART. Kartet viser sikre og utrygge områder på Kosmovannet. Illustrasjon: Inger Sjöberg

Etterlyser skilt

Nå advarer hun andre som ferdes på isen til å tenke seg om. Til tross for en lang kuldeperiode finnes det nemlig steder langs Kosmovannet og vassdraget rundt som kan ha tynn is.
- Det er veldig skummelt å ferdes der ute nå. Jeg trodde isen var sikker, og har gått forbi der mange ganger i vinter.
Hun mener det burde settes opp et skilt, slik at folk kan bli oppmerksomme på at de må ferdes med forsiktighet.

Elg gikk gjennom

Også Magne advarer mot råker i isen i dette området. Han ser stadig folk som går forbi her, og har også flere ganger sett elg gå gjennom isen på det samme stedet.

Han forklarer at det er et oppkomme i området, en strøm som gjør at isen ikke fryser så lett, og som skaper råker. I dette tilfellet var råkene dekket av snø. Historien bak navnet Merrhåla skal være at en hest gikk ned her i gamle dager.

VED HYTTA. Magne Strømhaug arbeidet like ved hytta nedenfor gården sin på Strømhaugen, da han så kvinnen forsvinne ned i ei råk.
VED HYTTA. Magne Strømhaug arbeidet like ved hytta nedenfor gården sin på Strømhaugen, da han så kvinnen forsvinne ned i ei råk.

Kart over isen

Inger Sjöberg, som er godt kjent i området og med isforholdene, har lagd et iskart over området etter å ha snakket med noen lokale som kjenner vannet godt. Noen av de kjente stedene er avmerket på kartet. Hun bekrefter det Sigrid og Magne sier om isen, og kjenner til to personer som har gått gjennom isen i samme område i år, samt en tredje som har gått gjennom et annet sted lengre bort.
- Isen på Kosmovannet vil kunne endre seg i løpet av vinteren, da det er en del strømninger i vannet på grunn av inn- og utløp, og at det er brakkvann. Det gir innslag av saltvann, i tillegg til at isen påvirkes av flo og fjære, forklarer hun.

Husk ispigger

Ved stor flo vil det være mer vann som presses inn under isen og tærer på isen fra undersiden. Nedbør vil også kunne påvirke vanngjennomstrømningen.
- Dette gjør at de som ferdes på isen må ha dette med i vurderingen når man ferdes på isen og at en har med nødvendig sikkerhetsutstyr. Ispigger er viktigst å ha med når man skal gå på isen, ifølge Inger Sjöberg.

Powered by Labrador CMS