DEN EVIGE SJØ. Det er ikke mye som slår det å reise på tur med en av de historiske båtene til Salten veteranbåtlag. Selv en rutinereise til Rognan for den årile vårpussen, er en stor opplevelse i seg selv. Oddbjørn Jonassen nyter utsikten fra Blomøy over til Bolga.MYE TID. Skipper Yngve Kalrsen har enda bedre tid til å holde på med de gamle båtene, etter at han gikk av som pensjonist fra den store tråleren han jobbet på i Barentshavet.SALTSTRAUMEN. Det er mange andre båter på fjorden som hilser i det Blomøy kommer forbi.DEN EVIGE SJØ. Det er ikke mye som slår det å reise på tur med en av de historiske båtene til Salten veteranbåtlag. Selv en rutinereise til Rognan for den årile vårpussen, er en stor opplevelse i seg selv. Oddbjørn Jonassen nyter utsikten fra Blomøy over til Bolga.
Indre Saltens stolte historiske fartøy på tur
Det langs over 100 år med flytende norsk historie på vei når «Blomøy» og «Bolga» skal få sin tradisjonelle vårpuss.
- Man trenger ikke å bruke så lang tid på å forstå at man bor i paradis på dager som denne.
Brunfargen i fjeset til Oddbjørn Jonassen gjør bare at hviten i tennene blir enda hvitere i det smilet hans sprekker opp i den varmeste aprilsola på mange år.
For selv om det egentlig skulle vært vinter fremdeles, har våren kommet på en aldri så liten snarvisitt i anledning Salten veteranbåtslags årlige visitt til slipen på Rognan.
Annonse
Annonse
Det er bare en rutinetur som gjøres med de to skutene «Bolga» og «Blomøy», men selv rutineturer blir til en minneverdig affære i nordnorsk kystlandskap.
Annonse
- Vi tar den årlige vårpussen nå, og da velger vi å gå til Rognan og Saltdal verft. Det er en stor berikelse for oss å ha en slik aktør i nærmiljøet. Den kunnskapen og kompetansen som er der, er noe vi skal jobbe hardt for å beholde. Så da er det en enkel avgjørelse å gå dit når vi trenger å få noe gjort, sier skipper Yngve Karlsen på Blomøy.
Det er en todagers-affære når veteranbåtlaget tar turen til Rognan. De to pensjonerte fiskefartøyene ligger i henholdsvis Røsvik og Megården, og gikk første etappe til Bodø om ettermiddagen, før Saltenpostens utsendte mønstret på for den siste inn til båtbyggerbygda innerst i fjorden.
MYE TID. Skipper Yngve Kalrsen har enda bedre tid til å holde på med de gamle båtene, etter at han gikk av som pensjonist fra den store tråleren han jobbet på i Barentshavet.MYE TID. Skipper Yngve Kalrsen har enda bedre tid til å holde på med de gamle båtene, etter at han gikk av som pensjonist fra den store tråleren han jobbet på i Barentshavet.
Selv om man har blitt vant til å se de ærverdige skøytene på fjorden, er det ikke alle som vet hvor nært det var at både Blomøy og Bolga endte opp som skrap etter at karrierene som fiskefartøy var over.
Annonse
Heller ikke alle vet at det er nettopp det at de er så mye i bruk, som gjør at de er en vernet del av den nordnorske kystkulturen.
MK «Blomøy» ble bygd som krysser hos Møllevik og Sønner Båtbyggeri på Sund i Hemnes i 1953 for Ragnvald Branum på Rødøy, Helgeland. Han brukte fartøyet i linefiske frem til 1969, da det ble solgt til Bjarne Nybakk, Stamsund i Lofoten. Nybakk brukte båten hovedsakelig i linefiske.
I 1986 ble den solgt til Ole Krokvik, Brønnøysund. Han utstyrte den til not- og rekefiske.
I 1991 ble det søkt om kondemnering etter Fiskeridirektoratets regler for destruksjon av fiskefartøyer. Men like før kondemneringen av Blomøy skulle gjennomføres, fikk stiftelsen Salten veteranbåtlag overta fartøyet.
- Det var et overskudd av disse fartøyene etter at det ble innført kvoteregulert fiske igjen, etter at det var fritt fram til slutten av 80-tallet. Den gang ville man bare bli kvitt dem, og lot rederne som ønsket å kondemnere fartøyene få slettet en eventuell gjeld knyttet opp mot båten.
Yngve Karlsen stryker en bestemt, men likevel kjærlig hånd over roret. Han er veldig glad for at det fantes framsynte folk som så verdien i å bevare fartøyene allerede den gangen.
- Om det ikke var for den jobben som Per Reffhaug, Ivar Heide og Hans Skatvik gjorde den gangen, hadde vi aldri hatt Blomøy og Bolga på havet nå, forteller Karlsen.
Det er mange som vil ta del i det historiske båtlivet som disse fartøyene representerer. Det er mulig å leie dem til det man måtte ønske, og så fremst det lar seg gjøre, stiller veteranbåtlaget opp.
- Det er inntektene fra leiekjøringen som holder økonomien i gang, og som gjør at vi klarer å holde båtene på havet. Det er det som betyr vern gjennom bruk. Dette er ikke museumsgjenstander som ikke tåler å være ute, det er jo det de er bygget for. De sa alltid om Blomøy at det var hun som berget mannskapet, og ikke den andre veien, ler Yngve godt.
SALTSTRAUMEN. Det er mange andre båter på fjorden som hilser i det Blomøy kommer forbi.SALTSTRAUMEN. Det er mange andre båter på fjorden som hilser i det Blomøy kommer forbi.
Båtene er ikke bare i bruk om sommeren, det er mange som vil benytte muligheten til å være med til Lofoten og VM i skreifiske, for eksempel.
- Absolutt, det er kanskje en av de mest populære turene vi har. Det mangler ikke på folk om bord da, sier han videre.
Men, bruk fordrer vedlikehold, og det er det som er grunnen til at båtene skal inn til Rognan.
Etter en drøy uke på slipen, er de klare for nok en sommer i tjeneste for både de som vil være med på tur, men også for sin egen eksistens.
- Det er jo tross alt litt stas å være den første vernede båten av dette slaget her til lands, og det er nettopp det Blomøy er, sier skipper Yngve.
I løpet av sommeren er det mange som skal være med på turer, og den kanskje aller mest spennende går helt til Trondheim.
Annonse
- Der er det landstreffet til forbundet Kysten, og dit kommer det flere hundre fartøy som har historisk verdi. Det er en tur vi gleder oss veldig til å gjennomføre, sier Yngve Karlsen mens kaien på Rognan kommer sigende imot oss.