FESTIVAL-KLAR. Hege Ruud er styreleder i Saltenmat og mer enn klar for to dager med de lokale matskattene i sentrum. Foto: Eva S. Winther
FESTIVAL-KLAR. Hege Ruud er styreleder i Saltenmat og mer enn klar for to dager med de lokale matskattene i sentrum.

Matnettverket Ækte:

I smakfull rute til matfestivalen Saltenmat

Siste helga i september er det duket for festivalen Saltenmat. Matnettverket Ækte er i rute.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Fredag 24. og lørdag 25. september skal det skje. Den gode Salten-maten skal stå i fokus, med mange ulike virkemidler to dager til ende.

- Vi er i rute, så dagen i dag for meg skal gå med til et hyggelig møte med de andre i matnettverket Ækte, forteller Hege Ruud, en snartur innom avisas lokaler torsdag morgen.

Egna-besøk

Ruud har, mildt sagt, en finger og som oftest ti med i festivalstaben. Hun er festivalstyrets leder, og driver også Heges matopplevelser. Firmaet er en del av Ækte-fellesskapet, der sju matprodusenter har gått sammen om å jobbe hverandre gode.

- Nå er jeg på vei til Bodø, der jeg skal møte de andre fine folkene i Ækte-nettverket. Vi slår planleggingsmøtet sammen med et besøk hos Kirkens bymisjon og deres nye senter Egna, der det fokuseres på gjenbruk og full utnyttelse av ulike typer råvarer, forteller Hege Ruud.

SENNEP PÅ GANG. Her er Jørgen Storhaug og Lillian Andreassen i gang med å lage sennep i 2017. I dag er Jørgen i full sving i Beiarmat. Foto: Victoria Finstad
SENNEP PÅ GANG. Her er Jørgen Storhaug og Lillian Andreassen i gang med å lage sennep i 2017. I dag er Jørgen i full sving i Beiarmat.

Skrur menyen

Ækte-kurven består i dag av sju
ulike bedrifter. Disse er Beiarmat,
Tuvsjyen, Arctic salt, Mimi, Beiarlefs, Mor Mosti og Heges matopplevelser. Bodø-sammenstøtet torsdag hadde to punkter på agendaen; Saltenmat og kommende aktiviteter som de kan gjøre sammen og hver for seg.

- Dette blir det første treffet etter sommeren, så vi har nok å snakke om. Hvilke matmesser og matrelaterte arrangement skal vi delta på i tiden framover, og på hvilken måte, og hva skal vi sammen og hver for oss by på under Saltenmat. Skal vi satse på møsbrømlefsesalg eller andre typer lefse, og skal vi kanskje pakke kje inn i lefsene. Spørsmålene er mange, og vi får nok svar på mye i løpet av dagen, sier Ruud.

Virus-fokus

For egen regning avslører Hege at det i alle fall blir en god smak av tyttebærchutney og gladgris under festivalen som er nær, den siste helga i september.

- Mer snadder blir presentert nærmere festivalen. Vi er bra i rute, med rundt 30 utstillere per i dag. Vi har plass til noen flere, men i sum ser dette bra ut for den tredje i rekken av Saltenmat.

Smittevernet står høyt i kurs.

- Vi skal ha et møte med kom-
munen til uka, og føler oss trygge på at vi skal gjennomføre et trygt arrangement, understreker Hege Ruud.

Powered by Labrador CMS