FORNØYD. Arne Berg i Vestvatn alpinanlegg er veldig fornøyd med jobben geitene har gjort med å beite ned kratt i hovedtraseen i bakken i sommer. Nå skal han vurdere om det blir et fast innslag.Tarjei Abelsen
Ny teknologi kan skape nye inntekter for bøndene:
Har geiter i sommerjobb i Vestvatn
(SKJERSTAD) Vestvatn alpinanlegg har i sommer testet ut geiter som ryddemannskap i bakken. Med ny teknologi kan bønder sette opp elektroniske gjerder og leie ut dyrene for å beite ned områder.
- Det er veldig behagelig å ha andre til å jobbe i bakken, mens vi kan ta løs på andre oppgaver, sier Arne Berg, daglig leder ved Vestvatn alpinanlegg.
Rydding av kratt i bakken er en tidkrevende dugnadsøvelse med ryddesag, eller med innleie av gravemaskin med krattknuser.
- Det er mye jobb å rydde bakken og hvis dette viser seg å fungere så er det både miljøvennlig og enkelt for oss, sier Berg.
Annonse
Annonse
TEKNOLOGI. Geitebonde Knut-Inge Johansen viser fram klaven fra Nofence som festes på geitene for å vite hvor de er og gi dem beskjed når de beveger seg dit de ikke skal.Tarjei Abelsen
Konseptet
Annonse
Det som gjør det mulig for geitebøndene Kathrin og Kjell-Inge Johansen å leie ut geitene sine til alpinanlegget, er en norsk teknologisk nyvinning fra Batnfjorsøra utenfor Molde.
Selskapet Nofence har utviklet en teknologi hvor dyrene får festet en klave rundt halsen, og lar bonden sette opp et virtuelt gjerde i terrengete via en app.
- Når dyrene kommer til grensen av gjerde-sonen vil klaven lage lyd for å få dyret til å snu, og hvis dyret fortsetter ut av sonen vil den få et støt som da skal få det til å snu, sier Kathrin Johansen.
Annonse
Appen og klaven kommuniserer med mobil- og gps-teknologi, og kan også brukes for å bare holde styr på hvor dyrene er.
ENKELT. I appen fra Nofence setter bonden opp tenkte gjerder i terrenget, som enkelt kan flyttes på ved behov. Går dyrene til grensen vil lyd fra klaven rundt halsen normalt få dyrene til å snu. Går de videre er siste sjanse et elektrisk støt som skal få dem til å snu.Tarjei Abelsen
Teknisk problem
Kathrin og mannen Knut-Inge Johansen har drevet et geitebruk sentral i Misvær i ti år. Dette er første året de prøver Nofence og så langt er erfaringene gode.
- Det har fungert helt ypperlig hele sommeren, men vi har fått et teknisk problem de siste dagene og da har geitene brutt ut av gjerde-sonen, sier Kathrin Johansen.
Inntil denne uka har ingen geiter stukket seg ut av det oppmerkede området, men når det først skjedde, ble det et problem.
- Når de oppdaget at de kunne kommer seg ut var det gjort, sier Johansen.
FERDIG. De 40-50 geitene som har beitet ned kratt i Vestvatn alpinanlegg i sommer hentes nå ned. Her har Arne Berg, Kathrin og Knut-Inge Johansen fått samlet en del av flokken for hjemreise.Tarjei Abelsen
Miljøvennlig
Når Saltenposten er på besøk er bøndene innom alpinanlegget for å hente hjem dyrene, årets jobb er over.
- Jeg syns det er et veldig bra tiltak vi kan gjøre, og det er miljøvennlig arbeidskraft, sier Johansen.
Hun tror Nofence kan bli et effektivt verktøy for å hindre at hele landet gror over.
- Det har en verdi å få dyrene ut på beite slik at de kan opprettholde kulturlandskapet, sier Johansen.
NOFENCE. Knut-Inge og Kathrin Johansen fester en klave fra det norske selskapet Nofence på ei av geitene deres. De håper beite for folk og bedrifter i områder uten gjerder kan bli en tilleggsinntekt i landbruket.Tarjei Abelsen
Fornøyd
Det er mye kratt å ta av og derfor ser Arne Berg at dette ikke er en jobb
Annonse
som er gjort på ett år alene. Dyrene har beitet i bakken siden juni.
- Vi er veldig fornøyd, de har gjort en god jobb. Det har ikke gitt oss noe mer å gjøre, dyrene har holdt seg der de skal være, sier Berg.
Så lenge sesongavslutningens utbryting ikke er et gjentakende problem, tror Berg at de kun trenger å lage beskyttelse for trær og tekniske installasjoner som de ikke ønsker at geitene skal gnage på.
- Det har ikke vært et problem i år, men vi ser at det er nødvendig å sikre det som ikke skal beites på, sier Berg.
Større område
Store tap knyttet til nedstengingen av Norges har gjort at Vestvatn alpinanlegg har tapt mye penger. Det igjen gjorde at de egentlig ikke kunne delta i prøveprosjektet som planlagt fordi de ikke hadde råd.
- Men vi fant en løsning som vi kunne være med på der vi dekker leiekostnaden de har på utstyret, sier Berg.
Han vil ikke foreta seg noe mer i området som geitene har beitet i hovedtraseen.
- Til neste år er det aktuelt å ha dem i et større område, det er mye kratt som vokser til i deler av bakken, sier Berg.
SOMMERCAMP. Knut-Inge Johansen har bygd en egen campingvogn til geitene i Vestvatn.Kathrin Johansen
Regnestykke
Han har ikke regnet på hva eventuell innleie av gravemaskin med krattknuser vil koste opp mot å ha de 40-50 geitene i bakken.
Hvor mange dugnadstimer som skal til for å gjøre den samme jobben med ryddesag vet han heller ikke eksakt.
- Det er ting som vi skal se på, men vi ser på dette som en enkel og god løsning for oss etter denne sommeren. Det er veldig mange dugnadstimer som skal til for å rydde så store arealer, sier Berg.
Har troen
Kathrin Johansen har også troen på systemet etter årets prosjekt.
- Vi tror dette er et interessant tilbud også for andre som ønsker å ha dyr til å beite ned områder, sier Johansen.
Men systemet er kostbart, det må både kjøpes inn klaver og betales daglig leie per klave som er i bruk.
- Vi betaler fem kroner i døgnet for hver klave og andre steder i landet hvor det har vært prøvd ut, har man tatt 35 kroner i daglig leie til kunden, sier Johansen.
- Har du tro på dette som tilleggsinntekt for bønder? - Jeg har absolutt tro på dette som en tillegsinntekt, men det koster og da er man avhengig av at det er en tjeneste folk kunne tenke seg å bruke penger på, sier Kathrin Johansen.