NAMNAM? Arild Bjørnbakk i Salten Mat, Monica Brinchmann, fakultet for biovitenskap og akvakultur, Dorte Eide, Handelshøgskolen, Elisabeth Ljunggren fakultet for samfunnsvitenskap og Hege Ruud i Salten Mat gleder seg til å ta imot folk i forskningsteltet.
NAMNAM? Arild Bjørnbakk i Salten Mat, Monica Brinchmann, fakultet for biovitenskap og akvakultur, Dorte Eide, Handelshøgskolen, Elisabeth Ljunggren fakultet for samfunnsvitenskap og Hege Ruud i Salten Mat gleder seg til å ta imot folk i forskningsteltet.

Håper mange vil få en smaksopplevelse

(FAUSKE) På torget er forskningsteltet til Nord universitet kommet opp. Fredag kommer skoleklasser, og lørdag er teltet åpent for publikum.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsdagan kommer til Fauske og Salten mat. På strandpromenaden holder de på å rigge seg til. Teltet skal romme tre avdelinger, og det er også tre fakutelt som samarbeider om "Havets hemmelige spiskammers" som forskningslaben heter.

Både opplevelse og data

- Å besøke oss skal både være opplevelse, men det er også datainnsamling. De som kommer vil få smake på fem ulike retter fra havet, som ikke er noen tradisjon i norsk kost. Vi og våre stundenter skal observere de, samt at vi skal skrive ned hva de synes om rettene.

Informasjonen som kommer inn skal først og fremst være noe å jobbe med for studentene. Men dataen kan også bli nyttig i kommende innovasjonsprosjekt. For det er ikke noe tvil om at i havet vårt er det mange resssurser som ikke utnyttes. Og hvilke egner seg, og hvilke kan man høste på en bærekraftig måte?

Hemmelig kost

Hva skoleelever fra utvalgte klasser fra Bodø, Fauske og Meløy videregående skal få smake på er foreløpig litt hemmlig.

- Jeg vet faktisk ikke helt hva kokkene finner på, men det blir helt sikkert en suppe, og chips av tare, fortsetter Dorte Eide.

Lørdag er teltet åpent fra klokka 11, og det er en aldersgrense på 15 år for å slippe inn. Men barn ned til til år kan få komme inn hvis de har en voksen sammen med seg.

Det er åpent så lenge det er mat. Det lages i alle fall til 400 porsjoner av hver rett, og disse skal fordeles på to dager.

Levende arter

I teltet blir det en utstilling av levende arter, og det blir satt opp poster med budskap, samt smaksrommet.

Forskningdagan er blitt en høstlig tradisjon, og en av grunnene til at de gjør dette er å synliggjøre noe av det arbeidet som gjøres innen for forskning på Universitetet.

- Hva er grunnen til at dere legger turen til Fauske for første gang?

- Det er egentlig på grunn av Hege Ruud i Salten mat, som ikke kunne være med i Bodø. Hun inviterte oss hit, og vi ser vi kan dra nytte av hverandre, sier Eide.

Blære-snacks

Ute på fjorden ser vi båten til fisker Bård Larsen. En stor flokk av fuglet flakser rundt båten. Det lover godt. Det er også Larsen som tatt på seg oppgaven å høste inn spennende saker fra havet.

Eide gir journalisten et oppskrifthefte som de besøkende skal få. Dette utgis i forbindelse med laben og her er oppskrifter på dampede bobbelurer, chip av blæretang, småkrabbesuppe og attpåtil en oppskrift hvor glassmanet er en ingrediens.

Powered by Labrador CMS