TOK TIL TÅRENE. Lederen i Fauske Røde Kors, Jan Nilsen, ble så rørt og overrasket at han måtte ta av seg brillene og felle et par tårer. Foto: Victoria Finstad
TOK TIL TÅRENE. Lederen i Fauske Røde Kors, Jan Nilsen, ble så rørt og overrasket at han måtte ta av seg brillene og felle et par tårer.

Nå blir Marmorkaféen en realitet:

- Hadde jeg vært inkontinent, hadde jeg tisset meg ut

Lederen i Fauske Røde Kors, Jan Nilsen, ble overrasket og rørt til tårene av pengegaven fra ExtraStiftelsen.

Publisert Sist oppdatert

BODØ/FAUSKE: I Røde Kors’ lokaler i Storgata 34 i Bodø venter gjengen på et vanlig, kjedelig møte med Nordland Røde Kors. Intetanende om at ExtraStiftelsen står utenfor vinduet og gjør seg klare til å gå inn med en fantastisk gave.

Kommunikasjonssjef Hege Braaten og generalsekretær Hans Christian Lillehagen fra ExtraStiftelsen har reist helt fra Oslo for å levere en sjekk på 600.000 kroner til Fauske Røde Kors.

Rørt til tårer

Vel inne i lokalet blir det tårer, latter, jubling og hopping. Lederen i Fauske Røde Kors, Jan Nilsen, blir rørt til tårer og sliter med å finne ord, mens han står og titter på sjekken.

- Hadde jeg vært inkontinent, hadde jeg tisset meg ut, ler han med tårer i øynene.

(Saken fortsetter under bildet)

TO JULENISSER. Det er to spente representanter, Hans Christian Lillehagen og Hege Braaten, fra ExtraStiftelsen som snart skal gå inn og overraske Fauske Røde Kors. Foto: Victoria Finstad
TO JULENISSER. Det er to spente representanter, Hans Christian Lillehagen og Hege Braaten, fra ExtraStiftelsen som snart skal gå inn og overraske Fauske Røde Kors.

Tro på prosjektet

I flere år har Nilsen og gjengen arbeidet med idéen, som nå har blitt til en bruktbutikk som skal gi folk arbeidstrening. Nå, med den nye finansieringen på plass, er det klar bane.

- Det har vært prøvd på Fauske tidligere, men nå har jeg bannet på at vi skal få det til. Det er fint å vite at andre har tro på oss, sier han og titter ned på den store sjekken.

Finansiering i boks

De trenger 1,2 millioner kroner i støtte. Nå har ExtraStiftelsen gitt dem en gave i form av 1,6 millioner kroner fordelt over tre år. Dermed er prosjektet så godt som i boks.

Tidligere har han uttalt til Saltenposten at de har tenkt å opprette to prosjektansvarlige i heltidsstillinger. Men for å få hjulene til å gå rundt, er de avhengige av frivilligheten.

(Saken fortsetter under bildet)

GLADSAK. Jan Nilsen får sjekken til nytt aktivitetshus på Fauske. - Dette er den beste dagen på jobben noen sinne, utbrøt frivilligkoordinator Tonje Brunstad etter å ha tatt innover seg hva som nettopp hadde skjedd. Foto: Victoria Finstad
GLADSAK. Jan Nilsen får sjekken til nytt aktivitetshus på Fauske. - Dette er den beste dagen på jobben noen sinne, utbrøt frivilligkoordinator Tonje Brunstad etter å ha tatt innover seg hva som nettopp hadde skjedd.

Han forteller at det er cirka 900 stykker i Fauske kommune som er ensomme, som ikke har kontakt med folk daglig. Det utgjør omtrent ti prosent av Fauskes befolkning.

- Det er et umettelig behov, legger han til.

Kan hjelpe mange

I tillegg er det alltids folk som faller utenfor A4-boksen. Folk i rus- og psykiatri og psykisk utviklingshemmede behøver også arbeidstrening og en billett inn i arbeidsmarkedet, i tillegg til flyktninger.

- Vi ser at vi har store grupper som ikke har et sosialt nettverk. Så her er litt å ta tak i. Kommunen gjør en så god jobb som de kan, men det med frivililghet er kjempeviktig, forteller Nilsen.

LES OGSÅ: Røde Kors skal tilby arbeidstrening i ny bruktbutikk.

Nilsen røper at kaféen allerede har fått et navn; Marmorkaféen. Han røper også at den skal ligge på Marmortorget, vegg i vegg med Image.

Frivillig arbeid

De har regnet på at de kommer til å bruke omtrent 50.000 frivillige arbeidstimer på prosjektet. Det utgjør over 20 årsverk.

- Vi har brukt masse tid på dette her, men vi har jo også hatt masse dra-hjelp, smiler han.

Coop Nordland har donert den gamle butikkinnredningen fra Coop-butikken på Rognan til Røde Kors. Dermed får de en skikkelig innredning til bruktbutikken. Den skal lakkeres og få nye fronter før åpning.

På ett år vil omtrent 30 mennesker ha fått hjelp til både arbeidstrening og å skaffe et sosialt nettverk ved hjelp av Marmorkaféen, etter Nilsens beregninger.

- Mange av dem vi har vært i kontakt med, sier at identiteten man skaper av å være hos oss, og få opplæring og en start i livet, det betyr veldig mye for dem, sier han mens han på nytt blir rørt.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD GJENG. Fra venstre står frivillighetskoordinator Stine Erikstad, daglig leder i Nordland Røde Kors Hilde Gunn Kristiansen, frivillighetskoordinator Tonje Brunstad, Ole-Martin Mjelva, leder i Fauske Røde Kors Jan Nilsen, administrasjonsrådgiver Heidi Storeide, Hans Christian Lillehagen fra ExtraStiftelsen og frivillighetskoordinator Linn Ersland.
FORNØYD GJENG. Fra venstre står frivillighetskoordinator Stine Erikstad, daglig leder i Nordland Røde Kors Hilde Gunn Kristiansen, frivillighetskoordinator Tonje Brunstad, Ole-Martin Mjelva, leder i Fauske Røde Kors Jan Nilsen, administrasjonsrådgiver Heidi Storeide, Hans Christian Lillehagen fra ExtraStiftelsen og frivillighetskoordinator Linn Ersland.

Noe for alle

I tillegg til at lokalet skal drives som en aktiv møteplass i form av en kafé, skal de også huse en rekke andre tilbud. De har ennå ikke landet på nøyaktig hva lokalet skal tilby, men han avslører at de skal ha en lavpris-profil, slik at det blir en bruktbutikk hvor alle har råd til å handle.

Der skal kundene finne brukt nips, møbler og i tillegg er det snakk om et matkonsept for de som sliter med å få endene til å møtes.

Stor etterspørsel

Røde Kors-lederen forteller også at det allerede er mange på Fauske som går og venter på at Røde Kors skal starte opp butikken. Nilsen har allerede blitt stoppet på gata av folk, som lurer på hvor tilbudet blir av.

- Verden er tøff og det skal så lite til for at folk ikke kommer seg med på laget. Kanskje de har en mamma og pappa som ikke klarer å være så gode på å dytte. Det er et tøft arbeidsmarked. Disse kan vi kanskje være med på å hjelpe i gang, sier han.

- Jeg har regnet på det. Hvis en ungdom ikke kommer seg inn i arbeidsmarkedet og forblir der resten av livet, så koster det 5-6-7 millioner kroner. Dette er jo en dråpe i havet, på en måte. Dere vet jo hvor lite som skal til av penger for å stimulere så mye, legger generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen, til.

Powered by Labrador CMS