JUBILEUMSBOK. Denne gjengen har vært sentral for å få gitt ut boka «Saltdal kirke 150 år», som til nå har et opplag på 500 eksemplarer. Fra venstre sokneprest Harald Fylling, kirkeverge Sigmund Gulliksrud, forfatter Åge Jørgen Strand og layout-ansvarlig Khabat Staee. Foto: Maria Trondsen
JUBILEUMSBOK. Denne gjengen har vært sentral for å få gitt ut boka «Saltdal kirke 150 år», som til nå har et opplag på 500 eksemplarer. Fra venstre sokneprest Harald Fylling, kirkeverge Sigmund Gulliksrud, forfatter Åge Jørgen Strand og layout-ansvarlig Khabat Staee.

Glade i Saltdal kirke

I de 150 årene som har gått siden Saltdal kirke ble innviet, har den vært flittig i bruk. Nå får den sin egen bok.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I forbindelse med jubileet for Saltdal kirke blir nå boka «Saltdal kirke 150 år» gitt ut. Kirken ble bygget på midten av 1800-tallet, og ble innviet i 1864.

Hendelser fra både fortid og nåtid er presentert i boka på 85 sider, som er å få kjøpt på menighetskontoret på Rognan.

Viktig historie

- Det er på tide at man griper fatt i kirkehistorien, sier en av bidragsyterne og forfatterne i boka, Åge Jørgen Strand.

Han mener kirken har spilt en såpass stor og viktig rolle gjennom tidene, at dens historie er noe som er viktig å samle sammen og belyse.

Et samlingspunkt

Det har også bidragsyterne gjort til gangs i boka, som tar for seg ikke bare kirkens, men også Saltdals historie fra 1864 og fram til i dag. På 1800-tallet var det nemlig kirken som var bygdas samlingspunkt og kontaktpunkt til maktas sentrum.

Kirken la grunnlaget for grunnskolen, og det første elevene skulle lære seg, var bibelhistorien.

Glad i kirka

I tillegg hadde folk plikt til å gå i kirken den tida Saltdal kirke var ny-innviet.

Heldigvis er det ikke sånn i dag. Likevel ser sokneprest Harald Fylling med glede på at benkene i Saltdal kirke fortsatt blir slitt på søndager, og særlig i de store høytidene.

- Jeg tror vi kan si at saltdalingene er glade i kirka si, sier Fylling.

Høy oppslutning

Selv om kommunen vil redusere overføringene sine til kirka, er altså ikke denne trenden noe som speiler seg i befolkningen i Saltdal.

- Saltdal ligger langt framme når det gjelder oppslutning rundt gudstjenestene, sier soknepresten.

Han tror at musikk spiller en viktig rolle for å samle folk. Boka opplyser at det gjennom kirkens historie har vært startet så mye som 25 kor.

Det første koret

En annen interessant opplysning er om det første koret som ble startet opp i Saltdal kirke. Det ble et resultat av at orgelet delvis sluttet å virke. Familien Kristensen samlet smått og stort og bidro med sang under gudstjenestene. Slik var det i mange år.

- Dette tilskyndet starten på det første kor i Nord-Norge, får vi vite gjennom jubileumsboka.

Kirke til salgs

Forhistorien om kirka på Saltnes er det Harald Hartviksen som gir et innblikk i. Den ble annonsert til salgs gjennom avisen for noen spesidaler.

Da den nye kirken ble bygd, var det Ole Christian Hjersing som var prest. Han hadde også ordførervervet, en ordning som var vanlig fram til 1870.

Vi kan også få vite hvilket forhold noen av dagens saltdalinger har til kirka, gjennom fem intervjuer foretatt av Rigmor Håkonsen, Kjell Gunnar Skodvin og Harald Fylling.

Erstatter Saltdalsboka

I tillegg har boka et eget bildealbum av arkivbilder og innsendte bilder. Utseende og layout er det designer Khabat Staee som står bak.

På grunn av utgivelsen av jubileumsboka blir ikke Saltdalsboka utgitt i år. Sokneprest Fylling at folk fatter interesse for denne boka, og mener den er et bra gavetips, ikke minst til utflyttede saltdalinger.

- Jeg håper dette skal bli ei bok som folk i Saltdal vil ha, sier han.

Powered by Labrador CMS