BESTEMT. Mathias Martinussen er fast bestemt på å velge idrettslinja på Fauske for å kunne fortsette svømmesatsingen i Fauske svømmeklubb i kombinasjon med skolegang. Men tilbudet er foreslått nedlagt. Han reagerer, sammen med foreldrene Grete Støre Martinussen og Arne Håkon Martinussen, på at den avgjørelsen ikke er attt ennå, og at det ikke er mer forutsigbarhet i tilbudene i den videregående skolen, og at hans soleklare førstevalg kan bli strøket kort tid før valget skal tas. - Jeg har ikke lyst til å gå noe annet, sier Mathias.
Espen Johansen
Gir ikke opp håpet om idrettslinja
(FAUSKE) Siden før han begynte på ungdomsskolen har Mathias Martinussen (15) vært fast bestemt på skoleveien videre. Men han vet ennå ikke om det blir slik.
- Det har jeg tenkt på i over fem år. Lenge før jeg begynte på ungdomsskola har jeg tenkt at jeg skal gå idrett når jeg starter på videregående, sier Mathias.
Og på ungdomsskolen har jobbing med utdanningsvalg over flere skoleår gjort han enda mer sikker på sitt valg.
Foreslått nedlagt
Men idrettslinja ved Fauske VGS er foreslått nedlagt. Det har utløst massive protester i form av leserbrev fakkeltog og innlegg i sosiale medier.
Snart skal både idrettslinja og flere andre linjer sin skjebne avgjøres.
Idrett har vært foreslått nedlagt på Fauske også tidligere, men da blitt berget i siste liten. Mathias håper det skjer enda en gang.
Trener og lærer
15-åringen er en særdeles lovende svømmer, og det har han både tenkt å fortsette med, og se hvor god han virkelig blir.
På idrettslinja på Fauske videregående vil han kunne få Kim Torry Simmenes som lærer. Simmenes er også hovedtrener i Fauske svømmeklubb, og dermed en veldig viktig person for den hardt-satsende ungdommen.
Mathias har utfordringer med dysleksi, og foreldrene ser på det som viktig at han fortsatt kan få hjelp og støtte i det nettverket han nå har rundt seg også i de kommende årene.
- Det er viktig for meg å fortsatt kunne satse på svømmingen, og jeg ser også for meg å kunne ha en mer aktiv skoledag, sier Mathias.
Han har lenge sett fram til å kombinere skole med for eksempel styrketrening, men også å lære om kosthold og ernæring, samt mer om hvordan kroppen fungerer.
Ikke lyst til noe annet
Nå er han redd for at det ikke skal bli noe av.
- Det er liksom ikke noe annet jeg har lyst til å gå, sier 15-åringen.
Mathias sier at han prøve å ikke tenke så mye på det, og at han bare må vente og se.
Det er flere enn han i Fauske svømmeklubb som er spent på hva som skjer med linja med tanke på satsingen framover.
Pappa Arne Håkon Martinussen synes også situasjonen er trasig og problemfylt.
- Nå står vi med begge beina oppi det, men jeg synes skoleverket bør være mer forutsigbart, og at man ser lenger fram i tid. Når elevene starter på ungdomsskolen bør det også være klart hvilke muligheter de skal ha etterpå, sier han.
Bekymret mor
Mamma Grete Støre Martinussen ser mørkt på situasjonen og sier at den påvirker nattesøvnen.
- Han har hatt dette som sin plan lenge. Når vi har prøvd å finne en plan B så har ikke det vært enkelt. Så sterkt vil han dette, sier hun og kommer med en klar oppfordring til de om skal avgjøre idrettslinja sin framtid.
- La den bestå! Det er gode søkertall, gode gjennomføringstall, som jo tyder på at elevene trives. Jeg tror også at motiverte elever er bra for ei linje, mye mer enn de som må søke på eller gå noe de ikke har like lyst til, fortsetter hun.
Hun mener at linja er viktig både for svømmeklubben, men også andre idrettslag i Indre Salten, og peker på den nærheten skolen har til mange av idrettsanleggene, som Fauskebadet, idrettshallen og SKS Arena.
Flytter ikke
- Å gå i Bodø er ikke aktuelt. Jeg vil ikke bytte trener og klubb nå. Det må jeg hvis jeg flytter til Bodø. Ved å pendle rekker jeg ikke treningene, og det tar også tid fra skolearbeidet, sier Mathias.
Han er helt klar på at svømmingen er noe han skal satse på, for å finne ut hvor langt han kan nå.
Og de neste årene vil han at den satsingen skal skje på Fauske og med FSK.
Mathias har ikke sett seg ut ett spesielt yrke ennå som han vil utdanne seg til.
- Aller helst vil jeg bli svømmer. Det er det som er drømmen. Men det finnes jo mye man kan bruke ting man lærer på idrettslinja til, sier han.
Forskjellsbehandling
- Som forelder er jeg bekymret. Mathias er flink til å holde fokus på det han skal og det han kan gjøre noe med. Det har idretten lært han, men jeg synes det er ille at det bare er i enkelte deler av fylket vårt at elevene skal ha valgfrihet i hvilken videregående utdanning de kan ta, spesielt når det er snakk om å legge ned noe som er vellykket, sier Grete Støre Martinussen.
Pappa Arne Håkon liker ikke inntrykket han sitter med at mest mulig skal samles i Bodø, og kjøper ikke argumentet om økonomi, i alle fall ikke i tilfellet med idrettslinja på Fauske.
- Sentralisering er etter min mening det motsatte av det en fylkespolitiker burde tenke på. Man bør ta i bruk hele fylket, mener han.
Ikke alle er hybelklare
Han tror heller ikke alle 15-åringer er klare for livet på hybel, som jo kunne vært en løsning.
- Jeg tror mange er tjent med å bo hjemme, og for eksempel dagpendle til og fra Fauske, Sørfold, Saltdal. For Mathias og vår del, vil vi gjerne ha han hjemme noen år til på ei skole der idretten er godt tilrettelagt med gangavstand til de fleste anleggene, sier han videre.
- Ikke er det slik at han kan ta tre års pause fra svømmingen for å gå på videregående heller. Det toget med satsing på idretten går nå, og det håper vi han kan være med på
- her på Fauske, avslutter Arne
Håkon Martinussen.