SAMMEN OM MAT. Bård Larsen, Tor Kato Rugås, Ketil Skår og Arild Bjørnbakk er blant de som sørger for et kjempe-akvarium nede mot promenaden under Matfestivalen. I tillegg blir det hvalbåt og rekebåt på kaia under Salten mat, samt at universitetet skal teste ut snodig mat. Foto: Sylvia Bredal
SAMMEN OM MAT. Bård Larsen, Tor Kato Rugås, Ketil Skår og Arild Bjørnbakk er blant de som sørger for et kjempe-akvarium nede mot promenaden under Matfestivalen. I tillegg blir det hvalbåt og rekebåt på kaia under Salten mat, samt at universitetet skal teste ut snodig mat.

Fyller opp et stort akvarium på promenaden under Salten mat

Et utendørs kjempeakvarium blir fylt med fjordens delikatesser blir garantert en snakkis under årets Salten mat.

Publisert Sist oppdatert

Siste fredag og lørdag i september er det matfestival på Fauske. Arrangøren kan lokke med noe unikt som trolig ingen andre festivaler har.

- Jeg er så glad for at vi har så villige sponsorer som kommer med ideer og løsninger, for Ketil Skår foreslo levende fisk på kaia, og med det begynte ballen å rulle, sprudler Arild Bjørnbakk.

Unikt basseng

Finneis sveis, Rørlegger'n, Fauske glass og ramme og Bård Larsen sørger for at ideen om et digert akvarium kommer på plass ved havnepromenaden ved Amfi. Størrelsen blir på seks til åtte meter langt og to meter bredt.

- Det blir for tungt til å sette på selve promenaden, så vi må nok ha det på asfalten her, forteller Tor Kato Rugås.

Dette skal fylles med mye snodig og godt i fra havet. Med seg på laget har også Matfestivalen fått Universietet som skal ha sin lille forskningslab og avslutter Forskningsdagan på Fauske med en "smaksbod".

Snedig mat

- Det blir nok servert litt uvanlige råvarer, og dette kan ses i sammenheng med bærekraftig utvikling av matvareindustrien vår som skal stadig fylle flere munner i denne verden, fortsetter Bjørnbakk.

Sjøpøler, ål, krabbe, snegler, kråkeboller, tang og tare kan være "ingredienser" i akvariet, i tillegg til fisk. Det kommer an på hva fjordfisker Bård Larsen får i teinene sine.

- Ja, det blir spennende, sier han og får et tips fra Ketil Skår om at han burde ta seg en tur på grunnen utenfor Lund.

Får til ting

Ketil Skår og Tor Kato Rugås synes det er flott å bidra til at også Fauske kan ha dager som trekker masse folk til seg.

- Går vi sammen så får vi til ting her også.

I år kommer det også flere salgsboder til Fauske, over 40, og fredagen møtes Salten akevittlag på hotellet hvor det også blir fingermat.

Kaffe, te og ost

Lokalmatekspert Hege Ruud synes det er kjempegøy at det stadig kommer nye påmeldinger fra utstillere.

- Mange av de som var her i fjor kommer, men det kommer også noen nye som oste-produsenter fra både Beiarn og Lofoten.

Det blir også produkter fra bær i fra Bjørklund gård, øl fra Bådin, kaffe fra Woodbox, te og kaker fra Bettys tesalong, Steigen-potet, kjøttprodukter fra Hansen på Mo, Taste of Norh og Bondens marked, for å nevne noen.

Forskningslab

Hun er også glad for at Forskningsdagan avslutter sin ukes aktiviteter på Fauske med arrangementet "Havets hemmelige spiskammers". Her skal besøkende på smake på nye retter og gi sin dom. Professer Dorte Eide har forsket på opplevelsesbasert reiseliv og vet at lokale matopplevelser blir stadig mer og mer populært. Hege Ruud har vært en av de Eide har studert. Salten algea bidrar med sukkertare til laben. Kokkelauget er også med her.

- Vi prøver også å lage en hyggelig og god stemning i Sjøgata, med blant annet bedre belysning enn i fjor. Ise skal hjelpe til med det, sier Ruud.

Powered by Labrador CMS