Fauske svømmeklubb slår stadig tilbake. Foto: Terje Mohus
Fauske svømmeklubb slår stadig tilbake.

Synspunkt

FSK slår alltid tilbake

- Du blir god på det du trener på. Eventuelt, du må øve for å bli god til noe.

Publisert Sist oppdatert

Det var en selvfølge å trene mye og hardt

- Du blir god på det du trener på. Eventuelt, du må øve for å bli god til noe.

Med noen få unntak, for det finnes de som bare automatisk "kan" ting, så er dette to setninger man kan bruke på mange områder i livet. Idretten er én av dem.

Det er ikke så mange som øver mer enn guttene og jentene i Fauske svømmeklubb.

I tidlig alder trener de like mye eller mer enn både jevnaldrende og til og med langt eldre utøvere i andre idretter.

Slik er kulturen i svømmesporten, og slik har det omtrent alltid vært i Fauske svømmeklubb. Å trene hver dag, noen dager to økter, er ikke ukjent for svømmerne.

Fra både ungdomsskole og videregående kan jeg huske svømmerne dukke opp til første time med håret fortsatt litt vått etter morratreninga to-tre hundre meter unna.

Mens vi andre hadde kjempet for å få opp øynene og finne et noenlunde passelig antrekk, og deretter slepe oss til skolen, hadde de svømt tusenvis av meter.

FSK var en av landets beste klubber, mye bygd opp av Inge Karlsen. På 1980-tallet kom den senere mangeårige landslagstrener Petter Løvberg til Fauske.

Det var en enorm svømmekultur på Fauske da, og det var en selvfølge å trene mye og hardt.

- Det gikk på 10-11 økter i uka med stort trykk og entusiasme. Det var nok, sett i ettertid, ikke riktig for alle, men de som ble gode ble fryktelig gode, sier Løvberg om den tiden.

Denne uka fortalte håndballstjernen Sander Sagosen om et viktig valg han tok i romjula da han var 12 år:

- Da jeg var liten gikk det opp et lys for meg for jeg spilte mye Playstation. Jeg fikk en skjennepreken av fatter'n da. Hvis du sa at du skulle bli best i verden til å spille håndball, så måtte du virkelig gjøre det som kreves, mente han.

Dagen etter stod han opp klokka 6, klipte spill-cd´en i tusen biter og dro på løpetur. Han tok sitt valg og sørget for sin egen treningskultur. Vi har mange ganger hørt lignende historier i flere idretter.

Felles er både ønsket om å bli best, men også gleden over å trene og målet om å lykkes med det man liker aller best å holde på med - selv om det kan være et blodslit.

Fauske svømmeklubb har hatt flere perioder der de ikke har hatt det enkelt med idretten sin. Fauskebadet har vært stengt en rekke ganger grunnet store og mindre rehabiliteringsjobber. Da har løsningen blitt å trene på Tverlandet, Rognan eller Straumen.

Vi i Saltenposten skrev for eksempel om Julie Alie Wensell Lange fra Sulitjelma, som allerede pendlet til og fra Fauske for å svømme, men som da fikk minst én time ekstra i bil mange dager i uka.

Noen av de periodene førte med seg at noen utøvere falt fra, og bare de som ville det aller mest holdt ut.

Men klubben har alltid slått tilbake, og nå gjør de det igjen. En ny gruppe særdeles lovende utøvere er på frammarsj, og de leverte et strålende ungdomsmesterskap i Bergen, og om et par uker skal de til junior-NM i Stavanger.

FSK har flere ganger fått nedslående nyheter fra Fauske kommune, som ønsker å spare penger i en anstrengt kommuneøkonomi med å stenge Fauskebadet i ferier.

- Det er synd, for i feriene kan vi jo trene enda mer, sa hovedtrener i FSK, Kim Torry Simmenes da det skjedde første gang.

Det er nok den holdningen som har vært med på å skape gode utøvere nok en gang. Hvis ferie er bare fri og avslapping, blir man ikke bedre til å svømme. Og man blir som nevnt god til det man øver på og gjør mye av.

Derfor slår Fauske svømmeklubb alltid tilbake.

Powered by Labrador CMS