ÅRSAKENE. Jørgen Gunnestad, direktør i SKS Handel, forteller hvorfor prisene er høye og hva man kan forvente av kraftmarkedet framover. Arkivfoto: Frida Kalbakk
ÅRSAKENE. Jørgen Gunnestad, direktør i SKS Handel, forteller hvorfor prisene er høye og hva man kan forvente av kraftmarkedet framover. Arkivfoto: Frida KalbakkMAGASIN. Lomi er et vann i Sulitjelma som SKS har bygd ut. Det er et stort magasin med mye vann som det tar tid å fylle etter en nedbørsfattig sommer. Arkivfoto: Karl H. Kristoffersen

Forventer enda høyere strømpriser: - Man får en dobbeleffekt

Jørgen Gunnestad hos SKS forklarer hvorfor strømprisene har vært unormalt høye i sommer.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Strømforbrukere over hele landet har i sommer merket stor forskjell på strømprisen. Også på Fauske. En tørr juli og lite smeltevann fra snø er en av årsakene.

Lite vann

Jørgen Gunnestad, administrerende direktør i SKS Handel, forklarer hvorfor strømprisen har blitt så høy dette halvåret.

- I Nord-Norge er det ikke de store forskjellene på resten av landet. Vi er i den samme situasjonen her. Det er lite vann i magasinene til denne tiden av året å være. Ekstremt lite, faktisk. Men vi forventer ingen krise av den grunn, for vi har normalt sett et stort overskudd, forteller han.

Kan bli dyrere

SKS eksporterer en god del kraft ut av landsdelen på et helt normalt år. Gunnestad ber folk om å være forberedte på høyere priser enn tidligere også i høst.

- Men nå blir det nok mindre eksport. Vi ser ingen problemer med forsyningen sånn sett, man har rikelig til at alle skal få strøm. Når det er sagt, må man nok forvente en høyere pris enn de siste årene. Det er ikke bare på grunn av magasinsituasjonen, men vel så mye på grunn av konjunkturene ellers.

Mange faktorer

Med det mener han at det for tiden er høye kullpriser, dyre CO2-priser og ganske høyt strømforbruk til industri i hele Europa. Det gjør i sin tur at prisen på strøm er veldig høy på kontinentet.

- Den prisen hadde vi hatt uansett, men siden vi nå har lite vann, blir vi sterkere koblet opp mot den prisen. Det er fordi vi faktisk må importere kraft for å fylle opp magasinene, forklarer han.

Importerer kraft

Altså må kraftleverandørene passe på ikke å bruke mer av magasinene enn de klarer å fylle opp, slik at det til slutt skal bli fulle vannmagasiner. Det gjør at leverandørene må fylle på med importert kraft.

- Det er ikke noe veldig unormalt i det, men det som er spesielt i år, er at det kommer samtidig med at prisen er veldig høy der ute. Derfor får man en dobbel-effekt av det.

Behøver regn

Gunnestad sier at det kan skje mye framover, og at utpå høsten kan det bli nok nedbør til å fylle opp magasinene. Været kan man likevel ikke råde over.

- Når det først blir kulde og snø, så kommer det jo ikke mer vann i magasinene før det smelter igjen. Da må vi leve på de ressursene som er når vinteren setter inn, sier Gunnestad.

Dobler forbruket

Han forventer ikke veldig mye høyere pris enn hva som er nå, men forskjellen på sommer og vinter, er at forbruket til en vanlig kunde dobles. I år har det vært en usedvanlig tørr juli, som har påvirket vannmengden.

- Forbruket til en vanlig kunde er dobbelt så stort i januar som det er nå. Vi har hatt høye strømpriser helt siden juni og juli. Når folk bruker lite strøm, så merkes det ikke så mye på regninga. I vinterperioden bruker en mye mer strøm, så da kommer regningen til å bli unormalt høy, forklarer han.

I tillegg kan det se ut til at strømprisene kommer til å stige litt i vintermånedene også, og strømmen kan dermed bli litt dyrere enn den allerede er.

- Det er ikke høyere priser hos oss enn det er i resten av Europa. Snarere tvert imot. Den er cirka ti øre lavere hos oss enn engrosprisen i Tyskland.

Powered by Labrador CMS