FUNN FRA JERNALDEREN. Asbjørn Lind fra Fauske historielag ved stedet på Erikstad der de har avdekket to kokegroper som er rundt 2.100 år gamle. - Dette er et spennende område, sier han. Foto: Eva S. Winther
FUNN FRA JERNALDEREN. Asbjørn Lind fra Fauske historielag ved stedet på Erikstad der de har avdekket to kokegroper som er rundt 2.100 år gamle. - Dette er et spennende område, sier han.

Se video

For 2.100 år siden ble det laget mat på dette jordet

Historielaget lette etter langhus fra vikingtiden på Erikstad. I stedet fant de langt eldre spor etter mennesker.

Publisert Sist oppdatert

Ordforklaringer

Kokegroper er groper med et kullag dekket av skjørbrent stein. Hovedpoenget med å legge stein i et bål i ei grop, er å magasinere varme. Når steinene er gjennomvarme, kan man legge på mat innpakket i blader, og lukke gropa med torv. Kokegroper kjennetegnes derfor av tydelige lag med kull samt mengder med skjørbrente stein, også kalt kokstein.

Vekstspor kan være forsårsaket av eldre bruk av området, for eksempel rester av bygningskonstruksjoner og graver under pløyd mark. Vekstspor er spesielt synlig fra luften i tørre vekstperioder der undergrunnsforhold speiles i vegetasjonen.

FAUSKE: På et jorde mellom Solvollveien og Eriksvollveien har noen hatt et festmåltid nesten 100 år før vår tidsregning.

- Dette er utrolig spennende. En gedigen nyhet for alle historieinteresserte, sier Asbjørn Lind i historielaget.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Oppdaget spor

Fauske historielag har en egen arkeologigruppe bestående av Asbjørn Lind, Ole Kvandal, Stian Olsen og Martin Lind. Ved å studere gamle flyfoto av Erikstad-området, hadde de oppdaget noen vekstspor (se faktaboks). Noen av sporene i terrenget kunne komme av gammel grøfting, mens de trodde at andre kunne skjule rester av to langhus fra vikingtiden.

- Vi hadde lyst til å undersøke det nærmere, og fikk klarsignal for å grave fra fylkesarkeologen, grunneierne og den bonden som slår marka, forteller Lind.

Jonny Olafsen transport og maskin AS stilte opp med gratis gravemaskin, og Otto Grundvold tok jobben med å grave.

BLE ANALYSERT. Kull fra de to kokegropene ble sendt til et laboratorium i London. C4-analysene viser at de stammer fra rundt 100 år før Kristus. Foto: Asbjørn Lind
BLE ANALYSERT. Kull fra de to kokegropene ble sendt til et laboratorium i London. C4-analysene viser at de stammer fra rundt 100 år før Kristus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅ SPOR. Flyfotoet fra 1962 viser vekstsporene som de ville undersøke nærmere. De svarte firkantene viser hvor nyere bebyggelse er. Foto: Privat
SÅ SPOR. Flyfotoet fra 1962 viser vekstsporene som de ville undersøke nærmere. De svarte firkantene viser hvor nyere bebyggelse er.

Ble først skuffet

I slutten av mai begynte gravearbeidet på jordet på nordvestsiden av Erikstadveien (mellom Eriksvollveien og Solvollveien). Det ble gravd ei sjakt fra kanten av jordet og i retning av byggefeltet i Solvollveien. Jorda ble fjernet helt ned til leira, mellom 25 og 60 centimeter dypt.

- Vi fant ikke spor etter langhus, men etter tre grøfter fra nyere tid. Jeg ble litt skuffet, innrømmer Asbjørn Lind.

Undersøkte kull

Underveis i gravingen oppdaget de noe annet i gropa som viste seg å være biter av kull.

- Da lurte jeg på om det kunne være rester av stolper fra et stolpehus som hadde brent ned, men steinene rundt kullet var for små til at det kunne være det, forklarer Lind.

Han bestemte seg for å vise bilder av funnet til arkeolog Martinus A. Hauglid i Nordland fylkeskommune.

- Han konkluderte med én gang at dette var kokegroper fra jernalderen. Det så han ut fra steinene, utformingen og dybden på funnet. De fleste kokegropene er fra år 0 til 5/600, så dermed steg interessen vår, sier Lind.

ELDGAMMELT. Det ser uskyldig ut, men dette kullet er 2.100 år gammelt. Nå er stedet det er funnet automatisk fredet. Foto: Eva S. Winther
ELDGAMMELT. Det ser uskyldig ut, men dette kullet er 2.100 år gammelt. Nå er stedet det er funnet automatisk fredet.

Svar fra London

Historielaget bestemte seg for å sende kullrester inn til analyse, og i juli kom svaret fra laboratoriet i London. Kokegropene var datert til å være 2.120 år og 2.090 år gamle, med en feilmargin på 20-30 år. Det vil si fra førromersk jernalder. Et lite område rundt funnet er nå automatisk fredet.

- Vi i arkeologigruppa gikk jo helt i fistel. Dette måtte vi få ut til folket!

På historielagets Facebook-side har de nylig lagt ut en film om funnet, blant annet filmet med drone av Raymond Helin.

Hva betyr det?

Da resultatet hadde sunket inn, begynte Asbjørn Lind å tenke over hva funnet egentlig betyr. Tidligere i år skrev han en artikkel på lagets hjemmeside om bakgrunnen for navnet Erikstad.

- Mange uttaler det som "Ærsta". Det kan komme av ordet herse, som betyr høvding. Det er gjort mange funn her tidligere fra vikingtiden og 600-700-tallet, men kokegropene viser at Erikstads storhetstid kan ha vært tidligere enn som så. Her kan det ha ligget en praktgård med utsikt både innover og utover fjorden, mener Asbjørn Lind.

DUGNAD. Otto Grundvold under gravingen da de fant kokegropene. Han og firmaet som lånte ut gravemaskinen syntes det var artig å bidra. Foto: Asbjørn Lind
DUGNAD. Otto Grundvold under gravingen da de fant kokegropene. Han og firmaet som lånte ut gravemaskinen syntes det var artig å bidra.

Vil scanne jordet

Kokegroper kan ligge i større samlinger, enkeltvis, eller i mindre grupper. Større felt med kokegroper kan tolkes som spesielle samlingsplasser, tingsteder eller kultplasser.

- Vi har lyst til å kjøre et geoscan på jordet for å se om det er flere kulturminner her, men det kommer an på hva det vil koste, sier han.

PÅ SKATTEJAKT. I mai ble det gravd på jordet for å undersøke hva vekstsporene kunne komme av. Foto: Skjermdump fra dronefilm av Raymond Helin
PÅ SKATTEJAKT. I mai ble det gravd på jordet for å undersøke hva vekstsporene kunne komme av.
Powered by Labrador CMS