LEDIGHET. Kommunene som har fått lyse blå farge, slik som Bodø, har lavere andel mottakere av uføretrygd enn de som er mørkere blå.Foto: NAV
LEDIGHET. Kommunene som har fått lyse blå farge, slik som Bodø, har lavere andel mottakere av uføretrygd enn de som er mørkere blå.

Flere uføre i Fauske, færre i Saltdal

Nordland har en høy andel uføre, og antallet holder seg stabilt.

Publisert Sist oppdatert

I Fauske og i Sørfold kommune har antallet personer som mottar uføretrygd økt, mens antall uføre har gått ned i Saltdal og Beiarn.

Flere uføre

I Fauske er det nå 917 personer som mottar uføretrygd, noe som er en økning på 16 personer det siste året. I Sørfold har antallet uføre økt med seks personer det siste året, til 147.

I Saltdal er antallet gått ned med åtte personer, slik at det nå er 441 som mottar uføretrygd. Beiarn har også en nedgang. Her er det nå 101 uføre, mens det i fjor var 104.

Stabilisert

Ved utgangen av desember 2021 var det 13,8 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år i Nordland som mottok uføretrygd. Andelen uføretrygdede har økt over flere år, men under pandemien har andelen stabilisert seg.

Ved utgangen av desember var det 20.498 mottakere av uføretrygd i Nordland. Det var 65 færre en desember året før.

Stabilisert

I løpet av 2021 kom det omtrent 1.600 nye mottakere av uføretrygd i Nordland, som er 120 færre enn i 2020.

– Under pandemien er det flere som har fått forlenget perioden med arbeidsavklarings-penger som følge av både utsatt behandling og arbeids-utprøving. Det har ført til at andelen uføretrygdede har stabilisert seg, ettersom færre enn normalt har gått over til å motta uføretrygd, sier direktør ved NAV Nordland, Cathrine Stavnes.

Flest kvinner

Det er flest kvinner som mottar uføretrygd i Nordland. Andelen uføretrygdede kvinner i befolkningen var på 16,8 prosent, det vil si 12.100 kvinner i desember 2021. Andelen menn var på 11 prosent, det vil si 8.400 menn.

Per desember 2021 var det større andel uføretrygdede kvinner enn menn i alle aldersgrupper over 24 år. Forskjellen mellom kjønnene øker med alder. For den eldste aldersgruppen (65-67 år) er 45,7 av den kvinnelige befolkningen uføretrygdet, mot 30,1 av den mannlige befolkningen.

Arbeidskraft

Med befolknings-nedgang og en stadig eldre befolkning i Nordland blir det nødvendig å få flere i jobb, også personer som har nedsatt arbeidsevne. Det er viktigere enn noen gang at virksomhetene i samarbeid med NAV er gode til å inkludere og tilrettelegge for både å skaffe og beholde arbeidskraft.

- NAV vet at det i fylket er stort behov for kvalifisert arbeidskraft, samtidig som tallene viser at et stort antall av befolkningen er varig ute av jobb som følge av sykdom, sier Stavnes.

– Dette er en utfordring for hele Nordlandssamfunnet. Vi i NAV kan bistå arbeidsgivere som har behov for arbeidskraft gjennom våre virkemidler og ressurser, sier hun i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS