FAVORITTENE. Felleski og twintip dominerer nå totalt markedet på henholdsvis bortoverski og nedoverski, sier Plamen Hristov på G-Sport. Begge foto: Stig Bjørnar Karlsen
FAVORITTENE. Felleski og twintip dominerer nå totalt markedet på henholdsvis bortoverski og nedoverski, sier Plamen Hristov på G-Sport. Begge foto: Stig Bjørnar KarlsenTO TYPER: Fischer tilbyr «twinskin», mens de andre har en felle. Begge har sine fordeler og ulemper.

Felleski og twintip er vinnerne

Nesten alle langrennsskiene som selges er felleski, og nesten alle alpinskiene som selges er twintip.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Felleskiene fikk et godt grep om markedet i fjor, og det har bare fortsatt. De som konkurrerer, de går på smøreski, men det virker som om alle andre heller foretrekker felleski, sier Plamen Hristov (40), daglig leder på G-Sport på Handelsparken.

- Jeg er spent på hvordan det blir når skisalget tar seg enda mer opp i månedene framover, men alt tyder på at det vil fortsette i samme trenden.

Stryk med hårene

Fellene under skiens midtparti gjør at du får fantastisk feste i oppoverbakkene (mothårs), mens glien nedover (medhårs) er helt ok. Fischer og Madshus tilbyr to forskjellige løsninger.

Fischer har tatt patent på to smale feller. Dermed kan dreneringssporet holdes åpent. Madshus og andre tilbyr en bred. Det er fordeler og ulemper med begge.

Er blitt bedre

- Folk ønsker ikke å smøre. Det er jo også ganske krevende å smøre riktig med våre vekslende vær- og føreforhold. En annen ting er at felleskiene er blitt bedre. Det handler om binding og spenn i forhold til fellene, forteller Plamen.

Før kunne det være ei utfordring at spennet måtte tilpasses løperens vekt ganske nøyaktig. Nå er det mer fleksibilitet.

Må byttes ut

- Da får det heller være at fellene må skiftes. Det anbefales å skifte innen 1000 kilometer, og et par feller koster rundt 400 kroner.

Når det gjelder alpinski, er det nesten bare twintip som selges. I likhet med felleski utgjør det over 90 prosent av salget.

- Det tror jeg skyldes at folk vil leke mer i stedet for bare å kjøre fort. Kanskje hoppe litt og twiste litt. Da er det mye bedre kontroll på twintip, som har tupp i begge ender og der bindingen sitter på midten, sier Plamen Hristov.

Bulgarer på ski

Plamen er ikke fra Norge, men det hindrer ikke at han har erfaring med vinter.

- Du kommer opprinnelig fra Bulgaria. Ikke akkurat skisportens vugge?

Plamen blar opp billedserien på telefonen. Fra en av de mange gangene han har vært nesten på toppen av Bulgarias høyeste fjell, Mosala.

- Jeg liker best alpint. Bortoverski er ikke min favoritt, selv om jeg kan det også. Har gått på ski sammen med Vegard Ulvang og andre skikjendiser. Det var på et Gresvig-kurs i Kvitfjell for noen år siden, sier Plamen Hristov.

Powered by Labrador CMS