SPENT. Daglig leder på Spire, Karina Haugberg er en av de som har gått i bresjen for å få opprettet en blomsterdekoratør-linje på Saltdal videregående skole. Foto: Ina Sand Solli
SPENT. Daglig leder på Spire, Karina Haugberg er en av de som har gått i bresjen for å få opprettet en blomsterdekoratør-linje på Saltdal videregående skole.

Et fag med mange muligheter

Karina Haugberg er spent på hvor mange som søker seg til den nye blomster-linja på Saltdal VGS.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: For første gang er det mulig å søke på blomsterdekoratør-linja på Saltdal VGS. Det er ikke bare en ny linje i Salten, men den nye linja er også den eneste i hele Nordland.

Tjue år i bransjen

Daglig leder på Spire, Karina Haugberg har selv snart tjue år i bransjen, selv om hun egentlig ikke skulle bli blomsterdekoratør.

- Jeg ble født inn i det, kan du si. Men jeg ville bli noe annet. Jeg begynte på den allmennfaglige linjen, men oppdaget fort at jeg hadde for mye kreativitet inni meg som jeg ikke fikk brukt, sier hun.

Hun forteller at jobben innebærer mye mer enn vanlig butikkarbeid.

Spennende tilbud

- For en kreativ sjel er det mange muligheter i dette faget, og for de som jobber hardt kan det være et springbrett til noe mer.

Hun forteller om tidligere klassevenninner som jobber i eksotiske byer rundt omkring i hele verden.

- Jeg har en venninne som jobber hos en storleverandør i Paris. Det er uendelige muligheter.

Formidler følelser

På Spire er også hverdagen mangfoldig, og det stilles krav til at de ansatte er blant annet økonomiske, kreative og effektive.

- Det er et yrke for de som liker høyt tempo, og man må være glad i at det er hektisk på jobb. Hverdagen er mer enn en dans på roser.

Som blomsterdekoratør må en også forholde seg til andre mennesker.

- Vi møter mennesker i sorg, og i glede. Følelseslivets ytterpunkter. Og vi hjelper folk å formidle følelser, sier Haugberg.

Behov for faget

Haugberg er en av dem som har jobbet for å få blomsterfaget inn på den videregående skolen i Saltdal, noe som er en av grunnene til det er at det er mangel på lærlinger i faget.

- Det er dårlig rekruttering til faget, og det er mange grunner til at det er sånn, sier hun.

Nærmeste skole som har blomsterdekoratør-linje ligger i Møre og Romsdal.

- Det er langt for en 16-åring å reise. Det er nok mange som vil søke seg til denne linja, men som ikke vil flytte så langt hjemmefra.

Vil ha lærlinger

På Spire har de hatt to lærlinger, og begge har fått fast jobb hos dem etterpå.

- Vi vil gjerne ha lærlinger, absolutt. Men her får bare de beste innpass, så da er det bare å stå på og jobbe hardt på skolen, sier hun med et smil.

Hun legger til at det er positivt for faget å få lærlinger, fordi de ansatte lærer mye om faget når de får ansvaret for å lære opp lærlingene.

- Det gjør at vi blant annet får sette oss inn i faget på nytt.

Godt samarbeid

Haugberg skryter av Saltdal videregående skole.

- De har gjort en kjempegod jobb for å få linjen, de har vist interesse for faget og gjort en god rekruttering ved å reise rundt på skolene for å informere om faget.

Hun sier også at skolen har et godt samarbeid med bransjen.

- Søk selv om du er usikker

Tirsdag 1. mars går søknadsfristen til videregående skoler ut.

Rektor på Saltdal VGS, Trine Kristiansen oppfordrer alle elever til å søke selv om de er usikre.

Mens noen lurer veldig på hvilke linjer de skal søke er det andre som har bestemt seg for flere år siden.

Rektor på Saltdal VGS, har flere råd til de som er i tvil om hva de skal søke.

- Søk uansett. Det er alltid lurt å ha lagt inn en søknad, selv om du er usikker akkurat nå. Det er mange ting som kan endre seg helt fram til skolestart i august, sier Kristiansen.

Hun oppfordrer også til å snakke med foreldre og rådgiverne på ungdomsskolen.

- For de som vil, er det også mulig å ta kontakt med rådgiverne på videregående skole. Det vet mye om systemet og arbeidsmulighetene i regionen, sier hun.

Mange synes det vanskelig å ta så store avgjørelser, i så ung alder.

- Man kan gjøre feil valg, men hvis det er tilfelle så er det ikke verre enn å søke en annen linje etterpå. Jeg anbefaler uansett å prøve og gjøre det beste ut av det, og fullføre skoleåret på den linja som ble litt feil.

Powered by Labrador CMS