UNDER TAK. Heldigvis begynte det ikke å regne før borti klokka 14 lørdag, på dag nummer to av matfestivalen. Likevel så gjorde det ikke så mye da bodene er under tak.
UNDER TAK. Heldigvis begynte det ikke å regne før borti klokka 14 lørdag, på dag nummer to av matfestivalen. Likevel så gjorde det ikke så mye da bodene er under tak.

Synspunkt:

Endelig er vi i gang

Det var på tide at vi fikk til en matfestival på Fauske. Nå er det over fire år siden jeg lanserte en slik idé første gang. Det har vært snakket om en...

Publisert Sist oppdatert

Det var på tide at vi fikk til en matfestival på Fauske. Nå er det over fire år siden jeg lanserte en slik idé første gang. Det har vært snakket om en slik festival i flere miljøer uten at vi helt har kommet oss videre.

Vi prøvde i fjor høst med en matweekend, som en forsmak på en matfestival. Men vi kom ikke i mål. Men nå er vi i gang, og i går startet Salten Mat. Vår egen matfestival som favner hele Salten.

Matfestivaler landet over trekker et stadig større publikum. I år har det vært flere festivaler landet rundt enn noen gang. Matfestivaler og -markeder er ikke av ny dato, selv om det har tatt skikkelig av denne sommeren.

Interessen for mat og hva vi spiser øker blant folk. De viser kunnskap og engasjement, og det tar festivalarrangører inn over seg.

Derfor det på tide at vi får til en skikkelig matfestival i Salten med så mange lokale matprodusenter, og nå har vi lagt denne festivalen for hele Salten til Fauske. Året festival er et samarbeid med folkehelseuka til Fauske kommune og countryweekend på Scandic Fauske.

Dermed er det mange grunner for at det samles mye folk i Fauske i disse dagene.

Det å samles til en matfestival handler svært mye om logistikk. Det er mange detaljer som skal på plass. Det har vi fått lære.

Ikke minst er det mye usikkerhet rundt været når vi arrangerer en festival utendørs. Vi ønsket opprinnelig å få bruke vår utmerkede strandpromenade og de mest sentrale deler av Sjøgata.

Vi har ventet på godvær, og håpet på godvær. Særlig når vi hadde så fine dager tidligere i uka, høstdager som var på sitt beste. Men da vi sjekket værmeldingen for dagene fremover, først og fremst for fredag og lørdag, ble det klart for oss at her måtte plan B på banen.

Vi kunne ikke risikere at telt og boder blåste vekk i vinden, og at regnet slo dem ned.

Plan B for oss var rett og slett å flytte festivalen inn under tak. Onsdag kveld ble det satt opp et 30 ganger 10 meter stort telt inn til undergangen ved Amfisenteret. Dermed kunne alle de 35 deltakerne på festivalen komme seg under tak.

Men før vi kunne iverksette plan B var det mye som skulle på plass. For at det store teltet skulle tåle kraftig vind som skulle komme allerede natt til torsdag, måtte vi ha på plass store forankringsteiner. Steiner og utstyr som vi i festivalkomiteen ikke hadde noen som helst muligheter å varte opp med, så det var litt panikk i leiren på onsdag utover ettermiddagen.

Men da viste Fauske seg fra ei svært så positiv side.

Da vi ropte på hjelp fikk vi respons. Saltenbluesen med sitt dyktige mannskap kom med sitt 30 meter lange telt som snart var på plass opp mot undergangen ved Amfisenteret.

Vi hadde behov for kraftige steiner som kunne bardunere teltet. Hjelp fikk vi fra Scania Fauske og Torstein Setså som sørget for at vi fikk låne de steinene vi hadde behov for i sentrum.

Stig Runar Mathisen hos Båt og Fritid, brukte av sin fritid på kvelden, og fikk steinene på plass. Tusen takk fra en fortvilt komité.

På åpningsdagen ble sentrale personer i arrangementet og sponsorene invitert til lunsj på Orlando. Tommy Pedersen lot forsamlingen se og bruke sitt nye amerikansk-inspirerte utested.

Når dette skrives ser værmeldingene noe bedre ut, ja det truer med å bli godvær. Selvsagt er vi fornøyd med det. Nå ser vi frem til at mange bruker denne helgen til å besøke festivalen, en nyskapning på Fauske hvor hele mat-salten kan presentere seg.

Powered by Labrador CMS