SAMLET TIL PÅSKEFROKOST. Godt over 60 personer deltok på årets påskefrokost, den 30. i rekken. Fra venstre Simon Johan, Mette, og Jakob Elias Schaer, deretter Bente Nome Sivertsen, Petter W. Sivertsen, Ole M. Sivertsen, Ingunn Nome Sivertsen og hennes sønn Sivert Andreas. Alle foto: Kari M.Blanchard
SAMLET TIL PÅSKEFROKOST. Godt over 60 personer deltok på årets påskefrokost, den 30. i rekken. Fra venstre Simon Johan, Mette, og Jakob Elias Schaer, deretter Bente Nome Sivertsen, Petter W. Sivertsen, Ole M. Sivertsen, Ingunn Nome Sivertsen og hennes sønn Sivert Andreas. Alle foto: Kari M.Blanchard30 ÅR. Magne Nome Sivertsen har vært på påskefrokost i 30 år. Han var to måneder frøste gang han deltok.PYNT. Bordene var pent pyntet for anledningen.NYDØPT. Mette Schaer sammen med sin nydøpte Edward Cornelius var blant dem som deltok på påskefrokosten.LEK. Det er god plass til å leke for barna. Her er det Per Høgseth som bruker trappa som bilvei.

En sosial påsketradisjon gjennom 30 år

Påskesøndagen 16. april var det hele 30 år siden starten på noe helt nytt i Skjerstad kirke.

Publisert Sist oppdatert

SKJERSTAD: En påskefrokost hvor de prøvde å samle flest mulig av bygdas innbyggere til å feire denne tidlige morgenstunden sammen. I kirkas lille sal. Et spennende eksperiment.

Bibelgruppe

- Jeg vet ikke helt hvordan vi fikk ideen til denne frokosten, sier Liv Nome Sivertsen, men det viste seg å være en svært god ide.

Hun forteller at det var Bibelgruppen, en gruppe av sju-åtte kvinner på Skjerstad som startet dette.

- Det var vel bare et lite prøveprosjekt i begynnelsen, vi visste jo ikke hvordan folk ville reagere, for alle hadde jo sine tradisjoner, men det ble faktisk veldig populært, forteller hun.

Flest ganger

- Antallet storøyde barn og voksne som tittet forsiktig inn gjennom kirkedøra, bare vokste og vokste, og etter to, tre år blir det jo fort en tradisjon vet du, smiler Liv Nome Sivertsen fornøyd.

Hun forteller at de alle var i fasen med småbarnsfamilier på 80-tallet, og antall unger økte fra år til år.

- Magne var bare to måneder gammel første gang, sier hun og peker på sønnen som driver gård på Skjerstad og som vel er en av dem som har deltatt flest ganger på denne frokosten.

Med gitar

- I dag er jo disse voksne, og mange av dem kommer hjem på påskeferie og har med sine barn igjen, legger hun til, og ser nesten undrende på alle smårollingene rundt omkring i rommet.

Prestefruen Hildur Eli Gryt, kommer smilende inn med gitaren.

- I dag skal hun og Unny Nome Sivertsen dele på å lede velkomst og sang. Det blir «Deg være ære» og «Han er Oppstanden, Halleluja» i dag, sier hun rolig og høster fornøyde nikk fra Lillian Fredriksen, Sølvi Hole Estensen, Ragnhild Bendixen og meg.

Trivelig

Dette er sanger alle kan delta i. Velkomsthilsen, et par sanger og betaling er eneste faste program. Prisen er rimelig og fordelt per person/familie. Overskuddet blir brukt til å kjøpe inn utstyr til kirka, og mange er rause med betalingen.

Etter hvert fylles salen av glade og forventningsfulle mennesker, store og små. Praten går lett rundt bordene, folk hygger seg. Denne dagen stråler sola fra skyfri himmel inn gjennom vinduene og gjør stemningen ekstra lys og trivelig.

Dekket bord

Det må nevnes at hver påskeaften, altså kvelden før, når klokka ble 17 eller 18, har de troppet opp, de som kan, og pyntet bordene, satt på kopper og bestikk og dekorert med egen medbrakt pynt i form av blomster eller påskefigurer.

De har dekket med festlige servietter og lys på hvite duker, og like morsomt hvert eneste år er det å bruke Ragnhild Bendixens samling av eggeglass.

Samling

- Jeg har samlet eggeglass fra hele verden i mange år, sier en blid Ragnhild da jeg forsiktig spør henne, og viser stolt fram over 70 eksemplarer av samlingen.

- Jeg har vel nærmere 200 etter hvert og synes det er moro å vise dem fram på denne påskesamlingen hvert år, smiler hun oppglødd, og plasserer de ulike samleglassene tilfeldig rundt på bordene.

Brød og pålegg

Frokosten denne påskemorgen, som de siste 30 årene, startet klokka 09.30, men allerede en time eller mer i forveien kom de sammen i kjøkkenet for å begynne med oppskjæring av røkelaks og skinke.

Unny har med seg alle varene fra butikken, skinke, laks, ost og så videre. Men alle har de med seg en stor kanne kaffe, et glass med syltetøy av ulike slag, en tube kaviar og gjærbakst i form av rundstykker, brød, boller eller annet.

Mange egg

Og i år som i fjor er det Unny som er eggekoker. Hele 60 egg har hun kokt, men undertegnede som også har vært eggekoker, sto og svettet i dampen tidlig i otta for å rekke koking av 90 egg, flere år på rad. En periode var det faktisk oppe i 90-100 stykker på frokosten, så enkelte måtte ta til takke med å sitte i kirkebenkene.

Farging

- Vi forsøker å regne ut på forhånd hvor mange som kommer når vi har planleggingsmøte, sier Unny, og i år regnet vi i grunnen bare med 50, men det ble faktisk godt over 60 sier hun fornøyd.

Hun viser fram en stor kurv med egg som skulle inneholdt blå og gule egg, men fargingen ble mislykket.

- Vannet ble både gult og mørkeblått, men eggene ble nesten hvitere enn før, meddeler hun litt fortørnet.

Trollkrem

Men stemningen er upåklagelig, og Sølvi har tryllet fram sin spesialitet, en rosa, aldeles overjordisk nydelig trollkrem, som mange ser fram til hvert eneste år, Liv har vært brødskjærer og fordelt alle de forskjellige sortene i minst ti lekre kurver, mens åtte nydelige fat med pålegg er fylt og pyntet av Lillians, Sølvis og mine erfarne hender.

Vi har trukket noen ekstra kanner med kaffe, tevannet er fylt på kanner, og saft, juice og melk satt fram.

Alt er klart når folk begynner å komme. Lillian tar et ekstra overblikk, og de gule stearinlysene tennes i all hast, det hadde de nesten glemt.

Stolte

- Ja, vi er svært stolte over at vi i år kan feire 30 års jubileum, sier Hildur Eli.

Ikke minst fordi så mange fortsatt finner veien hit hvert år.

- Det er bare utrolig hyggelig å møtes slik en påskemorgen. Og det høres, folk spiser, prater og koser seg mens komiteen høster mange lovord om maten og bordene, og smårollingene etter hvert får lov til å røre på seg og utforske kirkebygget.

Powered by Labrador CMS